piatok 12. júla 2013

Zrodení pre smrť (Gemma Malley)

Séria - Deklarácia
Originálny názov - The Declaratio
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2013
Väzba - brožovaná
Počet strán - 264

Anotácia
Aké by to bolo, keby nesmrteľnosť pre ľudstvo znamenala, že ľudia už nepotrebujú plodiť deti?
Veľká Británia, rok 2140.
Život na Zemi sa od základov zmenil. Ľudská civilizácia už nie je ohrozená smrteľnými chorobami, na ktoré veda objavila lieky. Nesmrteľnosť však prináša i možné riziká - najväčším z nich je preľudnenie. Preto bola prijatá deklarácia - každý obyvateľ môže mať len jedno dieťa. Kto zákony poruší, bude potrestaný.
Pätnásťročná Anna sa narodila rodičom, ktorí mali dve deti. Teraz je označená za "Nadbytočnú". Aký život ju čaká? Dokáže sa vyrovnať so svojím osudom vydedenca?


Obálka

Tá sa mi páči. Jednoznačne viac, ako obálka Nadbytočných. Najviac sa mi tam páčia tie obrysy tých budov, a celé ladenie obálky do šeda. A ešte vlasy tej dievčiny. Nie je na tej obálke nič, čo by sa mi nepáčilo.

Postavy
Anny mi bolo ľúto. Bolo strašné, čo nadbytočným vtĺkali do hlavy a oni tomu ešte aj verili. Vrátane Anny. A tým mi veľmi liezla na nervy, hoci som dokázala pochopiť, že nič iné nepoznala. Spravili z nej hlúpe, naivné dievča v Grange Hall. Nikto by nemal byť tak zaslepený a dôverčivý. Prekážala mi, ale je to jedna z mála postáv, ktorá za to nemôže.
Petra som si obľúbila. Bolo to nejaké to oživenie v internáte. Bol sympatický, neobmedzený, nezadebnený.

Zato som neznášala madam Pincentovú. Ak ste knihu čítali, tak máte hádam rovnaké pocity. Bola riaditeľkou Grange Hallu a zo všetkého najviac neznášala Nadbytočných. Neskôr sme zistili prečo, ale ide o princip.


Myslím, že je strašné, že Nadbytočné deti posielali už v pätnástich rokoch robiť sluhov. Aj skôr. A aj to, že ľudia mohli mať len jedno dieťa. A aj to len dosť výnimočne. Väčšinou neboli žiadne deti. Môj brat by mal veľkú smolu (a pravdepodobne aj ja). Nechápem tých, čo to porušovali. Možno ich už ten "akčný" život tak prestával baviť, že chceli radšej hniť vo väzení... No čo, každý máme iné koníčky. Bolo to celé strašne absurdné. Ľudia mali lieky na dlhovekosť a keďže oni boli prakticky nesmrteľní, tak načo ďalší ľudia? Bol to tiež tichý teror. Odmalička Nadbytočným vtĺkali do hlavy, akí sú zbytoční, nemajú na nič právo a že sú tu len preto, aby slúžili legálnym ľuďom. Samozrejme, nemohli nič vlastniť, energiami sa na nich neplytvalo. Však načo im zakúriť v obrovskej zime? Sú Nadbytoční, sú hračkami prírody, nemali sa ani narodiť. ,,Ten sneh nepadá pre teba! Ako si sa opovážila pozerať sa naň! Ako si si mohal dovoliť premárniť čo len skundu svojho mizerného života zízaním na niečo, čo nie je určené tebe? Nič krásne ani dobré na tomto svete nie je stvorené pre teba!"
A ako sa stále vyhovárali na prírodu. Tá to tak chcela! Určite... Toto mi vadilo. Fungovanie toho sveta.


Kniha sa ale čítala ľahko a rýchlo. Keď som sa odosobnila od deja a nesnažila sa vžívať do postáv, tak to bolo dobré. Nestane sa to síce mojou najobľúbenejšou knihou, ale rozhodne neľutujem, že som to čítala. Nápad bol dobrý a kniha bola písaná dosť reálne. Ten koniec bol zaujímavý a celkom nečakaný. A dobrý. Som zvedavá na ďalšie časti.





Za knihu ďakujem vydavateľstvu Fragment
Môžete si ju objednať TU.

4 komentáre:

  1. Knihu som čítala a mám rovnaký názor. Pincentová mi od začiatku liezla na nervy. Nevieš kedy budú preložené ďalšie diely? Ak teda budú.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia 8)
    Kniha sa mi veľmi páčila. Práve ten hrôzostrašný svet ma dostal. Nechcela by som tam bývať, ale bolo to úžasne zvrátené prostredie 8D Len posledných 100 strán ma mierne nudilo, ale inak super kniha 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Túto knihu by som si chcela prečítať, tak dúfam že sa m ito podarí v blízkej dobe :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.