sobota 4. apríla 2015

Chystá sa... apríl

Po mesiaci, kedy som túto trošku rubriku zanedbala, lebo nevychádzalo veľa kníh, ktoré by som chcela je tu nový prehľad noviniek. Vychádza toho celkom dosť zaujímavého :)

Baby z Brooklynu - Angie (Gemma Burgess)
Slovart, 1.4
Kniha Baby z Brooklynu: Angie je pokračovaním príbehu piatich spolubývajúcich, stojacich na prahu dospelosti v New Yorku. Navonok neskrotná, no vnútri beznádejne romantická Angie sa zobudí v hotelovej izbe, na stolíku má tritisíc dolárov a z predošlej noci si nepamätá vôbec nič. Život sa jej rozpadáva pred očami. Najlepšie priateľky sa s ňou nerozprávajú, nedarí sa jej nájsť si prácu v módnej branži a navyše sa jej rozvádzajú rodičia. Na bláznivej ceste životom, v ktorom nechýbajú súkromné lietadlá či luxusné žúry na jachtách, no ani špinavé stanice metra a hipsterské bary, šialené búrky, nárazové záplavy či otrasné skúsenosti z práce v obchode, spoznáva Angie samu seba, svoje túžby a spôsob, ako ich naplniť, a ešte aj také niečo, čomu sa hovorí skutočná láska. Jej spolubývajúce na tom nie sú o nič lepšie. Coco sa dopuje liekmi a nenávidí sa, Pia je na pokraji nervového zrútenia a rozchádza sa s jedným chalanom za druhým, Madeleine hľadá samu seba a Julia má veľký problém nájsť kohokoľvek, s kým by mohla chodiť. Vo vtipnej a inšpiratívnej sérii kníh od Gemmy Burgess sa nájde každá dvadsiatnička a s úľavou si uvedomí, že aj napriek prešľapom bude napokon všetko fajn. Jediné, čo k tomu treba, je trošku šťastia, snahy a, samozrejme, najlepšie kamošky.

Prvá kniha z tohoto zoznamu, kde som síce ešte nečítala prvý diel, ale dosť ma zaujal a rada by som si prečítala oba.


Šepotání (A,G.Howard)
CooBoo, 6.4
Alyssa slyší šepotání květin a hmyzu, je to dar, který už její matku připravil o rozum. Pocházejí totiž z rodiny Aleny Liddellové, lépe známé coby Alenky z Říše divů, skutečné inspirace Lewise Carrolla, podle níž stvořil svůj proslulý fantaskní svět.
Když se matčin stav zhorší, nemůže Alyssa už svoje dědictví dál popírat a zjistí, že na těch fascinujících pohádkách, které zná z dětství, je pravdy víc, než by se mohlo zdát. Trhlinou v zrcadle se dostane do Říše divů, jež je mnohem ponuřejší, než jak ji zná z knížek, a stáhne s sebou i svého nejlepšího kamarádka a tajnou lásku Zacha. Na druhé straně už na ně čeká podezřelý, ale svůdný Morfeus a provází při jejich hledání. Ale dá se mu opravdu věřit?
Připravte se na příběh ze skutečné Říše divů!


Pri tejto knihe si ešte stále nie som istá, či ju chcem čítať. Alicu v krajine zázrakov veľmi nemusím a hoci toto má byť divné (a ja divné rada), tak si ňou nie som istá. Veď uvidíme.

Život po živote (Kate Atkinsonová)
Ikar, 7.4
Čo ak by sme mali možnosť žiť svoj život znovu a znovu, až kým nebudeme spokojní?
Počas snehovej fujavice v roku 1910 sa v Anglicku narodí dievčatko Ursula, ale zomiera, prv než sa stihne poriadne nadýchnuť. V rovnaký večer roku 1910 sa to isté dievča narodí opäť a tentoraz prežije, no smrť si ju zanedlho počká a cyklus sa zopakuje. Ursula prežíva svoj život nanovo, vždy o niečo dlhšie, vždy s iným tragickým koncom. Zakaždým sa ocitá na začiatku, obdarená šancou vyhnúť sa fatálnym chybám. Ursula si na predošlé životy nespomína, no silné déja vu, predtucha prichádzajúceho nešťastia sú varovaním pred nástrahami, ktoré sa jej kedysi stali osudné. Stačí zdanlivo bezvýznamný krok a všetko sa môže vyvinúť inak. Čím častejšie prežíva tie isté momenty nanovo, tým sú spomienky konkrétnejšie a šanca na dokonalý život väčšia. Dá sa však vyvarovať všetkých chýb? Dá sa zachrániť svet pred jeho nevyhnutným osudom?


Toto je kniha, ktorú nemusím nutne čítať, ale nápad ma zaujal. Vypadá to zaujímavo, možno sa k nej raz dostanem. Ale neponáhľa to.


Moriarty (Anthony Horowitz)
Argo, 11.4
Sherlock Holmes je mrtvý, zanechte všech nadějí. Krátce poté, co se s profesorem Moriartym zřítil do hlubiny Reichenbašských vodopádů, přijíždí do Evropy americký pinkertonský detektiv Frederick Chase. Má informace o tom, že Moriartyho záhy nahradil jiný arcizločinec a nyní řádí v Londýně. Chase a jeho pomocník Athelney Jones ze Scotland Yardu se ho s využitím starých dobrých holmesovských taktik pokusí dopadnout...

Vďaka seriálu som si Sherlocka zamilovala a toto vypadá veľmi dobre :)
Škola dobra a zla - Svet bez princov (Soman Chainani)
CooBoo, 13.4
Návrat Sophie a Agathy domov nebol rozprávkovo úžasný, ako sa spočiatku zdalo. Po spustošení Gavaldonu záhadnými nepriateľmi sa obe dievčatá dostanú späť do Školy dobra a zla, kde ich čaká obrovské prekvapenie. Čarodejnice a princezné, zloduchovia a princovia už nie sú nepriatelia, celý rozprávkový svet je v chaose a všetci musia spojiť svoje sily pred hroziacou katastrofou. Zdá sa, že túto situáciu zapríčinila Agatha svojím neopatrným prianím iného šťastného konca – v ktorom by zostala spolu s Tedrosom. Teraz sa obe musia vrhnúť do boja, aby ochránili svojich milovaných...

Túto knihu som sa snažila čítať v češtine, ale preklad sa mi tak strašne nepáčil, že som toho nebola schopná. Takže som musela čakať. Ale veľmi sa teším, jednotka bola fantastická.

Ostrov lhářu (E.Lockhart)
Host, 14.4
Přečtěte si to. A jestli se vás někdo zeptá, jak to skončí, prostě LŽETE!
Báječná rodina Sinclairových.
Soukromý ostrov.
Velice bystrá dívka, se kterou je něco v nepořádku.
Skupina čtyř přátel — Lhářů —, jejichž přátelství začne být destruktivní.
Revoluce. Nehoda. Tajemství.
Lži a další lži.
Pravá láska.
Pravda.

Túto knihu som už čítala. Nikdy som z nejakej knihy nebola tak veľmi zmätená a preto ju potrebujem čítať znovu. V preklade. Vlastne ani netuším, čo si o knihe myslím. Takže uvidím po opätovnom čítaní. A keby vás zaujímalo, ako sa to skončí... nepýtajte sa ma. Musela by som klamať.

Halfwild - Polodivý (Sally Green)
Yoli, 14.4
„Dostaneš mocný dar, ale až podľa toho, ako ho budeš používať, sa uvidí, či budeš dobrý, alebo zlý.“
Vo svete smrteľníkov žijú dva znepriatelené tábory čarodejníkov, čiernych a bielych. O svoje miesto na život medzi nimi bojuje sedemnásťročný Nathan, všetkými nenávidený pre svoj pôvod. Je nemanželským synom Marcusa, najmocnejšieho a najukrutnejšieho čarodejníka na svete, a jediný, kto ho dokáže poraziť. Nathan získal od otca vzácny dar, magickú schopnosť, ale ak sa ju nenaučí ovládať, vystaví sa veľkému nebezpečenstvu. Za pätami má lovcov a tí sa nezastavia pred ničím. Chcú ho chytiť a donútiť otca zabiť. Hoci je Marcus stelesnením zla, Nathan mu vďačí za život. Nikdy sa proti nemu nepostaví. Lenže ak to neurobí, na svoju lásku Annelise môže zabudnúť. Jej život sa dá zachrániť len výmenou za Marcusovo srdce. Natan sa tak ocitá v neriešiteľnej situácii.

Jednotka sa mi naozaj páčila. Štyri TARDIS som jej tuším dala. Ale už si ju nepamätám a k tomuto dielu ma to veľmi neťahá, takže ho asi vynechám (ale má mega obálku!)

Nejkrásnější (Marissa Meyer)
Egmont, 15.4
Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.

Mesačné kroniky sú fantastická séria a na toto tu sa veľmi teším :3 Už aby to vyšlo!

Sherlock: Televízne prípady (Guy Adams)
Slovart, 15.4
Kniha pre fanúšikov úspešného seriálu BBC o Sherlockovi Holmesovi. Zápisky Johna Watsona o priebehu vyšetrovania jednotlivých prípadov obsahujú fotografie z miesta činu, ale aj zo stola patológa. Čitateľ si môže podrobne prehliadnuť výstrižky z novín, policajné správy, cestovné lístky, útržky e-mailových konverzácií, SMS a iné dôkazy. Zápisky sú okorenené vtipnými, neľútostne ironickými komentármi Sherlocka Holmesa a následnými reakciami Johna Watsona. Publikácia ponúka tiež pohľad do zákulisia natáčania. Z rozhovorov s tvorcami seriálu sa dozviete zaujímavé informácie od nápadu zasadiť dej do súčasnosti až po výber predstaviteľov hlavných hrdinov.

Platí to čo pri Moriartym. A táto má navyše na obálke skvelé lákadlo (a nehovorím o tej lebke :D)

Jane Austenová mi prebrala frajera (Cora Harrison)
Slovart, 16.4
Toto je druhý tajný denník Jenny Cooperovej. Priateľstvo Jenny Cooperovej a Jane Austenovej prežilo najťažšiu skúšku. No Jane si uvedomila, že túži po chlapcovi, ktorý bude hoden jej bujnej fantázie. Džentlmen švihácky i hrdinský, krásny a nebojácny, ktorý tancuje ladne ako princ a bojuje udatne ako rytier. Dievčatá si užívajú zaslúžený oddych v Bathe – meste, kde sa to len tak hemží plesmi a tancovačkami, klebetami a škandálmi. Jane však hrozí, že príde o svoju dobrú povesť a stane sa horúcou klebetou celého grófstva!

Toto je druhá z kníh, kde som prvý diel ešte nečítala, ale rada by som. A aj toto. No lebo Jane Austenová, no.

Šváby (Jo Nesbo)
Ikar, 28.4
Druhý prípad Harryho Holea nebude pravdepodobne najlepšou reklamou pre Thajsko, no knihou je ale výbornou. Jo Nesbo ju napísal pred šestnástimi rokmi ešte v dobe, keď sa len šplhal na rebríček popularity a tak je na Šváboch vidno, ako sa autor v novších románoch vypracoval ako viacdimenzionálnosťou hlavnej postavy, tak aj spisovateľskou technikou. Jeho posledné knihy sú oproti prvotinám uhladenejšie, čo vidno i na uponáhľanom konci resp. závere, v ktorom čitateľovi nepredkladá dostatočnú satisfakciu z rozlúsknutia prípadu no i napriek tomu sú Šváby rozhodne románom hodným kompletizácie zbierky s názvom Harry Hole.
Kniha ponúka zaujímavý flashback do Harryho počiatkov, kedy ho ešte len čaká stretnutie s jeho láskou, ktorá končí tragicky a takisto následné psychologické problémy či pokročilý alkoholizmus. Neváhajte a užite si jeho cestu naprieč thajskými bordelmi plnými pedofilných úchylákov, obchodníkov s bielym mäsom, či drogovými dílermi. Podobne ako vo svojej prvotine Netopierí muž vsadenej do prostredia Austrálie, i tu si dal Nesbo námahu a postivo si naštudoval prostredie Bangkoku, takže jeho špinavé temné uličky ovplývajú podrobnými detailami.

Od Nesba som čítala zatiaľ len dve knihy, z toho len jedna bola zo série Harry Hole, ale rada by som si prečítala všetko. A na toto sa teším, len by som ešte predtým chcela prečítať Netopierieho muža.
Btw, naozaj dúfam, že sa mi podarí prísť na autogramiádu do Blavy :3

Punková princezná sa vracia (Dominika Ponechalová)
Slovenský spisovateľ, 28.4
Pokračovanie bestselleru Punková princezná (2008) mladej talentovanej autorky. Karolína alias Punková princezná je obklopená skvelou rodinou, má malého synovca, priateľa, prácu aj kapelu, dokonca sa osobne pozná s hviezdami hudobnej scény. Čo viac si ešte môže priať? Azda len to, aby jej šťastné obdobie trvalo večne. Ibaže to by Jakub nemal tráviť toľko času s Teniskou, v časopisoch by nemali kolovať znepokojivé správy o Davidovi, mama so sestrou by nemali konať za jej chrbtom a sama Karolína by nemala kričať na Dustyho. A prečo vlastne Bendži s ulízanými vlasmi predáva mobilné telefóny?

Vďaka tejto knihe som pred pár dňami utrpela obrovský šok. Punkovú princeznú som čítala veľakrát, mám tú knihu veľmi rada a nemala som šajnu, že to bude mať po tých rokoch pokračovanie. Takže sa modlím, aby to autorka nepokazila a bolo to aspoň tak dobré ako jednotka (alebo aj trochu menej, nakoľko som jednotku čítala už dávno a môj vkus sa od tej doby zmenil. Pointou je, nech sa mi to páči :D). Chcem to! 

12 komentárov:

  1. U Šepotáni som tiež na vážkach. Ale snáď sa k tomu dostanem :) HalfWild má brutálnu obálku, ja som tam spočiatku ani nevidela toho vlka :O

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nejkrásnější ma veľmi peknú obalku a tiež som utrpela mierny šok keď som sa dozvedela že Dominika Ponechalová napísala novú knihu.Ale som na važkach či si ju kúpíť alebo sa na to vyklašat pretože už nemám 15 a môj vkus sa zmenil :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U Egmontu sú pekné obálky dosť výnimočné, takže si to treba vážiť :D
      Ja skoro 18. Ale aj tak sa do toho plánujem pustiť :D

      Odstrániť
  3. Já se nejvíce těžím na překlad We were liars a už si plánuju, jak budu knížku v červnu číst. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na ten sa teším aj ja :) Proste ho potrebujem prečítať po tom originály :D
      Prečo až v júni? O.o

      Odstrániť
  4. Hm, ak Alicu nemusíš, neviem či sa ti Splintered bude páčiť, je to... svojské :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nejako som jej proste nikdy neprepadla, tá rozprávka si ma nikdy nezískala. Film bol fajn, z OUAT in Wonderland som videla jeden diela a stačilo... No uvidíme :D

      Odstrániť
  5. O Šepotání rozmýšľam, ale asi si to skôr prečítam v tej angličtine, keďže ju mám v čítačke :D Najviac se teším asi na Punkovú princeznu, pretože jednotka bola naozaj skvelá, takže som zvedavá aj na dvojku :3 Plus Polodivý (znie to divne :D) určite pripudne na poličku aj v tej slovenčine :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa Princezny dosť bojím, lebo jednotku som milovala, lenže je to napísané o dosť neskôr a môj vkus sa dosť zmenil a tak... ale chcem to! :D

      Odstrániť
  6. Preboha, toľko skvelých knižiek! :D Chúďa peňaženka bude plakať.
    Fakt nádherné kúsky, neviem, čo skôr si prečítať! :D ^^

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.