utorok 1. septembra 2020

Máte chuť na riadnu dávku sebaľútosti, sťažovania sa a stalkovania? Výborne, Midnight sun je pre vás!

Autor – Stephenie Meyer
Vydavateľstvo – Little, Brown and company
Rok vydania – 2020
Počet strán - 662
Hodnotenie na Goodreads – 3,95/ 31 283

Anotácia
When Edward Cullen and Bella Swan met in Twilight, an iconic love story was born. But until now, fans have heard only Bella's side of the story. At last, readers can experience Edward's version in the long-awaited companion novel, Midnight Sun.
This unforgettable tale as told through Edward's eyes takes on a new and decidedly dark twist. Meeting Bella is both the most unnerving and intriguing event he has experienced in all his years as a vampire. As we learn more fascinating details about Edward's past and the complexity of his inner thoughts, we understand why this is the defining struggle of his life. How can he justify following his heart if it means leading Bella into danger?
***

Pamätáte si ešte na obrovské sklamanie menom Harry Potter a Prekliate dieťa, na ktoré sme čakali 9 rokov (hoci sme o tom nevedeli)? Nuž, tak toto je to isté (a pravdepodobne horšie), lebo ma Meyerová nechala čakať JEDENÁSŤ rokov. 

Nemáte šajnu, aká nadšená som z tejto knihy bola. Taká nadšená, že som si vlastne nikdy neuvedomila, čo táto kniha znamená - vyše 600 strán v Edwardovej hlave. Vyše 600 strán plných sebaľútosti, sebanenávisti, sebeckosti, stalkingu a nerešpektovania akéhokoľvek rozhodnutia, ktoré Bella spravila. Nikdy som nebola pri čítaní viac frustrovaná - doslova som párkrát kričala, jačala a vydávala rôzne iné zvuky, pri ktorých som bola rada, že sa pri mne nikto nenachádza (možno teda neberte knihu do školy či hromadnej dopravy. A už vôbec ju nečítajte v knižnici, kostole, na pohrebe či hocikde inde, kde je ideálnym stavom ticho). Taktiež som pri žiadnej knihe nebola tak veľmi uncomfortable ako pri tejto. (Ospravedlňujem sa za anglické slovo, ale ešte som nenašla výstižný preklad.) Videli ste/čítali ste thriller Ty od Caroline Kepnes? Ja nie, ale viem o čom to je - a toto je jeho upírska verzia. EDWARD NAOLEJOVAL BELLINE OKNÁ(!!!), aby ju náhodou nezobudil počas toho, ako sa jej vláme do izby. Vždy ste sa samého seba pýtali, prečo to Edward robí? Konečne tu máme vysvetlenie - bál sa, že na ňu počas spánku padne meteorit (!!!!!). A ak si pamätáte tie dva slnečné dni (medzi La Push výletom, kde Bella zistí, čo je Edward zač a výletom do Port Angeles), tak Edward ju potajomky sleduje 24/7. A to ešte nespomínam to, že nerobí nič iné, iba počúva myšlienky každému, kto na Bellu myslí a počúva každý jeden jej rozhovor. Ak toto nie je divné a desivé, tak neviem, čo je. 

Byť v jeho hlave, "počúvať" jeho vnútorné monológy plné sebaľútosti, sebanenávisti a sebeckosti bolo pre mňa mučenie. To bolo skoro také zlé, ako byť v mojej hlave počas mojich zlých období. Ak vám to liezlo na nervy v Twilighte... nuž, tu je to asi tak tisíckrát horšie. Najviac som však nadávala kvôli jeho ignorancii a netolerantnosti k Belle a jej prianiam. Nielen to, že sa chce stať upírkou - on ignoruje úplne VŠETKO, čo Bella chce, ak sa to nestotožňuje s tým, čo chce on. Lebo, samozrejme, ona nemôže vedieť, čo chce a čo je pre ňu dobré, to vie len on. Maximálne toxický vzťah a Edward tak s prehľadom patrí medzi najhorších (nielen) knižných frajerov. 
A to som ešte nespomenula, že Edward strávil vyše 600 strán sťažovaním sa na všetko. 
Nikdy som nebola jeho veľká fanúšička, hoci som vždy bola team Edward, čo sa nezmenilo ani touto knihou (napriek všetkému oni sú pre seba stvorení a žiadna iná možnosť neexistuje) - ale nikdy som nepohŕdala nejakou postavou tak veľmi, ako pohŕdam ním.

Ak si však odmyslíme Edwarda (hoci je to tu takmer nemožné), som rada, že som knihu čítala (hoci šanca, že to niekedy pretrpím znova je takmer nulová). Kniha dáva trošku iný a zaujímavý náhľad na postavu Belly - bolo veľmi zaujímavé ju vidieť očami niekoho iného a vidieť časti jej charakteru, ktoré boli doteraz pred čitateľmi skryté. Ja som si ju tu vlastne dosť obľúbila zaslúžila by si lepšie, než kontrolou posadnutého kreténa. 
Mojimi obľúbenými časťami knihy však boli tie s Alice a Emmettom. Tí dvaja tu mali viac priestoru, než hádam vo všetkých štyroch predošlých knihách dohromady. Vďaka Edwardovej schopnosti čítať myšlienky konečne zisťujeme ako presne fungujú Alicine vízie - napríklad, aké sú presné a aké majú obmedzenia. A aká je Alice neskutočne láskavá a zlatá. 
Avšak mojou úplne najobľúbenejšou postavou série je Emmett - a to aj napriek tomu, že bol vždy veľmi okrajovou postavou a nikdy sme nemali príležitosť ho reálne spoznať. On je však brutálne milý, čistý a nevinný, nehovoriac o tom, že má tie najlepšie hlášky. 

Tiež sa ukázalo, že Jasper bol neskutočne prehliadaný v pôvodnej sérii. Plný rozsah jeho schopností bol až doteraz pred čitateľmi úplne skrytý a práve to bolo pre mňa najväčším (pozitívnym) prekvapením knihy - vlastne je to to, čo mi utkvelo v pamäti úplne najviac. Nanešťastie, ani v tejto knihe nemal toľko priestoru, ako by si zaslúžil. 
Na druhej strane, Rosalie mala priestoru viac než bolo nutné - a liezla mi na nervy takmer toľko čo Edward. 
Žiaľ, hoci má rodina Cullenovcov viac priestoru než kedykoľvek predtým, zďaleka ho nebolo toľko, koľko by som si priala a čakala (samozrejme, je to vďaka Edwardovmu stalkovaciemu 24/7 rozvrhu). Všetci (možno okrem Rosalie) boli asi tak miliónkrát zaujímavejší než Edward, no Meyerová sa miesto toho rozhodla, že Edward rozmýšľajúci nad tým istým stále a stále a stále a stále dookola je viac dôležité. 
Kniha mala aj pár ďalších pozitív - detaily, ktoré predtým neboli poriadne vysvetlené (alebo boli úplne odignorované - napríklad prečo Edward neprečítal Alicin príbeh z Jamesovej mysle akonáhle prišli na čistinku, či čo sa stalo s tým psychopatom z Port Angeles), či flashbacky spred desaťročí. 

Aby som to zhrnula, táto kniha ma rozčúlila, sklamala a snažím sa na ňu nie celkom neúspešne zabudnúť (okrem tých zaujímavých doplňujúcich informácii). Chvalabohu, táto kniha moju lásku k sérii nezabila a stále sa k nej budem rada vracať. Avšak dúfam, že ďalšie dve knihy z Twilight sveta, ktoré autorka nedávno oznámila už z Edwardovho pohľadu nebudú. Napríklad ja by som nepohrdla Novom z Jacbovho pohľadu. Či sequelom, kde bude už Renesmee dospelá a s Jacobom. Ani čímsi o Alice. Emmettovi. Jasperovi. Kľudne aj Beauovi a Edythe (Život a smrt - Twilight k 10. výročiu) 
Aspoňže som za knihu nevyhodila žiadne peniaze. 


(Mimochodom, táto je jedna z dvoch recenzií, ktoré som napísala ešte predtým, než som sa rozhodla obnoviť blog a Instagram, tak k tomu nemám žiadne svoje fotky. Do budúcich recenzii však budem vkladať tie, teraz to bola improvizácia.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.