utorok 30. augusta 2016

Knižka, ktorá si zaslúži vašu pozornosť | Daruj mi křídla

Autor - Lucie Huková
Vydavateľstvo Martin Koláček - E-knihy jedou
Rok vydania - 2016
Forma - e-book
Počet strán - 350

Anotácia
Aiden je zcela spokojený se svou samotou, ve které mu nikdo nenarušuje jeho klid a stereotypy. Pokud něco vážně nesnáší, pak změny, lidi a svého otce. Brian Scott je mladý, bezstarostný, miluje společnost a neumí dodržovat řád. A právě byl povýšen na zástupce ředitele obchodního oddělení, Aidena Cartera. Po prvním dni Brian už chápe, že varování kolegů nebyla jen prázdnými slovy a že sdílení kanceláře s novým nadřízeným bude ještě větší výzvou, než si dokázal představit.



***

O tejto knihe som počula prvýkrát vďaka jednej recenzii. Uhm, včera. Niet divu, nakoľko je to novinka, navyše vydaná v (pre mňa) úplne neznámom vydavateľstvom e-kníh. Ale keďže milujem LGBT tématiku a navyše mi niečo v anotícii pripomenulo Arvarinu tvorbu, tak som si povedala, že to skúsim. 
A urobila som sakra dobre. 

Netrvalo dlho a ja som sa do knihy zamilovala. Už na konci prvej kapitoly som sa škerila ako idiot. Briana som si obľúbila okamžite, bol úplne zlatíčko. Chytrý, prefíkaný, optimistický a nenechal si skákať po hlave. Zaujímavou postavou bol však aj Aiden. Hoci je od začiatku jasné, že sa nejakým spôsobom postupne zmení, čitateľa aj tak zaujíma jeho vývoj. Hoci som ho spočiatku chcela zabiť, lebo sa správal ako decko alebo ako kretén (prípadne v rôznych kombináciach), časom mi prirástol k srdcu. A ani neviem kedy a ako. Viem len, že ho zbožňujem rovnako ako Briana. 
Neskôr prišiel v deji zlom, kedy som chcela pre zmenu zabiť Briana. Na jednej strane som chápala jeho postoj, na druhej strane som ho chcela prefackať, nech sa spamätá a nespôsobuje to všetko sebe, Aidenovi a mne. 
A potom ten koniec. Ten otvorený koniec. Dostala som sa k nemu, zajačala niééé a vážne dúfala, že mám nejaké nekompletné vydanie, lebo že mi tam chýba ešte aspoň kapitola. 
Nechýbala. 
Ale našťastie mi to autorka doplnila, zodpovedala moje otázky a už som bola spokojná. 

,,Nejsem teď právě dobrý společník."
,,Aidane, znám tě devět let. Jsem zvyklá."

Veľmi som sa bavila. Tá ich počiatočná "vojna" a tie dialógy boli perfektné, často som sa smiala. Alebo sa uškŕňala, poskakovala po posteli/stoličke/čomkoľvek, na čom som práve sedela. Je to ďalšia knižka, ktorá mi spôsobila asi milión fangirl záchvatov. Možno je aj dobre, že kniha nebola dlhšia, lebo by som skončila so svalovicou na lícach po tom niekoľkohodinovom priblblom usmievaní sa. 
Aby som však stále len nechválila, občas som nebola veľmi nadšená z opisov. Nemôžem povedať, že mi nejako extra prekážali, len mi skrátka prišli niektoré zbytočné. Nie, naozaj nepotrebujem podrobne poznať každý kus nábytku alebo tak. Ale nebolo toho zas tak veľa a tak strašné, že by mi to nebodaj skazilo radosť. Ani náhodou.

Nielen niečo v anotácií, ale aj celkový štýl mi pripomenul Arvari a pokiaľ ma sledujete už nejakú tú dobu viete, že jej tvorbu zbožňujem. Lucie píše rovnako vtipne a roztomilo, je to hrozne zlaté ešte aj vtedy, keď sa to nesnaží byť a tiež sa to výborne a ľahko číta. Zároveň to však ani náhodou nie je kópia. Nemohla (a čo je najdôležitejšie, ani som nechcela) tú knihu pustiť z ruky, veľmi som sa tešila, čo bude nasledovať. Aj z toho dôvodu som sa dopracovala ku koncu až nepríjemne rýchlo. 
Celkom ma desí pomyslenie, že nebyť toho, že by padol zrak na náhodnú recenziu, náhodného blogu, čo teda zvyčajne neotváram a tu som spravila výnimku len kvôli tomu dúhovému písmu, tak by som sa o knihe možno nikdy nedozvedela. Môj život by nebol kompletný a ja by som o tom ani nevedela. Bolo to výborné, dokonalé a všetko. Milujem to. Vážne som sa bála, že v najlepších knihách tohoto roku sa nebude nachádzať žiadne LGBT, ale starosť zažehnaná. Tak dobré to bolo. 
Som si istá, že som knihu nečítala naposledy a taktiež by som ju naozaj moc chcela vo fyzickej podobe na poličke. A ďalšie knihy od autorky.
Ale kým sa tak stane (a dúfajme, že sa stane), knihe by som s pokojným svedomím aj 10/5. Takže pokiaľ máte radi LGBT tématiku, túto knihu povinne prečítať. A ak nemáte... je na čase, aby ste mali.


Za knihu veľmi pekne ďakujem samotnej autorke. 
Vy ju môžete nájsť TU.

4 komentáre:

  1. :D Jsem moc ráda, že ti moje náhodná recenze pomohla ke knize! :D
    Věřila jsem, že si ji každý milovník LGBT tématiky zamiluje, taky jsem ji nedokázala dát z ruky.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.