utorok 27. júna 2017

12 osvedčených trikov ako byť správnym knihomoľom!

Slovné spojenie správny knihomoľ či bloger sa používa viac, než je nutné. A nebola by som to ja, keby sa nepripojím a nepredstavím vám svoj názor, že. 
Takže som "zozbierala" 12 osvedčených trikov, ktoré keď splníte, budete sa môcť pýšiť titulom Správny knihomoľ! To stojí za to, nie? Predsa len, čo viac sa dá v živote dosiahnuť? 

1. Čítajte vždy a všade!
Začnem zrejmým. Je nutné, aby ste čítaním vyplnili každú sekundu voľného času. Čítajte na záchode, pri minútovom čakaní na autobus, počas rozhovorov s inými ľuďmi (kým sa nadýchnu, tak stihnete aspoň jednu vetu!), pri sexe... 

2. Prečítajte aspoň sto kníh ročne!
Ak čítate pomaly, či nebodaj máte vlastný život... hanba vám!

A neopovážte sa umrieť skôr, ako ich všetky dočítate. 

4. Čítajte klasiku!
Ak nemáte prečítanú Vojnu a mier, Annu Kareninu, Janu Eyrovú, Rómea a Júliu... a to aspoň trikrát, nemáte právo nazývať sa knihomoľmi. 

5. Knihy sú vždy lepšie ako filmová či seriálová adaptácia! 
Ak vám prídu Dánske dievča, Diabol nosí Pradu, Upírske denníky či čokoľvek iné lepšie ako ich knižná predloha, nikdy nebudete tým správnym čitateľom. NIKDY!

6. Zabudnite na spoločenský život, knihy vám stačia!
Hneď po škole/práci choďte domov, nikde sa nezastavujte, aby ste sa náhodou neoberali o drahocenný čas. Nechodievajte von s priateľmi (a vôbec, kto nejakých potrebuje, keď existujú knihy?!), na diskotéky, výlety... a ak, seďte v kúte a čítajte.

7. V každej knihe hľadajte hlbší zmysel!
Čítajte medzi riadkami, hľadajte pointu, filozofické myšlienky, čokoľvek. Nevadí, že zrovna čítate Twilight. A nezabúdajte čítať pomaly, lebo inak si to určite neužijete.

8. Knihy vždy dočítajte!
To je jedno, že umierate od nudy a sledovanie bielej steny je oveľa zaujímavejšia a akčnejšia činnosť, než čítanie tej knihy. Správny knihomoľ knihy vždy dočíta.

9. Peniaze míňajte len na knihy!
Ak máte vlastnú domácnosť, účty môžete zaplatiť (ale len to najnutnejšie) a jedzte maximálne trikrát za deň. Všetky ostatné peniaze míňajte na knihy. 
Takisto, ak vám ľudia darujú k sviatku či na Vianoce čokoľvek iné, odmietnite to. Kto potrebuje kozmetiku, šperky, dovolenku či auto? Presne, správny knihomoľ rozhodne nie!

10. Všetky knihy treba mať doma! 
Knižnice sú úplná zbytočnosť, doma treba mať knižný sklad. To nevadí, že ste nejakú knihu nenávideli od prvého slova po posledné, hádam sa jej nezbavíte! 

11. Neničte knihy
Ak ste čo i len raz v živote nejakej knihe ublížili - natrhli ju, zamastili, spadla vám na zem... a to je jedno, že náhodou - strácate titul správneho knihomoľa.

12. A hlavne - MUSÍTE mať čítačku!
Vraj.

14 komentárov:

  1. Díky, vážně jsi mě pobavila! :D Dovolím si ale přidat další body:
    13. Musíte studovat něco s knihami. Prostě budete knihovníkem, překladatelem, cokoliv! Ale musíte, opovažte se dělat něco jiného.
    14. Váš největší sen je v tom, že chcete vydat vlastní knihu. Prostě ji vydáte, jinak nejste správný knihomol.

    :D
    http://jaderna-knihomolka.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bol zámer, tak som moc rada, že sa podaril <3
      Ono tých bodov by bolo dosť ešte, musela som to nejako zúžiť. (Ale je fakt, že sú trefné. A že ma nenapadli :D) Ale proste, žiaden doktor či maliar nemôže byť správnym knihomoľom, to je jasné!

      Odstrániť
    2. Akože, kto by zachraňoval ľudské životy, keď môže čítať? To je strata času -_-

      Odstrániť
  2. Stejně mě nejvíc pobavila narážka na tu diskuzi o čtečkách.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak počkej, počkej. Já POTŘEBUJU mít knížky doma! :D No dobře, možná ne úplně všechny, ale hodně. Když se mi líbí, tak ji prostě mít MUSÍM. Ale to není knihomolství, to je úchylka. :D
    Si jen říkám, co by ti praví knihomolové říkali, kdyby viděli moji včerejší snahu o čtení. :D Přelouskám dvě stránky, jdu se věnovat psovi. Přelouskám čtyři, jdu psa zapnout do postroje, aby ho brácha vzal na procházku. Přelouskám deset, skoro u toho usínám, brácha se vrací a na mě s rozběhem přistane dvacetikilový psí tele. Zaklapávám knížku, zahazuju ji na trávník (ta hrůza!!!), vítám psa, protože mě přece už čtvrt hodiny neviděl a strašně jsem mu chyběla. :D No, ještě jsem jich asi deset dala, ale když ti pes zabírá půl lehátka a ještě tě láskyplně ožižlává, čte se blbě, tak jsem to vzdala a doma se k tomu už nějak nedostala. :D I když přiznávám, že patnáctiminutová cesta busem se mi bez knížky přežívá blbě... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nemám psa, ale mám mobil a keď si čítam, musím mať vypnutú wifi, lebo inak kontrolujem mobil každé dve sekundy :D
      Ale tiež potrebujem mať veľa kníh doma, len nie každú :D

      Odstrániť
    2. Pokud nemáte ani jednoho psa, tak jste kulturní barbar bez ohledu na počet knih, které jste přečetla.

      Odstrániť
    3. No jo, ale ty si wifinu vypneš, já psa asi těžko... :D Ale jo, když MILOSTIVĚ usne, tak se číst i dá. :D

      Odstrániť
    4. Lech, bývam v malom byte a rozhodne tu nemám miesto na psa. Okrem toho, ja mám radšej mačky :D

      Odstrániť
  4. Skvělý článek, pobavila jsem se. :D A když říkáš, že je těch bodů hodně, co třeba nějaké pokračování v budoucnu? O:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. :-D díky za článek, přesně vystihuje to, proč mě štve termín "správný knihomol" :-D a jsem ráda, že nejsem sama, koho štve
    (a jedna rýpalská na závěr: v prvním odstavci máš 10 triků místo 12) :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka, to som si nevšimla! Totižto pôvodne ich malo byť 10 :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.