streda 10. decembra 2014

Nevítaní (Sophie Jordanová)

Originálny názov - Uninvited
Séria - Nevítaní
Diel - 1/2
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 320

Anotácia
Genetická informace nikdy nelže. Pokud se v ní píše, že jsi vrah, jednou se jím určitě staneš.
Je rok 2021 a ve Spojených státech amerických se několikanásobně zvýšil počet vražd. Čím dál tím více lidí má totiž tzv. HTS syndrom – jejich DNA obsahuje vraždicí gen.
Davy je téměř dokonalá studentka prestižní střední školy, je krásná, chodí s úžasným klukem a je velmi talentovanou hudebnicí. Ale jednoho dne se celý její perfektní život sesype jako domeček z karet. Do jejího domu dorazí zástupci vlády a řeknou jí, že je nositelkou, tedy že je HTS pozitivní. Vlastní rodiče se jí začnou bát, přestože nikdy nikomu neublížila, vyhodí ji ze školy a ztratí všechno, co měla, o co se snažila, svou budoucnost.
Nositelů přibývá a svět, jak ho známe, se mění. Nikdo už se necítí v bezpečí. Lidi s HTS se začnou zavírat do internačních táborů. Davy má ale nakonec štěstí. Ocitne se ve speciálním výcvikovém táboře. Pokud se to dá považovat za štěstí – co z ní bude, když výcvik přežije? Vraždící monstrum? A dokáže se ubránit vlastním genům, nebo se stane vražedkyní?

Obálka je úžasná. Dlho som obdivovala hlavne jej vlasy, tie sú spravené perfektne. 
Ale povedala by som, že obálka je opäť na knihe to najlepšie. 

***

Na túto knihu som sa neskutočne tešila. Mala úžasný potenciál, fantastický nápad a dúfala som aj v skvelé spracovanie. Pretože vražedný gén? Perfektné! Nápad akurát pre mňa. 
Alebo to tak aspoň vyzeralo.


Čo mi vadilo úplne najviac (aspoň teda väčšinu času), bola Davy. Naša "úžasná" hlavná hrdinka tejto knihy. Odmalička mala všetko, čo chcela. O peniaze nemala núdzu, mala chalana, ktorého chcela minimálne polka školy, veľa priateľov... Bola označovaná za geniálne dieťa. V troch rokoch si sadla ku klavíru a vedela okamžite perfektne hrať. Potom flauta, husle, gitara a milión iného. Vlastne sa jej darilo všetko, čoho sa dotkla. Kým nebola označená, pravda. A predsa bola neskutočne naivná, povrchná a blbá. Ďalšia nesympatická postava, pri ktorej som si skoro vlasy trhala. Chúďatka moje! Nehovoriac o tom, aké neskutočne otravné bolo počúvať čítať, aké je ona chúďatko, že sa stala nejaká chyba a ona k nositeľom nepatrí. Súhlasím, vrahovia nemôžu byť takí tupí ako ona.

V druhej časti sa zmenila (skoro z ničoho nič) a už mi tak neliezla na nervy. Už sa nesprávala ako rozmaznaná americká princeznička. Ale žeby mi prirástla k srdcu aspoň potom sa nedá povedať.
Pretože ona mala väčšiu traumu z toho, že dvaja chlapi vliezli za ňou na dievčenské záchody ako z toho, že z nej bude vrah.
Zato som si obľúbila jej brata Mitchella. Jediná skvelá postava v tejto knihe. Bol to brat, akého by si prialo každé dievča. A hlavne na ňu nepozeral ako na monštrum, keď sa jej všetci otočili chrbtom. Bral ju naďalej tak, ako predtým.
Páčil sa mi aj Sean, ale nie nebol to typ postavy, ktorej by sa mi podlamovali nohy a strašne by som dúfala, aby bol skutočný, pretože by som si ho úplne zamilovala.
A Gil sa mi tiež páčil.

Mojou chybou bolo, že som mala obrovské očakávania. Ja sa proste asi nikdy nepoučím. Každopádne táto kniha sa dala napísať úplne krásne psychopaticky, perfektne. Mali tu byť psychopati, vraždiace monštrá, mŕtvoly... Ale to by som nemohla čítať YA, že. Viete, čoho som sa dočkala miesto toho? Príbehu o ufňukanom dievčati, ktoré navyše vzdychá nad každým chalanom, ktorý okolo nej prejde. Och, ten má nádherné oči! A henten sa na mňa pozrel! Ííí, ja sa mu asi páčim! Čo na mne vidí? A aha henten! Tie jeho svaly...!

Ako som už spomínala, kniha bola rozdelená na dve časti. A v tej druhej bola... inde. A správala sa úplne inak. To už som spomínala. Dôležité je, že sa zmenilo celé prostredie, celá atmosféra knihy. Bolo to proste iné. A akčnejšie.
Lepšie. Tam sa mi pár scén páčilo. Nemala som už také nutkanie vidieť, ako kniha letí z okna. To sa mi miestami dosť často stávalo.
Ale paradoxne zrovna táto druhá časť mi pripomínala viacero iných kníh (Reset napríklad) a tým pádom som mala pocit, že mi kniha nepriniesla nič nové.

Taktiež autorka často podávala zbytočné informácie, bez ktorých by sa príbeh zaobišiel. Bola to mimochodom moja prvá skúsenosť s ňou, ale niečo mi hovorí, že aj posledná. Ďalší diel už čítať neplánujem.
Toto bolo pre mňa veľké sklamanie. Čakala som úžasný príbeh, ale nedostala som ho. Potenciál knihy a nápadu nebol dostatočne využitý, autorka sa skôr venovala citovej stránke. Bolo to proste slabé. Nie zlé, ale slabé.
Napriek tomu si myslím, že kniha nie je úplný odpad. Mne sa moc nepáčila, ale pokiaľ ešte nie ste unavení z young adult kníh, ktoré sú všetky ako na jedno kopyto a nevadia vám blbé hlavné hrdinky, tak by sa vám kniha mohla páčiť. Nečítala sa zle.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete kúpiť TU

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.