štvrtok 10. decembra 2015

Tri prepletené vianočné príbehy | Nech sneží

Autor - John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle
Originálny názov - Let it snow
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2015
Väzba - paperback
Počet strán - 304
Hodnotenie na Goodreads - 3.89 /53 635

Anotácia
Na Štedrý večer sa na mestečko Gracetown zosype bohatá snehová nádielka. Zasnežená vianočná krajina je síce hotová idylka, ale všetko s mierou. Pre nezjazdné cesty a metrové záveje kolabuje doprava a kalamita je na svete. Trom mladým ľuďom a ich priateľom v okamihu prekazí sviatočné plány a zdá sa, že ich čaká najhoršia noc v živote. Veď kto by chcel namiesto rozbaľovania darčekov uviaznuť vo vlaku bez elektriny, riskovať život kvôli štrnástim upišťaným roztlieskavačkám či zháňať miniprasiatko v skolabovanom meste? Iba ak by sa katastrofa zmenila na skutočné čaro Vianoc...
Dojímavé, zábavné, čarovné – tri skvelé príbehy od trojice najpredávanejších autorov pre mládež!


 ***


Napriek môjmu prvotnému odporu ku Greenovým knihám som sa tento rok dostala k jeho prekvapivo dobrým dielam. Tak som dúfala, že táto v tom bude pokračovať. A kedy som to mala zistiť, ak nie v decembri? 

Prvú poviedku napísala Maureen Johnson, bola to poviedka Jubilein expres. Bola to moja prvá skúsenosť s touto autorkou a to aj napriek tomu, že Meno hviezdy mám doma už celé veky.
Spočiatku som prevracala očami. Jej rodičov zatkli kvôli hračkám, Jubilee mi liezla na nervy a ja som si bola istá, že celá poviedka bude poriadna blbosť. Potom sa to jednoznačne zlepšilo. Svojim spôsobom nebola ničím zaujímavá, ale bola to taká oddychová, nenáročná vec, ktorá sa čítala dobre. Čistý priemer. 
3/5.

Druhú poviedku napísal Green. Ako inak. Volala sa Roztlieskavačský vianočný zázrak (jop, už ten názov je strašný) a bola ako inak... o roztlieskavačkách. Čo v praxi znamená veľa blbých báb, na ktoré letia všetci. Vrátane hlavných postáv tejto poviedky, ktorí dobreže nezavalil sneh, keď sa za nimi náhlili. Jop, strašne hlúpy námet a tak ani spracovanie veľa neurobilo. A vlastne... napriek tomu, že jeho poviedka bola zo všetkých troch najkratšia, stihol tam nejako vopchať také tie nudné časti. Nehovoriac o tom, že Green vykráda sám seba a svoje knihy. 
A bola tam spomínaná kniha Zlodej kníh. Nie je to síce tak zlé, ako autor Anny zo zeleného domu, ale stále dosť zle.
Pre mňa bola táto poviedka na úrovni Miest a Hviezd, čiže sa mi fakt nepáčila. Maureen nenasadila latku veľmi vysoko, ale toto sa k nej ani nepriblížilo. Ja vám neviem. Green píše buď zlé veci, alebo skvelé. Nikdy nikdy nie priemerné. 
2/5.

,,Dievčatko, nezáleží na tom, čo nám dáva vesmír. Ide o to, čo my dávame vesmíru."

Poslednej poviedky som sa dosť obávala. Za prvé sa veľa ľuďom páčila najmenej a za druhé mala ešte horší názov, než prvé dve. A tie bolo ťažké prekonať. Tadá, predstavujem vám poviedku s názvom Svätý patrón prasiat. Paradoxne, mne sa táto poviedka páčila najviac a hneď od začiatku. Je všeobecne známe, že môj názor sa často rozchádza s názormi ostatných ľudí a tak to platí aj tu. 
Hoci aj tu sa v preklade vyskytlo niečo, čo ma vyslovene iritovalo. Keď už musí prekladateľka použiť miesto Prepáč Sorry, tak nech to aspoň opakovane nedáva s jedným "r". Dvíhal sa mi z toho tlak. 
Ale tu nechápem, čo proti nej ľudia toľko majú. Bolo to také milé a pekné. U mňa jednoznačne najlepšia zo všetkých troch. 
4/5.

Poviedky boli naozaj krásne poprepájané. 
Napriek tomu všetkému je to skvelé decembrové čítanie a to, že to nemá nejakú prehnanú úroveň môžete ignorovať. Koniec-koncov tú vianočnú atmosféru to má. A to je hlavné. 


Za knihu ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Vy si ju môžete objednať TU.

17 komentárov:

  1. Ja se tenhle rok k vanocnim kniham nedostanu :-/ Knihu ale v planu mam, ma prekrasnou obalku.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja práveže ešte musím Dárek z pravé lásky (ten je aj tak recenzák, tak mám motiváciu) a Dash a Lily :D

      Odstrániť
    2. Darek z prave lasky jsem prave chtela, ale nejak to nevychazi no :D

      Odstrániť
  2. čo ja viem :D na tej knihe sa mi páčia len tie vločky :D nemám zatiaľ v pláne ju čítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, vločky sú pekné :D Aj celkovo obálka naživo :D

      Odstrániť
  3. Tak, ted uz vim, komu to komentuju :D. Jinak, kniha ma vseobecne vlazne komentare a recenze. Ja ji mam v aj, tak trochu doufam, ze bude treba i lepsi:). Obalka se ale povedla, ze?:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je super :D No áno, veľmi nadšené recenzie na to nie sú. Ale ani priveľmi záporné. Hovorím, že je to čistý priemer :D
      To je super :D Ale hlavné bolo, že si komentovala, nevadí, že si nevedela komu :D

      Odstrániť
  4. Frajer mi ju sľúbil na Vianoce :-) Som teda zvedavá, možno budem mať na jendotlivé poviedky iný názor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knihu jsem již četla :) Hezká recenze. Můj názor najdeš zde: http://my-ideallife.blogspot.cz/

    <3

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dnes jsem knihu dočetla a napsala recenzi, měla jsem na povídky podobný názor! První se mi docela líbila díky tomu, jak skončila, druhá byla naprosto příšerná a poslední byla nejlepší :). Jsem ráda, že má někdo podobný názor, protože jinak to mají zatím s touto knihou všichni naopak :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Som jedina alebo aj viac ludi si vsimlo ze to dievca nerobi nic ine iba hejtuje a hejtuje....moja mila... ak si taka mudra tak si knihu napis sama a potom tu hejtuj zas iba maly kid co si mysli ze sa z toho co napise posereme...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Úprimne, je čudné, keď blogerku, ktorej blog komentuješ nazveš "to dievča", nakoľko sú adresované mne. To za prvé.
      Za druhé, argument "nič si nenapísala, nemôžeš kritizovať" je fakt smiešny. Asi tak, ako keby ja teraz poviem, že nemôžeš nič komentovať, kým sa nenaučíš gramatiku a celkovú štylistiku.
      No a za tretie (čo je aj najdôležitejšie), naozaj nikto ti nekáže môj blog navštevovať. Za tie tri roky blogovania som toho dokázala dosť a nejaký tvoj výplod, ktorý sa tvári ako kritika, ale nie je to nič iné ako hejt, ktorý ty sama toľko spomínaš, ma fakt maximálne tak pobaví :D
      Takže prajem príjemné pozeranie ďalších článkov :*

      Odstrániť
  8. S tvojou recenziou úplne súhlasím. Túto knihu som dostala na Vianoce od kamarátky. Keďže som na túto knihu počula samé hejty typu : ,,Je to najslabšia Greenovka", ,,Strašne som sa pri tom nudila" dosť som sa bála či ju dočítam. Osobne Greena nemusím, ale celkom sa mi páčila a potešilo ma, že príbehy sú navzájom prepojené...
    Inak máš super blog, hlavne čo sa týka kníh máš rovnaký vkus :D určite ho budem pravidelne navštevovať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) To je celkom zázrak, lebo väčšinou sa nezhodnem :D
      Tak určite toto nebolo také zlé ako Hviezdy :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.