sobota 15. novembra 2014

Nesmrtelná koruna (Richelle Mead)

Originálny názov - The Immortal crown
Séria - Věk X
Diel - 2/?
Vydavateľstvo - Domino
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 452

Anotácia
Návrat rozezlených bohů je dostatečně velká hrozba. A teď se objevilo další nebezpečí…
Justin a Mae nadále plní svou misi, pak ovšem dojde k zásadnímu zlomu v běhu událostí. Jsou přiděleni k delegaci Luciana Darlinga, Justinova starého přítele a zároveň tak trochu protivníka. Společně se vydávají na území Arkádie, nebezpečného souseda RUNA.
V tamní společnosti jsou ženy stále majetkem mužů a náboženství a vláda splývají v jedno. Justin, který se sám ještě těžce smiřuje s vlastním bohem, zde objevuje skutečně velmi mocné síly.
Mezitím Mae, která jen velmi neochotně hraje roli Justinovy milenky, plní svou vlastní soukromou misi: hledá svou nevlastní neteř, které se její rodina před lety zřekla a nechala ji unést za hranice.
Ani jeden z našich hrdinů si zpočátku nevšimne, že jejich snaha zastavit v Arkádii návrat bohů může být velmi brzy zmařena...

Obálka
Keby zakryjem tvár modelky, tak je obálka fajn. Ale ako som hovorila už pri jednotke, tá baba sa mi na Mae vôbec, ale vôbec nehodí. Farby, do ktorých je obálka ladená sú však skvelé. Pôvodná obálka sa mi však páči viac. 

***

Po absolútne perfektnom prvom diely som sa s nadšením pustila do tohoto s nádejou, že bude ešte o moc lepší. Hoci ma ani anotácia nezaujala tak, ako pri jednotke. Ale to sa niekedy stáva a tu som to nejako neriešila. Nemala som napokon prečo. Richelle Mead, úžasný prvý diel... čo sa môže pokaziť? Koľko krát budem ešte klásť túto hlúpu otázku?


Justin bol stále sympaťák, len podľa mňa tu nedostatočne nevyužíval svoje schopnosti a inteligenciu, čo je naozaj škoda. Lebo má obdivuhodnú všímavosť. Hoci keď sa prejavili, tak to naozaj stálo za to.
Aj Lucian mi prirástol k srdcu. Vidno, že je to vymyslená postava, keď je to politik. Páčilo sa mi, ako sa vedel pohybovať aj v ťažkých situáciach, aj keď bol hodený priamo doprostred problému. Proste to bral s nadhľadom a tak ako to bolo. 
Mae sa mi v jednotke naozaj páčila a hoci tu mi nevadila, tak som ju ani nejako neobľubovala. Proste bola a basta. Ale rovnako ako Justin, ani ona nepoužívala dostatočne svoje schopnosti.
Celkovo si myslím, že autorka dostatočne nevyužila charaktery, ktoré vytvorila. Utlačila ich osobnosti do uzadia. 

Arkadia bola príšerná krajina. Nielen tá ich zaostalosť a podriaďovanie všetkého jednému bohovi, ale hlavne pre vzťah k ženám. Pretože sa k ním správali ako k poslednej špine, nemali absolútne žiadne práva. Bolo to ako v nejakom stredoveku, boli len na rodenie detí a domáce práce. A muži mali aj niekoľko manželiek aj konkubín. Veď viete... ,,Ženy jsou od přírody čisté zlo a tvrdá práce je pomáha držet na uzdě." 
Ale aj tá cirkev bola strašne nechutná. Viac sa mi páčilo to uctievanie Morrigan a jej krvavé obrady než tuto Nehitimar. To manipulovanie ľuďmi, že všetku moc mal v rukách Veľký učeník, ktorý konal "na základe Nehitimarovej vôle" a patrične ju využíval na vlastné potreby. To, že všetko v Arkádii podriaďovali práve tomuto náboženstvu. 


,,Tá kurva odhalovala nohy!"
Carlova tvár zrudla ještě více než její a žena si instinktivně zakryla tvář. 
,,Zachytilase mi přezka boty o sukni a já jsem si ji musela vytáhnout, abych
 neupadla," řekla roztřeseným hlasem..
,,Pak příště spadneš a zlomíš si kotník," zahřměl Carl. Pak k naprostému 
zděšení Justina i ostatních dívku udeřil do tváře. 


Od prvých strán som sa nudila. Neustále som mala pocit, že sa tam nič nedeje. Túto knihu som čítala dva týždne, čo som popritom čítala ešte aj iné knihy. Prešli celé dni, kedy som túto knihu proste neotvorila, čo sa mi nechcelo. Nechápala som, kde je problém. V čom a prečo sa tá kniha tak líšila od jednotky? Strašne pomaly sa mi to vlieklo. A pritom to nebolo také zlé... len sa nič nedialo. Možno som nemala tú správnu náladu na to (celé dva týždne??). Až posledných asi 150 strán to nabralo grády a dej sa rozbehol. A zrazu som bola zvedavá, čo bude ďalej. Konečne. 
A to má tá kniha ešte vyššie hodnotenie na GR. To mi to robia snáď všetci naschvál. 
Páčilo sa mi však, že hlavnou mytológiou tam je severská, ktorú mám ja moc rada. Už len Justinove spojenie s Odinom (a Huginnom a Munninom :3) je skvelé. Ale objavili sa tu aj ďalší bohovia, ktorých vám spoilerovať nebudem.
No a štvrtá strana od konca (keď nerátam slovník). Druhá veta odspodu. Stred. Meno. Najlepšie, aké sa v knihe vyskytlo. Moja osobná úchylka v severskej mytológii. Osobne dúfam, že si dotyčnú osobu v trojke riadne užijem, pretože som si istá, že poriadne premieša karty. 

Podľa mňa to bola v celku taká priemerná kniha. Boli časti, ktoré ma bavili a boli časti, ktoré boli podľa mňa značne podpriemerné. Pre mňa je to najslabšia kniha od Richelle, akú som zatiaľ čítala. Napriek tomu si určite prečítam ďalší diel, ktorý bude dúfam lepší. Pretože posledná kapitola. Ja som počula, že je tam nejaký cliffhanger. Ale WTF? To som nečakala! :O 


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Domino
Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

10 komentárov:

  1. S tou obálkou máš úplnú pravdu :)) Skvelá recenzia ako vždy!!! :)))
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fúúha, tak teraz sa dosť obávam. Obe časti dostanem na Vianoce a aj sa na ne teším, lebo však Richelle, ale no neviem :D hádam ma to bude baviť viac ako teba. Aspoň tá dvojka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pravdepodobne. Na GR má vyššie hodnotenie a väčšine sa proste páčila viac. To len ja som divná :D

      Odstrániť
    2. Tak dúfam, že ja divná nebudem :D

      Odstrániť
  3. Časom sa hádam prepracujem aj k tejto sérii, lebo Richelle, ale... psychicky sa pripravím.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O téhle knize (ani jejich předchůdcích) jsem vůbec neslyšela, proto jsem velmi ráda, že jsem zavítala na tvůj blog, který mi poslouží jako nekonečný zdroj inspirace pro scifi a mytologické příběhy :))) Škoda té lacině působící obálky :) Modelka kočka, ale vhodná spíše na obálku Elle :D

    No, a ten bannerek s hodnocením? GENIÁLNÍ! :D

    Ivet

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úplne súhlasím, vôbec sa mi na ňu nehodí :)
      Ďakujem :3

      Odstrániť
  5. Jsem jediná, která to jméno opravdu hledala? :D A jestli myslíme toho stejného, ani se Ti nedivím XF
    Jinak je super číst tvé staré vs. nové recenze... Super změna :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak myslíš TO meno, tak sa čudujem, že si ho nepoznala :D Už aby konečne napísala posledný diel a nepísala kraviny :D
      Jop, je to strašné :D

      Odstrániť
    2. Sice znám i toho boha, přesto můj mozek automaticky vyhodil Staad! :D
      To je pravda. Rozepíšu sérii, nakonec dám informaci, která je šok pro všechny, a pak co... dám si s ní pauzu... a navíc ony mají být minimálně 4 díly, teda podle Goodreads ;)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.