sobota 12. októbra 2013

Finále (Becca Fitzpatricková)

Originálny názov - Finale
Séria - Zavrhnutý
Diel - štvrtý
Vydavateľstvo - Egmont
Rok vydania - 2013
Väzba - pevná
Počet strán - 440

Anotácia
Nora si je svojou láskou k Patchovi istá viac než kedykoľvek predtým. Hoci z nich rozdielny pôvod a osud môže urobiť nepriateľov, Nora sa k Patchovi nedokáže otočiť chrbtom. Teraz však musia čeliť najvážnejšej hrozbe. Prekoná láska širokú priepasť, ktorá ich delí? Dá sa znova vybudovať to, čo bolo zničené? Nepriateľské strany sú jasné - ale na ktorej z nich stojí Nora a na ktorej Patch?


Obálka
Obálke nemám čo vytknúť (aspoň čosi). Je to ďalší prípad, keď je obálka lepšia, než kniha.

Postavy

Vždy som mala Patcha rada. Dá sa ho nemať rada? Je skvelý. Rozhodne najlepšia postava série. Len keby nemal tak, ako mnoho ďalších, tie prehnane ochranárske sklony, hlavne ak sú neopodstatnené. Nora si ho vôbec nezaslúži. Jeho najväčšou a v podstate jedinou chybou je jeho zlý/príšerný/desný/hrozný... vkus. A to, že sa ňou nechá ovplyvňovať. 
Takže Nora. To bude celkom na dlho. Skrátená verzia je, že ju fakt neznášam. Teraz tá dlhšia. Je príšerne naivná, hlúpa a strašne dobrá. Nikdy, nikdy nepochopím, čo na nej Patch videl (niežeby som sa k tomu chcela ešte vracať). 
Dante bol super. Z trojky si ho nepamätám, ale tu sa mi fakt páčil. Áno, som dosť škodoradostná, ale môžte mi to vyčítať? Aspoň v tomto prípade? Napriek Norinmu tvrdeniu, zmysel pre humor a iróniu rozhodne má. 
Hans mi tu chýbal. Bol to vlastne magor, ale teraz bol mŕtvy a vôbec neoživoval ten príbeh. ˇ 
Ešte aj Marcie mi bola oveľa viac sympatickejšia než Nora a to také typy fakt nemusím. A sprostá nie veľmi inteligentná Nora ešte robila to, čo od nej chcela... 
Scott bol zlatý a ešte aj fakt skvelý kamarát.


Môj názor
Táto séria je vo všeobecnosti taký priemer. Prvé dva diely som čítala už dávno, ale pamätám si, že sa mi páčili. Potom autorka vyplytvala všetky schopné nápady a vzniklo Ticho a Finále. Nuž, menej je niekedy viac, lebo potom to len klesá dolu kopcom. 

Je pravda, že sa kniha číta ľahko a autorkyn štýl je veľmi dobre čítanteľný. Ak vás Nora nebude otravovať toľko čo mňa, tak to bude pre vás celkom príjemná oddychovka napriek tomu, že dej nebol ktovieaký. Hoci dejovo to až taká veľká katastrofa nebola.

Katastrofou ale bola tá prehnaná a nechutná romantika.
A teraz koniec. Tak za prvé, celú knihu omieľajú, že sa schyľuje k vojne a napokon tá takzvaná vojna trvá tak posledných štyridsať strán. A už keď sa ja bijem s bratom, tak je to väčšia vojna, než toto. Za druhé, koniec bol ešte presladenejší, než zvyšok knihy (neverila som, že je to možné). Okrem toho sa stala jedna zlá vec (ono ich bolo viac, napríklad to, že Noru nič nezabilo...) a Nore to možno bolo aj ľúto, ale rýchlo sa toho odosobnila, aby mohla byť vo svojej šťastnej bubline. Ja som dúfala v iný ,,happyend". Pre mňa by to rozhodne bol, tak prečo sakra nemám šťastie?
Ďakujem svojej šťastnej hviezde, že je toto záver série.
A napriek všetkým negatívam v tomto tu na tej knihe čosi bolo. Niečo vďaka čomu to nemôžem hodnotiť ako totálnu katastrofu, ale ako priemer. Patch si to ty?




4 komentáre:

  1. Posledná veta...:DD No, toto mohla byť dosť dobrá séria, len to autorka pokazila ďalšími dielmi. Už druhý sa mi nepáčil tak ako prvý, ale potom... čo už.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie prvé dva si práveže už nepamätám, ale viem, že sa mi páčili :)

      Odstrániť
  2. Já musím říct, že jsem celou sérii přečetla jedním dechem. Nora mi nijak zvlášť nevadila, ale byly chvíle, kdy bych jí vzala pánvičkou po hlavě :D Ten konec mě zklamal, nejen kvůli Scottovi, kterýho jsem si v poslední chvíli zamilovala skoro stejně jako Patche, ale hlavně proto, že zbytek knížky už byl o ničem... Stejně mi ale poslední kapitola nezkazila celkový prožitek z knížky, i když poslední díl byl asi nejslabší ze všech.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vynikajúco si to vystihla :)
    Jednotka bola najlepšia a keby nebolo pokračovanie vôbec by to nevadilo :)
    Finále mi prišlo úplne zvláštne a čo sa konca týka? Ako si spomenula, celý čas to šlo k nejakej vojne a nakoniec tá vojna tam ani poriadne nebola :) koniec knihy mi rýchlo ušiel a keď som dočítala poslednú stranu mala som chuť knihu spáliť :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.