utorok 13. októbra 2015

Aj tenká kniha môže skrývať veľký príbeh (Líbali jsme se)

Autor - David Levithan
Originálny názov - Two boys kissing
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 192
Hodnotenie na Goodreads - 4,10 /15 315

Anotácia
Úspěšný autor bestsellerů David Levithan vypráví příběh založený na skutečných událostech. Harry a Craig chtějí vyslat signál všem homosexuálním klukům. A proto se líbají. 32 hodin, 12 minut a 10 vteřin. Tak dlouho trvá vytvořit světový rekord. Tak dlouho trvá vyjasnit si svoje pocity a to, co cítí k tomu druhému. Přitom se zrovna rozešli. Tak dlouho trvá jednou provždy změnit život všech homosexuálních párů v jejich okolí...


Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.


*** 

Ako isto viete, knihy s LGBT tématikou zbožňujem a túto som mala vo svojom to-read liste ešte dávno predtým, než sa ju CooBoo rozhodlo vydať a potom sa mi to už nechcelo zháňať, keď to malo vyjsť aj v češtine. Takže som sa na ňu veľmi tešila, hoci moje očakávania neboli zas tak vysoké. Neviem prečo. Avšak kniha Will Grayson will grayson, na ktorej sa Levithan podieľal, sa mi veľmi páčila (tiež som od nej veľa nečakala), takže... Well, pustila som sa do nej.

My jsme tak dokonalí pitomci.

Nemyslím, že má veľmi zmysel vyjadrovať sa k postavám. Bolo ich tam veľa a svojim spôsobom boli veľmi podobné, ale zároveň strašne rôznorodé. Ja viem, že to moc nedáva zmysel, ale pochopíte to, keď sa do knihy pustíte. Ale obľúbila som si všetkých.
Táto kniha sa však vo veľkom líšila od ostatných hlavne rozprávač(mi). Sú tak geniálne zakomponovaní do deja a zároveň nie sú jeho priamou súčasťou. A viac vám k tomu tiež neprezradím, lebo by som vám pokazila zážitok.

Tohle dokážou ti správní lidé. Přiměji tě vidět lepší svět.

Keď som sa do knihy pustila, nevedela som, že nemám šajnu, do čoho idem. Táto kniha ma taký špecifický štýl, že som nič podobné nikdy nečítala. Trvalo mi niekoľko strán, kým som si na to navykla. Počas úplne prvých strán som si dokonca myslela, že táto kniha dostane veľmi nízke hodnotenie odo mňa. Bola to tá najčudejšia kniha od prečítania We were liars. To som mala zafixované v hlave.  Že je tá kniha neuveriteľne divná. Je to ten typ knihy, ktorú si buď zamilujete, alebo sa vám fakt nebude páčiť. 
Ja sa našťastie radím do prvej skupiny. Táto kniha je proste neuveriteľná. Napísaná brutálne dobre, skrýva úžasné myšlienky a obrovské posolstvo a to dokopy tvorí geniálny mix. Bolo v tej knihe toho strašne veľa. Ale v dobrom. Je to úžasná oddychovka, ktorá vám nezaberie veľa času, ale zanechá úžasný dojem. Sú knihy, ktoré sú skvelé, ale nespôsobia, aby ste na ne s láskou mysleli aj o mesiac. O rok. Proste sa vám páčili a basta. Ale potom sú knihy, ktoré si vás získajú na toľko, že ešte o rok ich budete pchať kamarátom do rúk, že aké sú úžasné, aby si ich prečítali. Sú výnimočné, nezabudnuteľné. A keď takú knihu čítate, viete to. Ja som to tu vedela. Bol to nádherný príbeh, ktorý ma zahrial pri srdci. A vám všetkým odporúčam venovať tejto knihe pozornosť, pretože bola skrátka úžasná. 


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?  

8 komentárov:

  1. Skvělá recenze :) Na tuhle knihu zatím slyším jen chválu a začínám ji chtít číst čím dál více. Vypadá to, že moje peněženka opět utrpí menší šok :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. S Davidem Levithanem mám jen dobré zkušenosti a tahle kniha mě strašně láká! :)
    Díky za pěknou recenzi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Připisuju na seznam pro Ježíška. Tu knihu chci s každou kladnou recenzí, co se objeví, čím dál víc :3

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělá recenze. :) Líbali jsme se mě hodně zaujalo a možná si i přečtu, i když nevím, jeslti si ji chci kupovat.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.