sobota 10. novembra 2012

Percy Jackson (Rick Riordan)


Originálny názov - Percy Jackson
Vydavateľstvo - Fragment
Rok vydania - 2009 - 2011
Väzba - pevná
Počet strán - Zlodej blesku: 408, More oblúd: 304, Kliadba titanov: 344, Boj o labyrint: 400 a Vojna bohov: 416

Pokiaľ vás zaujíma grécka mytológia (alebo možno aj nezaujíma, možno začne, ani mňa predtým nebavila), rozhodne odporúčam prečítať si túto fantasy sériu od Percyho Jacksona od Ricka Riordana. Nielenže budete mať úžasný knižný zážitok, ešte aj sa naučíte čo-to z mytológie, čo môže byť veľká výhoda :)

Knižná séria má 5 častí - 1. Zlodej blesku, 2. More oblúd, 3. Kliadba titianov, 4. Boj o labyrint, 5. Vojna bohov.

A o čom to teda je?
Percy Jackson je obyčajný mladý chalan, ktorý žije so svojou mamou a protivným nevlastným otcom. Jediné zistenie mu obráti život naruby - zistí, že je poloboh, syn boha Poseidona a je nútený ísť do Tábora Polokrvných, aby sa naučil bojovať a... prežiť. Zvyká si na svoj nový život a schopnosti. Spolu so satyrom Groverom a Annabeth (dcéra bohyne múdrosti - Atény) sa vydáva na výpravy... Objavuje Diov blesk (najmocnejšiu zbraň na svete), vyslobodzuje Grovera z pazúrov obrovského kyklopa, znepriatelí si zopár bohov, zachraňuje bohyňu Artemis (bohyňa lovu a mesiaca), bojuje v Daidalovom labyrinte, snaží sa zabrániť povstaniu Krona, vládcu titanov a tak zabrániť vojne medzi bohmi a titánmi, ktorá by mohla zničiť ľudstvo. A zároveň má problémy ako každý chalan :) Taktiež sa plní bájne proroctvo. Na koho sa vzťahuje?

Kniha vs. Film
Na motív Percyho vznikol aj rovnomenný film, zatiaľ iba prvý diel, no na rok 2013 sa chystá pokračovanie - more oblúd. Percyho si zahral Logan Lerman (Traja mušketieri) a zahrali si tam aj hviezdy ako Uma Thurman, Pierce Brosnan či Sean Bean.
Fim sa mi sám o sebe páčil. Príbeh bol do väčšej miery podľa knihy ale postavy... Percy vo filme mal asi 17, kým v knihe mal 11. Rovnako ako Annabeth, ktorá tiež mala byť blondínka. A taktiež Percy vo fime už na začiatku čosi tušil...

Ku knihám som sa dostala náhodou, ale čítala som ich už toľko krát... (hoci uznávam, že mama ešte viac a to ich ani dom nemame :D) a stále mi majú čo povedať.
Jediné, čo by som knihe mohla vytknúť (a to ani nie je vina Ricka) je to, že keď ju otvoríte, vyzerá ako kniha pre deti. Tie veľké písmená sú strašné.
A k postavám - Percy je genálny, hoci strašne mladý, je veľmi odvážny, skutočný hrdina :). Annabeth mi miestami liezla na nervy, hlavne na začiatku. Luke tiež, toho som si však vôbec neobľúbila.

More oblúd


Ostatné (1,3,4,5)


Rick vydal ešte dve ďaľšie série (o ktorých viem) - Kronika Cartera Kana a Bohovia Olympu. Čo sa týka Bohov Olympu, tí na Slovensku ešte nevyšli (tuším sa zatiaľ ani nechystajú), ale teším sa na nich.
A Kroniky Cartera Kana? Začala som čítať 1. Červená pyramída, ale vzdala som to. Keďže som čakala niečo rovnako geniálne, sklamalo ma to. Vôbec ma to nebavilo, takže sa k tomu asi ani nevrátim. Séria je o egyptských bohoch.

Kam ďalej?

3 komentáre:

  1. Túto sériu som prečítala na jeden šup, takéto príbehy naozaj môžem, kvôli Percymu som sa dostala ku gréckej mytológii a antike, mojej láske :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miluju tyhle příběhy :) Jsou fantastické.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.