piatok 25. marca 2016

Verím, že sú víly! Že sú! Že sú! | Peter Pan

Autor - J.M.Barrie
Originálny názov - Peter Pan
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 176
Hodnotenie na Goodreads - 4,10/ 172 647

Anotácia
Nezabudnuteľná klasika s nádhernými ilustráciami Petra Uchnára. Rozprávkový príbeh nás zavedie do Krajiny-Nekrajiny, kde žije odvážny Peter Pan, víla Cililing, nezbední Stratení chlapci, ktorým chýba mama. V rozprávkovom svete sa ocitne aj Wendy, dievča z normálneho sveta, so svojimi dvomi bratmi a zažijú tam množstvo dobrodružstiev. Spoznajú kapitána Háka, tikajúceho krokodíla, dobrotivého Vtáka-Nevtáka, či tlupu indiánov. Hoci mnohé situácie vyzerajú nebezpečne, dobro, priateľstvo a spravodlivosť zvíťazia. Ako v každej správnej rozprávke.

***

Túto knižku som si chcela už dlhšie prečítať. Patrila do môjho zoznamu klasík. Tento príbeh som ako dieťa zbožňovala. Respektíve jeho filmovú adaptáciu s Jasonom Isaacom. Jeden z mojich najobľúbenejších príbehov z detstva. Je teda samozrejmé, že som tomuto novému, peknému vydaniu nemohla odolať. 

Postavy netreba predstavovať, tie všetci poznáte.
Avšak nevyhnem sa porovnávaniu medzi knihou a filmom. Vo filme zbožňujem väčšinu postáv a predovšetkým Petra Pana, ktorý je úplné zlatíčko, napriek tomu, že má aj tie zlé vlastnosti knižného. Knižný bol však z väčšej časti proste idiot,
Takisto kapitán Hook vo filme ukazuje mnohé stránky svojej osobnosti. Knižný kapitán Jakub Hák (jop, skoro ma kleplo, keď som to čítala) je veľmi nemastný-neslaný záporák. 
Celkovo mi prišli postavy vykreslené veľmi povrchne, chýbala im osobnosť a nejako som si ani k jednej nenašla cestu. V podstate mi boli všetky ľahostajné. 

Ani vám neviem opísať, ako hlboko pohŕdala  Wendy pirátmi. Chlapci videli aspoň nejaké čaro v pirátskom remesle, ale Wendy videla iba to, že už niekoľko rokov loď nevydrhli. 

Samozrejme, nemá zmysel spomínať štýl, akým to bolo napísané. Predsa len treba brať do úvahy, že kniha má sto rokov. Čo mi však vadilo, boli nudné a zdĺhavé scény, úplne zbytočné opisy a informácie, ktoré ma absolútne nezaujímali a ani pre príbeh neboli podstatné. Takisto odbiehanie od témy. Predsa len je to kniha pre deti, ale nie som si istá, či by ma to nejako extra bavilo ako dieťa. Skôr by som sa nudila viac ako teraz. A pomaly sa mi to čítalo.
Je mi jasné, že doteraz som v podstate len kritizovala. Je to z toho dôvodu, že som mala dosť veľké očakávania a stále som to porovnávala s filmom. To však neznamená, že sa mi kniha nepáčila. Len som čakala viac. Bol to však príjemný, rozprávkový príbeh a určite neľutujem, že som to čítala. 
Akurát mám radšej film, o ktorom si dovolím tvrdiť, že je lepší. Už z dôvodu, že nie je tak roztiahnutý, má väčší spád a výborné herecké obsadenie. Vďaka tejto knihe som sa tiež dostala konečne k re-watchingu a užila som si to aj milióntykrát. Takže jop, film odporúčam oveľa viac, ale určite sa oplatí prečítať aj knihu. 
Navyše má kniha veľmi podarené ilustrácie. Teda väčšinu. Niektoré sú naozaj nádherné, iné sa mi nepáčili. Čiže ako celá kniha.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart
Vy si ju môžete objednať TU.

4 komentáre:

  1. Tuhle knížku si taky moc chci přečíst!
    Škoda zdlouhavých pasáží, ale asi to fakt bude stářím knihy :) Dřív na to nejspíš byly děti zvyklejší.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Abych se přiznala, film jsem nikdy neviděla. Peter Pan mě prostě nikdy nelákal. Ani trochu. Nevím proč. A po tý recenzi si říkám, že knížka mě ani lákat nezačne... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Knižka ťa nemusí lákať, film by mohol, ten je výborný :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.