utorok 9. decembra 2014

Syn (Jo Nesbø)

Originálny názov - Sønnen
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 456

Anotácia
Sonny je navonok poslušný väzeň. Odsúdili ho v osemnátich rokoch za dve brutálne vraždy, ktoré nespáchal. V modernej väznici, z ktorej sa údajne nedá ujsť, slúži ostatným väzňom ako spovedník a dáva im rozhrešenie. Hlavný inšpektor Šimon Kéfas je policajt zo starej školy. Sonnyho otec bol jeho kolega, kým nespáchal samovraždu. V liste na rozlúčku sa priznal k rozsiahlej korupcii. Sonny ho dovtedy vnímal ako dokonalého človeka, pre Šimona bol blízky priateľ. Ten list však obrátil ich svety naruby. Všetko sa zmení, keď jedna z väzenských spovedí odkryje ďalšie otcovo tajomstvo. Sonny utečie z väzenia a honba za pravdou a spravodlivosťou sa začína.

Obálka je úžasná. Podľa mňa skvelo naláka potencionálneho zákazníka. Mňa nalákala :)

***

Od Nesba som zatiaľ čítala len Spasiteľa. Vtedy to bol náhodný výber, ale tú knihu som si zamilovala, jedna z najlepších za tento rok. Autor si ma získal a ja som si povedala, že si chcem od neho prečítať aj ďalšie knihy. Toto vyzeralo ako dobrý začiatok. Kniha vyzerala fantasticky a ja som sa naozaj tešila.


Sonny bol skvelá postava, obľúbila som si ho hneď. Veľmi zaujímavý človek. Fascinoval ma ten jeho smútok. Nechcel robiť to, čo robil. Nechcel byť tým, kým je. A predsa to robil, pretože to považoval za správne. Vdýchlo mu to život. Bol vykreslený veľmi realisticky. 
A rozhodne si nezaslúžil to, čo sa mu dialo. 
A páčila sa mi aj Martha. Tej som proste rozumela, aj keď sa jej počínanie zdalo neraz iracionálne. 
No a Šimon ma prekvapil. 

Nesbø je skvelý autor. Servíruje nám informácie po malých dávkach, aby ste na konci mohli len nechápavo krútiť hlavou, že ste na to neprišli a aké geniálne to bolo. Celú dobu vás udržuje v napätí. Má skvelý a chytľavý štýl písania a vy nedočkavo prevraciate stránku za stránkou v očakávaní, aké prekvapenie vás bude čakať najbližšie. 
Tiež sa divím, že ešte nie je niekde na psychiatrii, pretože ja keby mám vymýšľať toľké spôsoby vrážd (ja si vystačím s pár :D), znetvorení a podobne, tak to so mnou nedopadne dobre. Chcem povedať, že by to bolo ešte horšie, než to je. 
Čo mi pripomína jedno malé varovanie - je tam dosť drsných scén. Takže pokiaľ nechcete čítať, že našli mŕtvolu s odrezanou vrchnou časťou lebky, tak to radšej nečítajte. Nie je to pre slabé žalúdky.


Napriek tomu mi na knihe niečo chýbalo. Boli tam časti, ktoré ma nebavili. Boli tam časti, ktoré ma nebavili tak, ako mali. Pár hluchých miest. 
Nehovoriac o tom, že ma viac baví samotné vyšetrovanie vrážd ako povedzme obchody s drogami. Tu sa tie vraždy riešili, ale málo. Ustupovalo to iným dejovým líniam a bolo to utlačené trochu do uzadia. Malo to však skvelé aj slabšie časti. 
A na začiatku som sa dosť strácala, že kto je kto.
Ako celok sa mi to však páčilo. Nie toľko, ako Spasiteľ, ale predsa som s touto knihou veľmi spokojná. Nehovoriac o tom, že to odhalenie na konci som nečakala. 
Ja Nesba odporúčam. Túto knihu. Spasiteľa. A určite aj ostatné knihy, hoci som sa k ním ešte nedostala. Ja si rozhodne chcem od neho prečítať všetko, čo sa bude dať, pretože napriek všetkému je ten autor geniálny a píše fantasticky. 


Za knihu veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Môžete si ju objednať TU.

Kam ďalej? 

4 komentáre:

  1. Skvělá recenze :) Já ještě od Nesba ještě nic nečetla, ale čeká mě to velmi brzo. Vyhrála jsem od tohoto autora jinou knihu a jsem zvědavá, jak se mi bude líbit. Doufám, že tvé doporučení bude oprávněné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moje doporučenie rozhodne oprávnené JE, len to neznamená, že ti jeho tvorba sadne. Som však zvedavá na názor :)

      Odstrániť
  2. Ak ja túto knihu nedostanem na Vianoce, hneď 27. si idem pre ňu do kníhkupectva. A tieto pozitívne recenzie ma iba utvrdzujú v tom, že Syn je naozaj skvelá kniha. Nesbøa ja môžem :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.