streda 3. septembra 2014

Chystá sa... spetember

Opäť tu mám novinky :) Tamtadadááá! Knihy, ktoré si chcem prečítať :)

Volání sireny - Prokletí (Michaela Burdová)
Fragment, 3.9
Larissa je siréna. Už stovky let jí moře přikazuje zabíjet muže. A ona tak činí. Touží však z tohoto bludného kruhu uniknout. Je rozhodnuta udělat pro to cokoliv. Svojí krásou ovládne černomága Liama, a ten se do ní bezhlavě zamiluje. Nabídne jí dohodu: pokud se stane jeho ženou, pomůže jí zpřetrhat pouta, která ji spojují s nemilosrdným mořem. Larissa souhlasí.
Cestu jí však zkříží Derren. Je to první muž, který jí neleží u nohou a odolává jejímu uhrančivému půvabu. Jeho odtažitost začne Larissu přitahovat a ona není schopná se svým citům bránit. Dokáže si vybrat toho pravého? Bude ochotná obětovat lásce třeba i svoji nesmrtelnost?


Od Burdovej som ešte nič nečítala, nikdy ma nič moc nelákalo. Ale toto vyzerá dobre, pokiaľ budem mať šancu, tak si to moc rada prečítam :)


Kam si zmizla, Bernadette! (Maria Sempleová)
Plus, 8.9
Nedbanlivo vtipná kniha o dievčati, ktoré na vlastnú päsť pátra, kam sa podela jej matka. Bernadette Foxová zmizla po tom, čo jej pätnásťročná dcéra Bee priniesla zo školy samé jednotky a začala sa dožadovať sľúbenej odmeny: rodinného výletu do Antarktídy. Pred čitateľom sa postupne rozohráva neskutočne pútavý román o jednej vskutku výnimočnej rodine, v ktorej sa potvrdzuje, že genialita často hraničí s vyšinutosťou...
Zostaň so mnou (Gayle Formanová)
Yoli, 9.9
Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby?
V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?
Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem? Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami.
V tomto divadle je režisérkou len ona.


Jane Austenová bola moja najlepšia kamoška (Cora Harrison)
Slovart, 9.9
Toto je tajný denník Jenny Cooperovej. Jenny a Jane Austenová sú najlepšie kamošky. A ako správne pätnásťročné dievčatá trávia svoje voľné chvíle snívaním o honosných plesoch či krásnych šatách a ich pozornosti neujdú žiadne tajomstvá, klebety ani fešní chlapci. A keď sa Jenny bezhlavo zamiluje do kapitána Thomasa Williamsa, Jane je hneď nablízku so správnymi radami. No keď ide o chlapcov, stačí len málo, a priateľstvo dievčat je iba bolestivou spomienkou.

Zbožňujem Austenovú. Rada si prečítam čokoľvek, čo sa jej týka. Možno toto nebude najlepšia kniha, ale vypadá fajn.

Doctor Who - Závoj smútku (Tommy Donbavand)
Jota, 10. 9
Britský kultovní seriál Doctor Who se zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako nejdéle vysílaný televizní sci-fi seriál. Dočkal se uvedení na českých obrazovkách a nyní přichází v knižní podobě.
Vydejte se na cestu spolu s tajemným humanoidním mimozemšťanem, který si říká Doktor a cestuje časoprostorem ve své vesmírné lodi TARDIS. Závoj smutku nás přenáší do dob dávno minulých – je 23. listopad 1963, den po zabití Johna F. Kennedyho. Tváře mrtvých se noří odevšad, začínají mluvit a křičet… a cpát se do našeho světa. Dokáže se Doktor ponořit do svého smutku, aby zachránil lidstvo?

Milujem Doctora, absolútne ten seriál zbožňujem :3 Som schopná ho pozerať stále dookola. Najlepší seriál :3 A knižku potrebujem tiež.

Darca (Lois Lowry)
Artforum, 12.9
Dvanásťročný Jonas žije vo svete riadenom prísnymi pravidlami. Všetko je tam dokonale zorganizované a bezpečné – človeku pridelia meno, rodičov, partnerov i povolanie. Všetci sú si rovní, všetci žijú v dostatku a preto tam nie sú vojny, zločiny, nik necíti bolesť, strach, neistotu. Ten, kto pravidlá nedodržiava, môže byť prepustený.
Jonas však stojí pred veľkou udalosťou - práve on má sa stať strážcom spomienok, príjemcom pamäte minulých generácií. Postupne sa dozvedá o bolesti a utrpení, no aj o kráse, láske a priateľstve a začína chápať, že jeho spoločenstvo žije príjemný život za cenu úplnej absencie citov a možnosti voľby. A s týmto vedomím nedokáže svoju úlohu prijať.
Svoj román venovala Lois Lowry „Všetkým deťom, ktorým zverujeme do rúk budúcnosť.” Román určený vnímavým dospievajúcim aj dospelým, bol preložený do viac ako tridsiatich jazykov a autorka zaň získala niekoľko cien. Na niektorých amerických školách bol zaradený medzi povinné čítanie, na iných naopak zakázaný.
Prečo? Pretože je to kniha, ktorá deti vedie k tomu, aby okolitý svet neprijímali automaticky, aby sa oň zaujímali, premýšľali, kládli si otázky a hľadali odpovede. Aby si uvedomili, že pravidlá, ktoré nás majú chrániť, nás môžu zároveň ochudobňovať a pripraviť o slobodnú vôľu.

Toto by som si rada prečítala ešte pred filmom. Vypadá to fajn.


Jen si troufni (Katie McGarry)
CooBoo, 15.9
Kdyby někdo znal celou pravdu o Beth Riskové a jejím životě, okamžitě by poslal její matku do vězení a sedmnáctiletou Beth bůhvíkam. Takže chrání mámu za každou cenu. Dokud se na scéně neobjeví její strýc a přinutí Beth si vybrat mezi máminou svobodou a svým vlastním štěstím. Beth se musí nastěhovat k němu, žít s ním a jeho ženou, která ji nenávidí, a chodit do školy, kde jí nerozumí. Ani trochu. Snad kromě jednoho kluka…
Ryan Stone patří mezi zlatou mládež. Populární hráč baseballu a hvězda místního týmu má však tajemství, které nesmí nikomu prozradit. Ani kamarádům, se kterými sdílí všechno včetně hecování a výzev. Která z nich je nejšílenější? Pozvat na rande Skejťačku, která by o něj nezavadila ani pohledem.
Z výzvy se ale stane přitažlivost, kterou Ryan ani Beth nečekali. Najednou kluk s bezchybnou pověstí riskuje své sny a život pro holku, co miluje. A holka, která k sobě nikoho nepustí blíž než na pět metrů, si to najednou troufne.

Prekroč svůj stín bola absolútne skvelá, veľmi sa teším aj na jej pokračovanie :)


Svůdne nebezpečí (Wendy Higgins)
CooBoo, 15.9
Sedmnáctiletá Anna Whittová už překonala prvotní šok ze zjištění, že není obyčejnou smrtelnicí. Patří mezi potomky padlých andělů, nefily, a její osud předurčuje dávná věštba – právě ona má navždy zlomit moc démonů nad světem lidí. Otec Belial naštěstí stojí při ní, ale naoko musejí oba předstírat, že dál svádějí nevinné duše do temnot závislostí. Na otcovo přání začíná Anna s kamarádem Kopanem cestovat po světě, aby dali dohromady stejně smýšlející nefily. Jejich cesty jsou riskantní, ale na Annu číhá ještě další nebezpečí. Nedokáže zapomenout na Kaidana a její poslání ji nakonec nevyhnutelně zavede i za ním. Dokážou oba odsunout stranou touhu a soustředit se na boj proti zlu? A je jejich láska vítězstvím hlubokého citu nad démonickou přirozeností, nebo jen dalším úskalím, které jim do cesty postavil osud?

Rovnaký prípad. Svůdne zlo bolo veľmi príjemné prekvapenie, skvelá knižka a moc sa teším, aké to bude celé pokračovať.


Bohovia Olympu - Znamenie Atény (Rick Riordan) 
Fragment, 16.9
Chystá sa veľké stretnutie gréckych a rímskych polobohov. Posádka z Tábora polokrvných vyráža po mori na vojnovom korábe Argo do Tábora Jupiter. Ich plány však naruší proroctvo sedmy, ktoré sa začína napĺňať. Skupina hrdinov sa preto musí vydať do rodiska antických bohov, krajiny Mare Nostrum. Podarí sa im nájsť tajomné znamenie bohyne Atény, ktoré im v boji proti zlu pomôže? Gaiy, sila mocnejšia než všetci bohovia sa ďalej prebúdza a ohrozuje budúcnosť civilizácie. Čas sa kráti a posádka Arga sa musí vydať do boja za záchranu ľudstva...

Knihy Ricka Riordana milujem a tento diel si proste nemôžem nechať ujsť.


Zimní příběh (Mark Helprin)
Jota, 17.9
Mytický příběh z New Yorku odehrávající se v několika časových rovinách o osudové lásce, která trvá navždy.
Jedné zimní noci, na samém počátku 20. století, se pouliční zloděj Peter Lake pokusí vyloupit honosný dům známého novinářského magnáta. Dům však není prázdný – Peter zde najde krásnou dívku jménem Beverly. Peter jejímu kouzlu okamžitě podléhá. Jejich láska však zůstává nenaplněna, protože Beverly záhy umírá na tuberkulózu.
Zoufalý Peter se během jedné z honiček, kterou na něj uspořádají členové bývalého zlodějského gangu, vrhá z Brooklynského mostu do vody. Zdá se, že příběh končí…
Osud však rozhodne jinak. Peter Lake se znovu vynořuje o mnoho desetiletí později, obdařený zvláštními schopnostmi, o kterých zpočátku nemá ani tušení. Zmateně tápe v ulicích New Yorku své vlastní budoucnosti a jen matně si vzpomíná, odkud přichází. Teprve při spatření starého obrazu s Beverly si uvědomí, kým je, a vydává se najít svou lásku i smysl života...

Film som ešte nevidela, ani ma to nikdy nelákalo, ale keď som si prečítala anotáciu knižky, tak som zistila, že vypadá skvelo :) Uvidíme, či sa ku knižke niekedy dostanem. Ak nie, tak si pozriem aspoň ten film.


Selekcia (Kiera Cass)
CooBoo, 22.9
Pre tridsaťpäť dievčat je Selekcia životnou šancou. Príležitosť uniknúť svojmu osudu, vstúpiť do okázalého sveta rób a drahých šperkov. Žiť v paláci a bojovať o srdce úžasného princa Maxona. Pre Americu Singerovú je to však nočná mora. Musí opustiť svoju lásku a odísť z domova. Potom sa zoznámi s princom Maxonom. Postupne začne prehodnocovať všetky svoje dovtedajšie plány – a uvedomí si, že život, ktorý si vysnívala, bledne pri budúcnosti, na ktorú nikdy ani nepomyslela.

Kniha vypadá skvelo, tak úprimne dúfam, že ma nesklame.

Bridget Jonesová: Láskou šílená (Helen Fieldingová)
XYZ, 22.9
Bridget Jonesová se vrací po téměř šestnácti letech na scénu. Leccos se bezpochyby změnilo, ale hodně toho zůstalo při starém. Pravda, Bridget zestárla, sama vychovává dvě děti, ale na jejím přístupu k životu se nezměnilo zhola nic. Někde pod povrchem té současné dospělé Bridgit je pořád ta rozpustilá třicítka, co se po hlavě vrhá do nových dobrodružství, věří v lásku až za hrob, je magnetem na trapasy a neustále řeší svou váhu. A i když do jejího seznamu předsevzetí přibyly nové výzvy („Přestanu před dětmi varovně počítat „Raz… dva…“, aniž jsem rozhodnutá, co vlastně udělám, až řeknu „tři“…“) a některé zůstaly stejné („Nebudu jíst víc než tři Big Macy nebo panini se sýrem a šunkou ze Starbucks týdně…“), je jasné, že Bridget, kterou milují miliony čtenářů po celém světě, je zpátky v plné polní. Bridget je zpět a je prostě skvělá! Budete se smát, budete plakat a hlavně – budete ji milovat!

Nedávno som prečítala jednotu, plánujem sa dostať aj ku ďalším dielom. Ale asi skôr v slovenčine. 

Pobozkaná mesiacom (Amy Plum)
Motto, 22.9
Život Kate Mercierovej sa po smrti jej rodičov zmenil od základu. Spolu so sestrou sa presťahovali do Paríža, kde bývajú u starých rodičov. Kate si tu našla priateľa, ktorý ale nie je obyčajným smrteľníkom: Vincent je revenant. Vďaka Vincentovi spoznáva Kate očarujúci svet, v ktorom si nájde verných priateľov. Toto nové prostredie je však tiež plné nebezpečenstva: osudom revenantov je totiž zachraňovať ľudí a bojovať proti zlým bytostiam.

Jednotku mám doma už strašne dlho, ešte som sa k nej nedostala, tak hádam si potom prečítam obe naraz.


Džinsový denník 4 (Zuzka Šulajová)
Slovenský spisovateľ, 23.9
Paula na vysokej škole!
Napriek tomu, že Paula nezvratne dospieva, svojho denníka sa nevzdáva a sprevádza ju aj ďalšími piatimi rokmi štúdia.
Paule je sprvoti trošku smutno za bývalými spolužiakmi, hoci s niektorými zostáva v kontakte. Na začiatku prvého semestra jej však mama povie, že vysoká škola jej zmení život takisto ako stredná. Má pravdu? A budú to mať na svedomí noví spolužiaci? Staré lásky, ktoré nehrdzavejú? Lukášovi kamaráti z Anglicka, ktorí sa dovalia na Slovensko? Prichádza vek vhodný na životné rozhodnutia - vloží niekto hlavu do chomúta?
Toto všetko a ešte oveľa viac nájdete v Paulinom denníku číslo štyri.


Milujem túto sériu. Absolútne. Najlepšie dievčenské romány. Toto proste musím mať!

Metalurg (Brandon Sanderson)
Slovart, 30.9
Pred desiatimi rokmi nastala Katastrofa, ktorá nezvratne zmenila našu planétu. Niektorým ľuďom totiž dala nadprirodzené schopnosti a vydesená spoločnosť ich nazvala Epici. Epici však nie sú dobrí superhrdinovia. Nie, sú to geniálni zloduchovia bez kúska súcitu. Nikto sa im neodvažuje postaviť na odpor. Nikto okrem Pomstiteľov – záhadnej, krutej a nepolapiteľnej špeciálnej jednotky, ktorá pátra po ich slabostiach, aby ich mohla zabiť. David chce medzi nich. Chce dostať Metalurga, Epika, ktorý je vraj neporaziteľný. Epika, ktorý mu zabil otca. Posledných desať rokov bol ako Pomstitelia, pozoroval a študoval Epikov, plánoval. No David vie niečo, o čom nikto netuší: Videl Metalurga krvácať. Teraz nastal čas na pomstu.

Od Sandersona som ešte nič nečítala a táto kniha vypadá fantasticky. Aj anotáciou, aj obálkou. Musím ju mať!

Sabriel (Garth Nix)
Slovart, 30.9
Sabriel má osemnásť rokov a práve zložila záverečné skúšky na internátnej akadémii. Do konca roka ostávajú dva týždne, keď sa uprostred noci zjaví v škole mŕtvy vyslanec. Priniesol jej otcove nástroje: nekromantické zvonce a Abhorsenov meč. Sabriel sa vydáva do Starého kráľovstva, aby našla otca a pomohla mu. Odmieta sa zmieriť s myšlienkou, že by mohol byť mŕtvy. Staré kráľovstvo je však v úplnom rozvrate: dvadsať rokov bezvládia spôsobilo, že sa všade potulujú voľnomagické stvorenia a mŕtvi, ktorých do sveta živých nekontrolovane povolávajú nekromanti. Sabriel zisťuje, že aj jej otec bol nekromant, ale taký, ktorý mŕtvych spútaval a slúžil Výsade a kráľovstvu. Sabriel, hoci nepripravená, musí zaujať jeho miesto. V nadchádzajúcej bitke budú totiž proti sebe bojovať sily Života a Smrti. A Sabriel bude musieť čeliť vlastnému osudu.

Táto kniha ma zaujala už dávnejšie a veľmi sa teším na slovenské vydanie.


A na čo sa tešíte vy?

6 komentárov:

  1. jednoznačne Metalurg a Sabriel :3 Sanderson je TOP (aspoň pre mňa) a Sabriel = nekromanti = také žeriem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som nečítala ešte nič od Sandersona. A asi ani nič o nekromantoch :D Mala by som začať :D

      Odstrániť
  2. S určitosťou hovorím, že pár z nich isto pribudne v mojej knižnici :D Napríklad taká Selekcia, Metalurg, Jen si troufni.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fuu... už sa teším na Znamenie Atény :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.