pondelok 29. septembra 2014

Selekcia (Kiera Cass)

Originálny názov - The Selection
Séria - Selekcia
Diel - 1/5
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 312

Anotácia
Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.

Obálka
Treba komentovať? Je to jedna z najkrajších kníh, aké vlastním! Na obrázku síce je divne nazelenaná, ale naživo vypadá absolútne dokonalo! Milujem šaty na obálkach.
Akurát... Prečo musí byť pod prebalom biela? To neznášam. Rýchlo sa to ušpiní. Hoci mohla dopadnúť aj horšie.



***


Pri tejto knihe som mala naozaj veľké očakávania. Naozaj som sa na ňu tešila už strašne dávno a verila som, že ma nesklame. Strašne som v to dúfala. Nechcela som, aby z toho bolo druhé Proroctví. Kniha, ktorá by vypadala fantasticky, ale nakoniec by som mala nutkanie ju roztrhať na kúsočky a tie kúsky spáliť. Takže som sa knihy aj dosť bála. Bála som sa sklamania. A že to bude také povrchné ako Škaredí. 
Pri Selekcii som však našťastie nič také prežívať nemusela.

Málokedy sa stane, že si hlavnú hrdinku obľúbim a nemám pri nej vražedné chuťky. America bola celkom inteligentná, sympatická samostatne rozmýšľajúca a ani sa nechovala nejako iracionálne. Možno občas. Ale tak to sa stane každému. A bola ryšavá. Milujem ryšavé vlasy! Dôležité ale je, že mi neliezla na nervy a to je dosť zriedkavé.
Aspena som na začiatku len nemala rada. Jeho hrdosť a odmietanie si od nej niečo vziať, lebo on sa má predsa starať o ňu a nie naopak... to sa ešte dalo. Ale neskôr bol z neho proste už len idiot. Keď sa vrátil, tak sa kniha trochu pokazila.
Ja som team Maxon. Ten je skvelý, veľmi sympatický, vôbec nie taký, akého som si ho predstavovala.

,,Ja som tu omylom. Tak trochu. Je to dlhý príbeh. A teraz som... tu. A nebojujem. Mám v pláne sa dobre najesť, kým ma vykopnete."

Zaujímavý bol svet. Ľudia rozdelení od Jednotiek po Osmičky podľa spoločenskej vrstvy. America sa narodila ako Päťka. A napriek tomu, že na tom nebola úplne najhoršie, tak ani najhoršie. Päťky boli umelci. A museli ste sa venovať len tomu, čo bolo pre vašu kastu. Len málokedy ste postúpili vyššie.
Čo mi však nedávalo zmysel bolo to, že tie nižšie kasty nemali čo jesť a predsa tam tí ľudia mali aj po sedem detí.

Bola som veľmi prekvapená ako rýchlo ma to chytilo a nedokázala som sa od toho odlepiť. Nečítala som to ani dva dni. Áno, bolo to veľmi predvídateľné, koniec-koncov už názvy ďalších dielov vám jasne naspoilerujú dej. Ale viete čo? Nevadilo mi to. Netuším, čím si ma kniha tak získala, ale skrátka sa jej to podarilo. Proste som si to užívala. Krásne to plynulo, bolo to príjemné, milé, oddychové... asi niečo také som teraz potrebovala. A štýl autorky mi sedel.
Kniha prekonala moje očakávania a pre mňa patrí k najlepším knihám tohoto roka. Možno nebola ktovieako výnimočná, ale mne prirástla k srdcu a neskutočne sa teším na ďalšie diely.


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU.

9 komentárov:

  1. Pekná recenzia. :) Knihu by som si rada prečítala, ale neviem, či by ma bavilo čakať na ďalšie diely.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vážne nie je v skutočnosti taká nazelenalá? :-)
    Lebo oproti českej je to rozdiel teda... rozmýšľam hlavne kvôli tej farbe nad českou radšej... inak sa na ňu teším, vďaka za lákavú recenziu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Má takú farbu ako česká :) Je nádherná :) Pozri vo chvastačke :)

      Odstrániť
  3. ja som dostala prvé tri časti pod stromček (a ani som netušila, že sú ešte ďalšie dva diely..dúfam, že nie sú podstatné x///...
    A som len na začiatku a už som nadšená. Je to pravda - je to skvelá oddychovka a Americu zatiaľ tiež môžem:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono je to uzavretá trilógia, hento ber ako samostatnú duológiu. Zaobídeš sa aj bez nej, ale je skvelá aj tá :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.