piatok 30. novembra 2012

Dokonalý pár (Ally Condieová)

Originálny názov - Matched
Séria - Dokonalý pár
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 264

Anotácia
Funkcionári rozhodujú o všetkom. Koho budete milovať. Kde budete pracovať. Kedy zomriete. V dokonalom svete je všetko dokonalé. Dokonalí ľudia žijú dokonale naplánovaný život a zomierajú v dokonale pripravenom čase. Dokonalý systém im na želanie pridelí dokonalého partnera a narodia sa dokonalé deti. Čo sa však stane, ak sa niekto proti toľkej dokonalosti postaví? Čo ak niekto objaví cit, ktorý možno nie je dokonalý, ale zato úprimný? Ako ho uchráni pred funkcionármi „dokonalej“ spoločnosti? Cassia verila, že rozhodnutia funkcionárov sú vždy správne. Veď podriadiť sa im je len minimálna cena za dlhý život, ideálnu prácu a dokonalého životného partnera. Preto keď sa na displeji ako Cassiin nový partner objaví jej najlepší kamarát, nepochybuje, že je to ten pravý... až kým sa na tom istom displeji tesne pred vypnutím nemihne aj úplne iná tvár. Odrazu musí riešiť čosi nepredstaviteľné – vybrať si medzi Xanderom a Kyom, medzi jediným životom, aký kedy poznala, a cestou, po ktorej sa doteraz nikto nevydal. Musí sa rozhodnúť medzi dokonalosťou a láskou. Dokonalý pár je príbeh z budúcnosti postavený na literárnych kvalitách starej dobrej minulosti.

Postavy
Hneď na začiatku som si obľúbila Cassiu, pretože hoci bola najprv zaslepená funkcionármi, tak potom bojovala za seba, za Kya, za Xandera, aj za svoju rodinu. Bojovala za to, v čo verila, že je správne. Xander bol za každú cenu dobrý, milý a vždy pomohol Cassii, keď mohol. Napriek tomu som si viac obľúbila Kya. Chudáčik, na to, že bol ešte mladý, toho zažil dosť, prišiel o oboch rodičov... a taktiež porušoval pravidlá :)

Môj názor
Táto kniha sa stala celosvetovým bestsellerom a čítala som na ňu predovšetkým pozitívne recenzie, tak samozrejme som na ňu bola veľmi zvedavá. Kniha ma však nesklamala. Bola to tretia kniha po Hrách o život a Záhrade nesmrteľnosti, ktorá sa odohrávala v budúcnosti a zamilovala som si ju :) Konečne ďalší originálny príbeh. Príbeh bol krásny a koniec smutný. No rozhodne by som v takom svete ktorý riadia funkcionári a pomaly vám kážu kedy máte ísť na záchod, nechcela žiť. Veľmi sa teším na pokračovanie.


13 komentárov:

  1. Mne tam chýbala nejaká tá akcia, ale kniha má naozaj skvelý nápad 8) Teším sa na 2ku 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ok, no s tym sa da suhlasit, ze sa tam naozaj vela toho neudialo, ale predsa len ta kniha bola uzasna :) taktiez sa strasne tesim :)

      Odstrániť
  2. Mě se knížka ohromně líbila, dostala jsem ji na Vánoce od sestry a hned jsem si jí musela přečíst! :) Vůbec nic mi tam nechybělo...tedy spíš pár maličkostí se mi zrovna nelíbilo, ale postavy jsem si úplně oblíbila, takže to vyvažovaly ;)) Hrozně se těším, až si přečtu druhý díl...nemůžu se dočkat:) jinak moc hezký článek a rozhodně mám ráda tvůj blog...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Síce sa čítala veľmi rýchlo a ľahko, ale ja som bola sklamaná, mám pocit, že sa v celej knihe nič neudialo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som s knihou spokojna. nebola sice plna akcie, ale v tomto pripade mi to absolutne nevadilo...

      Odstrániť
  4. neviem čo je to so mnou ale asi som jediná komu sa táto kniha moc nepáčila .. neviem proste mi nesedela a ledva som ju dočítala .. čítala som ju dosť dávno tak možno ji ju ešte prečítam a možno sa mi zapači o niečo viac :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížku jsem vyhrála v jedné soutěži, ale ještě jsem se k ní nedostala:( Snad brzyy:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak ako po prvé geniálna obálka ! :) To musí každý uznať :D Nie priveľa akcie, ale k tomu perfektný príbeh, ktorý som si obľúbila hneď na začiatku. Brutálne som sa na ňu tešila a nesklamala ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Súhlasím, som veľmi rada, že Ikar zanechal tú pôvodnú :)
      A štve ma, že som sa ešte nedostala k dvojke, hoci už vyše polroka zaberá moju poličku :D

      Odstrániť
    2. Tento komentár bol odstránený autorom.

      Odstrániť
    3. Ja už idem pekne objednávať trojku a maximálne sa teším ! :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.