nedeľa 11. júna 2017

Keď ženy z útesu padajú ako kolky na bowlingu | Do vody

Autor – Paula Hawkins
Originálny názov – Into the water
Vydavateľstvo – Slovart
Rok vydania – 2017
Počet strán - 330
Hodnotenie na Goodreads – 3,56/ 18 104

Anotácia
Vyhýbajte sa tichým vodám. Neviete, čo skrývajú. Na dne rieky sa nájde telo slobodnej matky. V lete v tom istom roku stretol rovnaký osud aj mladé dospievajúce dievča. Nie sú to však prvé ženy, ktoré zmizli v tých temných vodách, a ich smrť rozčerí nielen pokojnú hladinu rieky, ale aj pokojné dni obyvateľov malého mestečka. Na svetlo sa začnú vyplavovať dlho zamlčiavané tajomstvá. Paula Hawkins je autorkou svetového bestsellera Dievča vo vlaku. Kniha prvý raz vyšla v januári 2015 a celosvetovo sa jej predalo vyše 18 miliónov výtlačkov, 79 týždňov bola bestsellerom New York Times a na jej motívy bol nakrútený rovnomenný film.

***

Keďže som minulý mesiac prečítala Dievča vo vlaku (áno, tak dlho mi trvalo, kým som sa k tomu dostala) a fakt som si ju zamilovala, lebo tá kniha je fantastická, nemohla som si nechať ujsť ani túto novinku od rovnakej autorky. Dúfala som, že sa to kvalitou aspoň priblíži k Dievčaťu, ak nie aj vyrovná. Žiaľ, táto kniha sa jej vyhýbala na kilometre. Dievča vo vlaku bola psychologická hra. Toto bolo... nah. 

Hneď na začiatku som mala problém, pretože hneď vpadneme do deja a okamžite sa tam zjaví aspoň desať postáv, ktoré si vyslúžili vlastné kapitoly a tak je tam milión uhlov pohľadu. Množstvo príbehov a ja som bola zmätená, nemala som šajnu, kto je kto. V tých často opakovaných som sa začala pomerne rýchlo opakovať, ale ešte aj niekde v polovici sa objavilo meno, ktoré tam bolo predtým spomenuté len párkrát, takže som síce vedela, že niekto taký tam je, ale nevedela som si ho zaradiť (Akože kto, do pekla, je Mark?!), takže som to musela spätne vyhľadávať. Pretože ďalší problém, ktorý som s knihou mala bol ten, že som sa nevedela začítať. A tak som ju čítala po kúskoch.
A napriek tomu, že tam bolo také množstvo postáv, nebola tam absolútne žiadna zaujímavá. Nemohla som uveriť, že autorka, ktorá stvorila Rachel tu vyplytvala všetok potenciál. Každá jedna postava mi tu bola ľahostajná.

Videli ste seriál Broadchurch s Davidom Tennantom? Hneď prvý diel začína tým, že malý chlapec padne z útesu, nikto nič nevidel, takže podozrivé je prakticky celé mestečko a oni celú sériu vyšetrujú, kto za tým bol. Predstavte si miesto malého chlapca dve ženy, ktoré padli z rovnakého miesta v priebehu pár mesiacov... a máte túto knihu. Mala som dojem, že nedostávam nič nové. 
Navyše to bolo podané nudne a zdĺhavo, kniha vo mne nevyvolala žiadne emócie a ničím ma neprekvapila. Dokonca ma po čase už veľmi nezaujímalo, čo sa tam vlastne udialo, pretože vôbec nič nevzbudzovalo moju zvedavosť. Iba nádej, ktorej som sama neverila, že to bude lepšie, ma poháňala vpred.... takže je asi jasné, že nie som veľkou fanúšičkou tejto knihy.
K tomu všetkému pridajme "urážku" vy debilka, ktorá tam bola opakovane a vždy som nad ňou prevravala očami. Lebo jasné, presne toto by vypustila z úst nahnevaná tínedžerka, ktorá pohŕda ostatnými. Znie to velice uveriteľne. 
Aby som len nekritizovala, nedá sa uprieť, že to bolo dobré napísané, taktiež som naozaj spokojná s ukončením knihy, ktoré je neobvyklé. A bavili ma ukážky z Hlbočiny utopencov, ktoré boli naozaj zaujímavé. 

Počula som pár názorov, že ľuďom, ktorým sa páčilo Dievča sa nepáčilo toto a naopak. Ja to môžem potvrdiť. A hoci z toho určite nebude pravidlo, ak sa vám Dievča nepáčilo, skúste dať šancu tomuto. Možno si vás to získa viac. Pre mňa to bolo ale veľké sklamanie. Takže hlavne odporúčam nemať očakávania. 
A ja verím, že jej ďalšia kniha bude lepšia. 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Nájdete ju napríklad TU.

4 komentáre:

  1. Haha. "Keď ženy z útesu padajú ako kolky na bowlingu" - běvíš mě. :D
    No, já nezvládla Dívku ve vlaku a na Do vody se stoprocentně nechystám, tvůj názor mě v mém rozhodnutí akorát utvrdil. Nač ztrácet čas. :)

    Vy debilka? :D (facepalm)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Však som riadne dlho vymýšľala názov, tak som rada, že pobavil :D
      Ale Dievča bolo super :3

      Odstrániť
    2. Já si hlavně spíš představila kolkové známky, ... chápeš! těch se na bowlingu můžeš taky zbavovat!
      PROSTĚ SLOVNÍ HRAČIČKA!:D :D :D
      Ale vím, jak jsi to myslela...!

      Odstrániť
    3. Ale môj význam je lepší :D :P

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.