sobota 6. septembra 2014

Jsem rozohněná (Tahereh Mafi)

Originálny názov - Ignite me
Séria - Som roztrieštená
Diel - 3/3
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 344

Anotácia
Juliette přežila a její příběh pokračuje… Nic už ale není jako dřív. Juliette čeká velká zkouška, musí ovládnout svou sílu a přestat být tou malou zlomenou dívkou.
Osud Bodu Omega je nejasný a každý, na kom Juliette kdy záleželo, se ocitl v nebezpečí. Válka je na dosah ruky a Juliette ví, že jediná cesta, jak se udržet naživu, je svrhnout nový systém. Její smrtící dotek přestává být prokletím a stává se velkou výhodou. Ale i tak to sama nedokáže – pomoct jí může jen někdo, o kom byla vždy přesvědčená, že mu za žádných okolností nemůže důvěřovat: Warner.

Obálka je podľa mňa najkrajšia zo série, veľmi sa mi páči. 

***

Rozohnená bola pre mňa jednou z najočakávanejších kníh za tento rok. Síce som dopredu vedela, s kým Juliette skončí, ale zrovna tento spoiler mi absolútne nevadil, nakoľko som si to zisťovala sama hneď po vydaní v angličtine. O to viac som sa tešila. Milujem túto sériu, je to jedna z mojich najobľúbenejších a najlepšia dystópia. A ja som sa k nej dostala až dva týždne po vydaní :(
... Hlavne preto, že táto kniha vyšla len v češtine a v slovenčine by mala byť len ako ebook kvôli nízkemu predaju na Slovensku. Nechápem, že zrovna toto ľudia nekupujú. Na druhej strane nevydať len posledný diel tiež nie je bohviečo. To som riadne zúrila.


V Roztrieštenej bola Juliette desná. Strašne mi liezla na nervy, bála sa aj vlastného tieňa. Počas série však prešla vývojom a teraz bola vážne fajn. Hoci tiež by si občas zaslúžila prefackať. 
Warner... Toho som doteraz zbožňovala. Absolútne, strašne moc. Patril k mojim úplne najobľúbenejším hrdinom. Tu sme si ho užili viac než dosť. Lenže tu akosi stratil tú svoju tajomnosť, osobnosť, šialenstvo a krutosť. Bol z neho romantický princ. Stále bol super, ale starý Warner sa mi páčil viac. 
Aj starý Adam, keď sme už pri tom. Ten z jednotky bol fajn. Neskôr sa z neho stal strašný kretén, ktorý si očividne myslí, že Juliette nemá vlastný rozum a nevie sa rozhodovať sama za seba. Warner o ňom povedal, že: ,,Máš charisma hnijícich střev přejetého zvířete." Výstižné. Boli scény, kedy ma neskutočne štval už len tým, že tam bol. To jeho správanie, žiarlivosť, to, že (SPOJLER zo Zlomenej)  sa s ním musela Juliette rozísť niekoľko krát, kým pochopil, že si z neho nerobí srandu... Ak sa niekomu bude páčiť ešte aj po tejto knihe, tak vážne nechápem... 
Ešte aj Kenji ma občas štval. Ale mám ho rada. 

Tahereh píše absolútne famózne, jej štýl písania mi naozaj sedí. Len mi tu chýbali prečiarknuté vety, ktoré mi prídu pre túto sériu typické. Ako sa na ne mohla vykašľať??
Navyše vie málokto napísať o láske tak skutočne ako ona. Je to také reálne, intenzívne. Warner miluje Juliette tak moc, ako by to Adam nikdy nedokázal. 

Čítalo sa to strašne rýchlo, prečítala som asi za tri a pol hodiny, čo som ani nechápala, že ako je to možné. Ale nemyslím, že to je dôvod, prečo som si knihu dostatočne neužila.


Od tejto knihy som mala fakt obrovské očakávania, ako som spomínala, Roztrieštená patrí k mojim najobľúbenejším sériam, takže finále malo byť absolútne fantastické, že by som sa nad tým rozplývala aspoň týždeň. Žiaľ, nič také sa nekonalo. Kniha sa mi naozaj páčila, bola fajn. Ale oproti predchádzajúcim knihám mi prišla slabšia. Čakala som oveľa viac. Možno to nejako bolo tým prekladom (skoro ma porazilo, keď Warner povedal Pánečku! Niečo také sa k nemu absolútne nehodí), keby som čítala knihu v angličtine, tak by sa mi možno páčila viac  Netuším. Snáď aj to raz bude. Do tej doby ma kniha trochu sklamala. Ani poriadna vojna tu nebola. Štve ma, že jej musím dať také nízke hodnotenie. 
Škoda, že je toto posledný diel... Pre mňa ostáva najlepšou knihu Zlomená. A Destroy me.

BTW, v knihe chýbajú posledné dve kapitoly. Môžete si ich ale prečítať napríklad TU. V angličtine.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Môžete si ju objednať TU.

Kam ďalej?

14 komentárov:

  1. Čítala som iba jednotku a nesadla, ale som prekvapená tým vývojom, čo sa týka chlapov.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. I keď to bolo skvelé čítanie, jednotka bola najlepšia ! :) Mám takú teóriu, že tie prečiarknuté vety chýbali práve kvôli tomu že Juliette ''dospela'' a tak už nemá také myšlienky :)
    Ináč to, že nemám knihu v SJ ma celkom štve, ale snáď sa cez to prenesiem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa tiež, teraz to mám spolu s Unite me trojjazyčne :D
      Áno, ale aj tak mi tie vety chýbali :D Mne sa zas najviac páčila dvojka :)

      Odstrániť
  3. Pred chvilou som docitala je to skvela trilogia a to ze chybali posledne dve kapitoly... kks a ja ze co to tak blbo skoncilo :-D nebyt teba ani neviem tak som rychlo stahovala anj verziu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Len tento diel ma trochu sklamal, lebo som čakala po dvojke čosi viac. Nevadí, no. Inak tie dve kapitoly sú aj preložené na webe CooBoo :)

      Odstrániť
  4. Presne akoze bola super trojka len akcnejsi zaver mohol byt ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Prečítala som si všetky knižky :) Kto si túto knižku alebo jej pokračovanie nekúpil, nech neváha a kúpi ;) najlepšia knižka akú som kedy prečítala. Moc obdivujem Tahereh Mafi a jej úžasný štýl písania, u prvej knižky mi to zo začiatku vadilo ale potom pohoda :) Zo začiatku som mala rada Adama milý, láskavý a podľa toho ako bol opísaný bol neskutočne úžasný. A Warner no nehovorím ... V druhej časti sa Adam začal správať divne :D a to sa mi moc nepáčilo ... a v trojke bol s neho horší človek ako Warner ( môj názor) ... a zas naopak som si veľmi obľúbila Warnera :3 .. a k juliette , na začiatku mi vadilo aká je tichá, nikdy nepovedala svoj názor ... ale v tretej časti sa to zmenilo :) teším sa s čím nás zas prekvapí Tahereh. A mám otázku : pozerala som 20th century fox a bolo písané že by podľa knižky sa mal spraviť film, je to pravda ? Ak niekto vie nech napíše bola by som rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O filme som ešte nepočula :)

      Odstrániť
    2. Ja som si to všimla včera. Bolo tam písané že by mal vysť aj film ale vôbec neviem kedy a či vôbec výde. Ale ak áno tak by bolo super :)

      Odstrániť
    3. Bolo by to každopádne zaujímavé :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.