streda 1. januára 2014

Naj... roku 2013

Tak čo, ako ste oslávili posledný deň minulého roka? Ja som si z rodinou sadla na gauč (brat na zem, ten sa už na gauč nevošiel :D) a pozerala prvý diel Hobita, ktorý bol moc fajn a teším sa na dvojku. Mimochodom, je to jediný film pozeraný dva roky :D
No a teraz k článku. Niežeby to bolo nejako extra originálne, keďže podobný nájdete minimálne na každom druhom blogu... Ale zas, čo by som sa s vami nepodelila o to naj(lepšie, horšie...). Do každej kategórie som vybrala najviac desať kníh. Nemohla som vyberať len jednu, to proste nešlo. Nie zo 128 kníh, ktoré som minulý rok rozlúskla.

Najlepšie knihy roku 2013



Od Jedu a Dedičky som takmer nič neočakávala. Zaujali ma, predovšetkým svojimi obálkami, ale nečakala som, že sa mi tie knihy (v prípade Dedičky celá séria) dostanú tak pod kožu. Proste úžasné.
Keby som mala počítať, koľko krát som ospevovala Radkatak sa nedopočítam. Maličká, neskutočne krásna knižočka, ktorá si ma proste okamžite získala. Miesto v tomto rebríčku by si zaslúžili aj autorkine knižky Upířina a Buzerant, ktoré som mala tú česť si prečítať hoci ešte nevyšli, vlastne ani nemajú ani obálky a majú len pracovné názvy (aspoň minimálne Upířina). Iba z toho dôvodu tam hore nie sú, hoci Upířina bola tá najlepšia kniha o upíroch, akú som kedy čítala.
Vášeň som vlastne re-readingovala, ale musela som ju sem dať. Nielenže kniha  patrí k mojim guilty pleasures a k mojim úplne najobľúbenejším sériam, ešte aj tento diel je proste najlepší a úplne fantastický.
Pri Anne krví oděnej Prohnanom ma zaujali predovšetkým zaujímavé nápady tých kníh. A navyše majú fantastické obálky. V prípade Anny to bol vynikajúci jeden diel (nič by sa nestalo, keby to bola iba samostatná kniha), v prípade Druida všetky tri.
Tento rok som sa tiež dostala k trom výborným sériam, ktoré som si chcela prečítať už dávnejšie (no dobre, o Roztrieštenej to posledné neplatí, lebo tú som nepoznala). Stínem políbená bola najlepším dielom Vampýrskej akademie. Koniec ma úplne prekvapil, nečakala som ho ani v najbláznivejšiom sne a to, čo tu Richelle dokázala bolo proste neuveriteľné. Z Nástrojov smrteľníkov  som prečítala celú pôvodnú trilógiu a za najlepšiu z kníh považujem jednoznačne Mesto popola. No a hoci sa mi Roztrieštená páčila, nebola nič oproti pokračovaniu Som zlomená, od ktorej som sa nemohla odlepiť a neskutočne mi tu prirástol k srdci Warner.
No a Pýchu a predsudok netreba predstavovať. Každopádne bola fantastická a ak ste ju ešte nečítali, tak to určite napravte.

Najhoršie knihy roku 2013


Vek zázrakov ma zaujalo nápadom a hoci som sa celú knihu nudila, tak som dúfala v nejaký ten zázrak, v tomto prípade pointu, ktorá sa nedostavila.
Serafína a Loď mezi hvězdami sú skoro všade ospevované, ale mňa proste nebavili. Serafnína sa ešte ako-tak dala, nebolo to to úplne najhoršie, čo som kedy čítala, ale pri Lodi som mala chuť ukončiť všetko to utrpenie, ktoré mi kniha priniesla, už v polke.
Zrada je kniha, ktorá zo sebou niesla obrovské sklamanie, pretože hoci sa mi jednotka moc páčila, tuto som odhalila vraha v druhej kapitole, čo pokazilo celý môj čitateľský zážitok.
Ľadové oči boli totálny nezmysel.
Lokaj, Zakletá a Ukradnuté sny ma zaujali už dávno. V prípade Zakletej ešte pred vydaním. Na všetky tri som bola moc zvedavá a všetky tri boli proste nudné a príšerné.
Ani neviem, prečo som sa vôbec púšťala do Čriepok. Asi som proste chcela prečítať knihu od najobľúbenejšej slovenskej autorky pre ženy... Tss! Ono sa tam proste nič nedialo!
No a pri Stefanových denníkoch 5 už moja trpezlivosť pretiekla a prosto som sa na celú knihu vykašľala.
Niektoré veci by mali byť proste schované u autoroch v šuplíku a na vydanie by nemali ani pomyslieť! 

Prekvapenia roku 2013



Ja som sa Cinder dlho vyhýbala, pretože ma to proste nelákalo, ale nedávno som neodolala a prečítala si to. Úžasná a originálna knižka. 
Keby nedostanem Dvanástku spolu s Priechodom, v živote by som sa do nej nepustila, čo by bola fakt veľká škoda. Priechod sa mi vôbec nepáčil, ale toto bolo stonásobne lepšie.
Storočného starčeka som si ako recenzák nepýtala, prišiel mi sám a napokon to bola celkom vtipná knižka. Nebola som z nej nadšená ako niektorí, ale páčila sa mi.
Svůdne zlo ma rovnako ako Jed a Dedička zaujali obálkou a tiež som od nej priveľa nečakala, pretože anotácia znela až priveľmi sladko a romanticky. Knižka však bola perfektná.
Motivačným knižkám neholdujem. Nebavia ma a nemám na ne trpezlivosť. Motivačná knižka písaná formou poviedok však znela príliš zaujímavo na to, aby som jej odolala. Obchod so šťastím bola veľmi milá a krásna knižka, ktorá má zázračnú schopnosť zlepšiť okamžite náladu.

Sklamania roku 2013


Poznáte ten pocit, keď nejaká kniha vypadá fakt dobre a vy ste na ňu veľmi zvedaví? A keď sa do knihy pustíte a očakávate skvelý príbeh a napokon sú o ničom? Tak toto sú tie prípady. Okrem Nespútanej a Dívky z nočních můr, ktoré sú tie prípady, že predchádzajúce knihy boli skvelé, kým tieto pokračovania odfláknuté. 

Najkrajšie obálky roku 2013



Najškaredšie obálky roku 2013


Najočakávanejšie knihy roku 2013


Knižné série roku 2013



(Tu som podávala iba série, z ktorých som prečítala minulý rok viac než jednu knihu. V prípade série Padlí anjeli som prečítala všetky okrem Pádu (ten som prečítala tesne pred rokom 2013), ale dala som sem obálky prvých dielov.)

Tak čo, zhodneme sa v niečom?

15 komentárov:

  1. rozhodně se shodneme na nejlepších knihách za rok:) jinak se mi líbily i ty, které tu máš i jako nejhorší (Serafína) a na ty ostatní se ještě chystám;-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, Serafína sa páči väčšine. Rovnako tak Den co den. Mňa však prosto nudili.

      Odstrániť
  2. Cinder, Dědička a Svůdné zlo jsou skvělý knížky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jsem zlomená a Stínem políbená jsou skvělé knihy! :-)) Pýcha a předsudek je taktéž úžasná, ale ještě jsem knihu nedočetla. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anjel medzi najškaredšie obálky by som nikdy nedala. Mne sa tá obálka strašne páči ale nepatrí k najkrajším. A séria Padlí anjeli je vážne úžasná :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa proste nepáči... A čítala som knihy s omnoho krajšími obálkami...

      Odstrániť
  5. zo všetkých knižiek som čítala 14 (z toho zo serii 4 ):D z tých ako si ich porozdelovala aj suhlasim ale mne sa paci obalka Kásna katastrofa takže iba v tom sa nezhodneme :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Úplne súhlasím s najočakávanejšími a Serafínou . :) ale inak veľmi podobne som na tom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na Najhoršie knihy sa radšej ani nepozerám, lebo by ma trafil šľak, že niektoré výborné knihy sa medzi nimi ocitli :D :D

    Ale našla som niekoľko kníh, na ktoré mám rovnaký/podobný názor: Pýcha a predsudok, Dvanástka, Som zlomená, Cinder :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa stáva :D Ale som rada, že sa zhodneme aspoň na niečom :)

      Odstrániť
  8. Dedičku (a celú trilógiu) mám tiež vážne rada, rovnako ako TMI a VA.:) Inak napríklad Serafína sa mi práveže páčila, Som roztrieštená vôbec a tak...:D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Vášeň medzi najlepšími knihami? :D Niečo mi asi ušlo, mne sa zdala celá séria na hlavu a to som čítala len prvé dva diely. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V prvom rade by si ju mala dočítať a v druhom rade ja tú sériu nepochopiteľne vážne zbožňujem :D Patrí k mojim najobľúbenejším :3 A Vášeň je moja obľúbená zo série :)

      Odstrániť
  10. Ja by som do najškaredších obálok rozhodne ešte zaradila Lokaja, bŕŕŕ. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ani náhodou! Mne sa obálka Lokaja moc páči, z nejakého dôvodu ma fascinuje :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.