sobota 12. septembra 2020

7 komiksov, ktoré som pre vás prečítala a ktoré (ne)chcete čítať.

Niekedy sa rada zašijem do kníhkupectva a čítam si. A to obzvlášť vtedy, keď som s niekym, kto má rovnakú záľubu. Bola som teraz pár dní u Kačenky a v kníhkupectvách sme dokopy strávili možno tak 3 hodiny. A práve na to sú ideálne komiksy. A ja som ich tam prečítala rovno 8, aby som vám o nich mohla porozprávať (alebo sa môžem aspoň tváriť, že som to robila kvôli vám :D)
Niektoré sa mi páčili, iné nie, ale aspoň vám môžem dať tipy, do čoho sa oplatí pustiť a čomu je lepšie sa vyhnúť.
A pre vás som ich zoradila pekne podľa toho, ako  sa mi páčili. Začnem teda mojim najobľúbenejším a článok ukončím na tom, ktorý sa mi vôbec nepáčil.
(Na konci je potom ešte jedno bonusové odporúčanie.)

Mezi světy (Andy Weir & Sarah Andersen)
Úplná novinka z dielne CooBoo od autora Marťana a autorky komiksov Dospelosť je mýtus. Je to milé, veľmi vtipné a celkovo fantasticky spracované. Hlavnými postavami sú Dorotka z Čarodejníka z Krajiny Oz, Alica z Krajiny zázrakov a Wendy z Petra Pana - ktoré sú však už v tom otravnom tínedžerskom veku a presúvajú sa z ústavu do ústavu, lebo ľudia si myslia, že im šibe. Klasika, vieme ako funguje naša spoločnosť. Každopádne, teraz sa dostanú do veľmi špeciálneho ústavu - všetky tri spolu a ehm, cestujú medzi svetmi. A je to fakt super. Je to tak super, že napriek tomu, že si už nechávam doma len úplné srdcovky, ktoré viem,že budem ešte čítať a všetko ostatné ide vždy preč... tak mám už tento komiks na poličke a ostane tam. 
A čo je na tom najlepšie? Je to standalone! Žiadne otravné čakanie na pokračovania! (Hoci Weir si nechal zadné vrátka na potencionálne pokračovanie.)
Tento komiks je to, čo som očakávala od knihy Každé srdce je bránou a nedostala to (lebo tá kniha je fakt desná.)
Inak, niektorí ľudia sa sťažujú, že kresba je moc detinská, ale k rozprávkovej téme podľa mňa úžasne sedí. Tak či onak, prečítajte si to.
4/5 (ale možno aj 4,5 by si to zaslúžilo. Možno.)

Essex county (Jeff Lemire)
Tak toto je neskutočne pekný, citlivo a krásne spracovaný generačný román vo forme komiksu. Uznávam, že sú  tam scény, ktoré ma nejako extrémne nebavili (napríklad pri niektorých postavách hral významnú úlohu hokej a ja nie som športová fanúšička. Ani trochu.) a spočiatku som si vravela, že čo má byť na tomto také super? Ale ako sa preplietali všetky tri príbehy a ja som sa dostala na koniec... normálne som si vravela, že wow. Je to  jeden z príbehov, ktorý vám dá toho veľa na zamyslenie a verím, že si ho zamilujete. Goodreads hodnotenie 4,31 hovorí za veľa a je to skutočne zaslúžené.
4/5





Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za svobodu, rovnost a sesterství (Marta Breen)
Jediný komiks zo zoznamu, ktorý nie je fikciou. Zaoberá sa totiž históriou - a to práve históriou feminizmu. Predstavuje dôležité ženy, ktoré bojovali pre nás, aby sme sa my mali dobre a zaslúžili sa tak o dôležité míľniky. (Samozrejme, že o takých sa ale v školách neučíme.)
Zároveň je to jediný komiks zo zoznamu, pri ktorom mi bolo miestami fakt zle a to práve pre spôsob a mentalitu, akou sa k ženám v minulosti pristupovalo (a žiaľ sa k nám tak niekedy pristupuje stále.)
4/5





Srdcerváči 1-3 (Alice Oseman)
A tu som prečítala rovno celú sériu - teda tri doteraz vydané diely. Spočiatku som bola z toho celkom rozpačitá - vidím to všade na Instagrame, hodnotenia to má naozaj vysoké a celkovo je to veľmi populárne. 
Prvý diel bol priemerný. Ak by som ho mala opísať jedným slovom, tak poviem úvodný. Pretože to je všetko, čím bol. Predstavil nám postavy a situácie, v ktorých sa nachádzajú, ale to je všetko. Mala som však pocit, že sa to rozbehne v ďalších dieloch a mala som pravdu. 
Hoci ešte možno nie nutne v druhom diely. Druhý diel bol roztomilý. Mega super roztomilý, taká tá knižka, pri ktorej čítaní sa usmievate ako idiot, užijete si to, ale opäť neponúka nič viac. 
Tretí diel bol fantastický. Riešia sa tam oveľa vážnejšie témy - homofóbia, coming out, poruchy príjmu potravy či aký dopad na psychiku jedinca má šikanovanie. Za mňa mal tretí diel konečne nejakú hodnotu, konečne si zaslúžil svoje vysoké hodnotenia a týmto dielom som si sériu naozaj obľúbila. Goodreads píše, že sa chystajú ešte dva diely - a ja sa do nich veľmi rada pustím.
Prvý diel -  3/5, Druhý diel - 3,5/5, Tretí diel - 4/5

Super spellsword sága: Legenda o nekonečnu (Nikkarin)
Toto je komiks od českého autora. Nikdy predtým som o tom nepočula, kým mi to Kača doslova nestrčila do rúk s tým, aby som si to prečítala. Pýtate sa, o čom to je? V magickom svete plnom kúziel bola upečená Magická kobliha nekonečna, ktorá môže spôsobiť koniec sveta. 
Je to presne také šibnuté, ako podľa tejto vety očakávate - ale v dobrom. Boli tam mnohé skvelé a vtipné hlášky či situácie, taktiež fantastický playlist so super pesničkami ako Highway to hell či Girls just wanna have fun.
Nanešťastie, príbeh nebol dostatočne rozvinutý, bol veľmi urýchlený a neplynul tak plynulo. 
Nápad to má však super a určite sa pri ňom pobavíte.
3,5/5




Jedno obyčejný léto (Jillian Tamaki & Mariko Tamaki)
No a na záver tu mám komiks, ktorý s čistým svedomím odporučiť nemôžem. Ono to vraj povyhrávalo kopu cien, ale z akého dôvodu... na to som neprišla. Postavy sú nesympatické, kresba je priemerná (akože nenadchne ani neurazí) a pointa nijaká. Tento komiks sme čítali s Kačou naraz - je to už niekoľko dní, no doteraz sme neprišli na to, čo nám mala táto kniha dať, aký dojem v nás mala zanechať...
U mňa (u nás) to bol naozaj zlý výber. 
2/5








BONUS:
Yungblud presents the twisted tales of the Ritalin club
Toto je bonus hneď z viacerých dôvodov - je to jediný komiks v článku, ktorý je len v angličtine. Jediný komiks bez fotky - pretože nápad, že ho pridám k článku som dostala asi pred piatimi minútami. Nečítala som ho ani v kníhkupectve - mám ho reálne doma a čítala som ho už pár mesiacov dozadu.
Keďže však patrí k mojim obľúbeným, tak mi napadlo, že predsa len môžem o ňom napísať niečo, aby som vás namotala. 
V prvom rade, Yungblud je môj najobľúbenejší hudobný interpret a ak ho nepoznáte, odporúčam napraviť ihneď. 
Za druhé, kniha výstižne zobrazuje rôzne psychické choroby ako depresiu, poruchu pozornosti (ADHD) a mení ich na superschopnosti. Tiež v sebe skrýva viaceré posolstvá na zamyslenie - a tak na pohľad obyčajný príbeh o škole, kde je pár ľudí so schopnosťami, rieši pomocou rôznych metafor mnohé dôležité problémy súčasnosti. 
Taktiež je každá kapitola nakreslená iným umelcom, čo je tiež úplne skvelý koncept. Určite odporúčam prečítať.
5/5


Čítali ste niektorý z týchto komiksov? Ako sa vám páčil?
A aké ďalšie by ste mi odporúčili?
(Ja ešte odporúčam Sagu, ktorú mám prečítanú úplne celú.)

2 komentáre:

  1. Ze Srdcerváčů mám za sebou jen první díl, ale na zbytek se určitě chystám. Tvorbu Alice Oseman zbožňuju. Mezi světy mě zaujalo už od první zmínky, že vyjde, ale Jedno obyčejný léto mě odrazuje už od začátku a teď aspoň vím, proč se do toho nepouštět :D
    Ani jsem nevěděla, že má Yungblud vlastní komiks, díky, mrknu po něm! Ze stejného soudku tedy doporučuju The Ghost of Ohio od Andyho Biersacka, to je taky správně šibnutý :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Omg, nevieš si predstaviť, akú radosť z tohoto komentára mám, myslím, že je to prvý komentár na blogu po rokoch, ktorý nie je spam 😍 takže ďakujem. 🖤

      Jednotka Srdcerváču mi prišla najslabšia a je to lepšie každým dielom. Od autorky som však mimo tohto nič nečítala, tak to neviem porovnať s jej ďalšou tvorbou.

      A Ghost of Ohio mám už celé veky na to-read (ten album je fakt super!) a snáď to bude také super ako Ritalin club 🖤

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.