štvrtok 3. marca 2016

Hlúposť, ktorá baví. Veľmi. | After: Bozk

Autor - Anna Todd
Originálny názov - After
Séria -  After
Diel - 1/7
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 584
Hodnotenie na Goodreads - 3,74/ 23 000

Anotácia
Tessa je slušne vychované dievča, ktoré randí s milým, spoľahlivým chlapcom. V živote má jasný cieľ, ambície a matku, ktorá dohliada, aby to tak zostalo. Lenže hneď v prvý deň na vysokoškolskom internáte narazí na Hardina, chalana so strapatými hnedými vlasmi, sebavedomým britským prízvukom a s pírsingom v pere a ten jej nabúra všetky ideály, v ktoré dovtedy verila.
Hardin však zďaleka nie je ideál. Je drzý – dokonca až po hranicu krutosti. Vzhľadom na jeho správanie by ho Tessa mala nenávidieť. A aj nenávidí, až kým sa s ním neocitne sama v jeho izbe. Stačí jediný bozk. V jednej chvíli jej Hardin vraví, aká je nádherná, no vzápätí trvá na tom, že pre ňu nie je ten pravý a odstrkuje ju. Napriek svojim bezohľadným spôsobom Tessa pociťuje neodbytné nutkanie preniknúť mu hlbšie pod kožu a pod nánosom lží objaviť skutočného Hardina. 
Tessa má dokonalého priateľa. Prečo sa teda usiluje prekonať vlastnú urazenú pýchu a zbaviť Hardina predsudkov o poctivých dievčatách? Prečo dovolí, aby jej ubližoval? Žeby v tom bola láska? Tessin život už nikdy nebude taký ako predtým...

***

Túto sériu som nemala v pláne čítať. Akože nikdy. Pretože fanfiction na One direction. Stačil jediný deň so Simou a môj wishlist sa poriadne rozrástol. Aj o túto sériu. (Takže všetko je jej chyba, očividne.) Pretože o tom hovorila s takým nadšením ako to len ona vie a tomu sa nedá odolať. 
A tiež som znova začala počúvať One direction. Ten nový album majú vážne úžasný. Môžete trikrát hádať, čo zrovna počúvam.
Takže rovno varujem, že táto "recenzia" bude len výlev jednej puberťáčky. (Napokon aj kniha ním je.) 

Tessa... nuž, spočiatku bola klišoidným prototyp slušného, dobrého a poslušného dievčaťa, samozrejme učiaceho sa na samé jednotky. Pôsobí však neskutočne hlúpo a naivne, avšak mi nevadila, pretože som sa na nej veľmi bavila. Pokiaľ ma sledujete na Snapchate, máte istú predstavu, trochu som to tam zaspamovala. Potom spoznala Hardina. A ako to zaznelo aj v knihe, obaja spravili toho druhého lepšími ľuďmi. Teda... viac-menej. Každopádne sa určite zlepšila, prešla veľkým vývojom.
Hardin... to bola láska na prvý pohľad. Pre mňa, čo ma po Tesse. Často sa správal ako úplný kretén, preklínala som ho, ale stačilo si predstaviť ten úsmev a jamky na lícach Harryho Stylesa a všetko som mu odpustila. Ja viem, nie som o nič lepšia ako Tessa. Nemohla som si pomôcť, celú dobu som si po vizuálnej stránke Harryho predstavovala, hoci osobnostne je podľa mňa úplne iný. Takže je jasné, že som sa nemohla na Harryho Hardina vôbec hnevať, aj keď si to zaslúžil. Mal toľko tvári a niektoré, tie, ktoré u mňa akosi prevažujú, boli úplne roztomilé. A mal britský prízvuk! Ja som varovala, že toto bude puberťácky výlev!
Ale musíte mi variť, tí dvaja sa k sebe absolútne hodia. Aj keď sa neustále a zbytočne hádali. Raz sa ofučal jeden, raz druhý. Ale raz spolu pozerali Pretty little liars!
Čo sa týka ostatných postáv, Molly by som najradšej vytrhala tie ružové vlasy a Tessinu matku prefackala (inak som mierumilovný človek). Zed, Ned a Steph boli fajn, ale uvítala by som viac priestoru pre nich.

Túto knihu treba brať s nadhľadom. Je to naivná, hlúpa knižka, v ktorej sa neustále opakuje to isté. Ale číta sa neskutočne dobre a brutálne rýchlo. Má skoro 600 strán a ja som ju dala za necelých 24 hodín, čo som sa od nej nemohla odlepiť. Veľmi ma to bavilo a bolo presne to, čo som teraz potrebovala. Úplne ideálna knižka, keď máte krízu a do ničoho sa neviete začítať. Vlastne je to taký twillightovský štýl.
A ten preklad to ešte dotváral. Tie slová, ktoré prekladateľ používal ma zabíjali. Lebo Hardin a ľúbezný mladý muž alebo spodnička... V tej chvíli som to už skoro nezvládla. Väčšinu času mi preklad však prekvapivo nevadil, pretože celkom dobre dotváral atmosféru knihy.
V príbehu sú asi všetky klišé, ktoré si dokážete predstaviť. Nehovoriac o tom, že celý príbeh prebieha asi takto: pohádajú sa, ona sa rozplače, potom sa udobria, vyspia sa spolu a znova pohádajú. Akurát to občas trvá dlhšie a niekedy kratšie.
Táto kniha ma však emočne vyžmýkala, všetko som veľmi prežívala s nimi. Nadávala som, trpela, kňučala pri roztomilých scénach, preklínala všetko naokolo a posledných 100 strán som bola poriadne vydesená, že som myslela, že to už ani nedočítam, lebo som vedela, že na konci Hardin poriadne pokazí a potom som skoro revala. Prečo, Hardin? Prečo???  Tá kniha ma psychicky ničila.
Je to taký mix Fangirl, Fifty shades a One direction, ale naozaj veľmi som si to užila. Už dávno žiadna kniha so mnou nerobila to, čo táto. Takže mám novú guilty pleasure.
Len mám trochu problém s odporúčaním. Pretože môžete veľmi silno pochybovať o mojom zdravom úsudku, lebo na to fakt treba mať náladu. Tiež pomáha aspoň mesiac predtým intenzívne počúvať One Direction (Baby, I´m perfect for you) a predstavovať si Harryho. Odskúšané na vlastnej koži.
Btw, pri písaní tejto recenzie som sa musela na istú dobu zastaviť, pretože som NUTNE musela pozrieť niekoľko ich videoklipov. 

(Už viete, o čom hovorím? O:))



Za knihu veľmi pekne ďakujem kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU


Kam ďalej?

10 komentárov:

  1. Ono je zvláštní, jak někdy úplně hloupé knihy dokážou člověka tak zabavit, že ji přečte během pár hodin. :D Každopádně vím, o čem mluvíš. Já jsem After ještě nečetla a abych pravdu řekla, nechci, fakt ji číst nechci. Nejde o to, že 1D neposlouchám, ale jenom z toho principu, že jde o tak klasický příběh... :) možná si to jednou časem rozmyslím, nyní se ji však chci vyhýbat...ale ocenuji celku pěkné a jednoduché obálky. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ani ja som to nechcela dlho vôbec čítať a vidíš :)
      Len škoda, že sú naživo tak tmavé.

      Odstrániť
  2. Akoooo, ja neviem, kde som doteraz spala, ale to, že je to fanfiction na One Direction je pre mňa novinka, ktorá ma vôbec neteší, lebo knihy mám na poličke a netrpezlivo ma čakajú a teraz... neviem :D
    https://zuzankavkrajinezazrakov.wordpress.com/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite tomu daj šancu! :D Autorka sa inšpirovala Harrym, ale popravde, veľa podobností tam nevidím :D

      Odstrániť
  3. Ja som na tom rovnako, je to blbosť, ale strašne ma to bavilo :D Inak, možno bude Daniel Sherman hrať Hardina vo filme https://youtu.be/j5NslagrVk8 Ani som nevedela, že bude nejaký film :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa to dozvedela z obalu knihy v stredu :D Ale vôbec ma to neteší, lebo môj Hardin je Harry a to zas spolu nesedí tak úplne v mojej hlave.
      Takže henten... fuj, fuj :D

      Odstrániť
    2. Filmové práva sa kupujú nestále, ale nemyslela som si, že bude film tak rýchlo. :D Myslela som si, že to je ako napríklad pri Looking for Alaska, ktorá mala kúpené práva 10 rokov a film nikde :D

      Odstrániť
    3. Ja si to neviem poriadne predstaviť ako film. Ďalšía romaňťárna...

      Odstrániť
  4. Wow, toto takúto recenziu som teda nečakala :D
    Mňa dosť prekvapilo, keď som si knihu listovala v kníhkupectve a zistila, že má 600 strán a totál krátke kapitoly. Typická wattpad fanfiction. Ja neviem, ale to ma vždy dokáže rozosmiať :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.