sobota 20. decembra 2014

Rozepnutá (Nicki Reed)

Originálny názov - Unzipped
Vydavateľstvo - Mladá fronta
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 280

Anotácia
Romantická komedie o ženě, jež potká ženu. A nestydí se…
Petě Wheelerové se onoho osudného večera navždy změnil život – teď ho dělí na dobu „před pohovkou“ a „po pohovce“. Před pohovkou si byla Peta sama sebou jistá: pětatřicetiletá úspěšná žena provdaná za muže svých snů, s nímž se brzy chystá založit rodinu. Nikdy nepřišla do práce pozdě, nikdy se neopila pod obraz, nikdy nezažila lásku na jednu noc.
Po pohovce omylem srazí cyklistku, pokusí se otěhotnět a vzápětí těhotenství ze všech sil zabránit, začne se vyhýbat manželovi, rodině i přátelům a v práci do sebe hází jedno kafe za druhým. Zamiluje se totiž, navíc do ženy.
Rozepnutá je netypickým příběhem lesbické lásky ze současné Austrálie plným nečekaných zvratů, tragikomických
událostí i lehké erotiky. V rámci svého žánru se však zajímavým způsobem dotýká i dosud mnohdy tabuizovaného tématu vnitřního i vnějšího coming outu a všeho, co ho provází.

***

O tejto knihe som počula prvýkrát od kamarátky. Veľmi ma zaujala, pretože ja mám proste knihy (a filmy) s LGBT tématikou rada. A myslím, že nejakú lesbickú som ešte nečítala. Bol čas to napraviť. Naozaj som sa na knihu tešila.

V tejto knihe bolo veľa zoznamov. Trebárs Desať vecí, čo mám na BJ rada a podobne. Takže som sa tým rozhodla inšpirovať pri písaní recenzie. Desať záporov tejto knihy
  • Úplne najväčším záporom tejto knihy je žena, ktorá sa môže pýšiť titulom Hlavná postava. Peta bola tridsaťpäť ročná žena, ktorá za bola neskutočne pitomá a robila stupídne rozhodnutia 
  • Peta žila sedemnásť rokov v podstate šťastnom manželstve. Potom spoznala jednu dvadsaťdva ročnú ženu a zrazu z nej bola lesbička? ,,S BJ sis začala, když jsi ještě byla vdaná hetero panička." Buď sa niekomu páčia ženy, muži alebo oboje, ale človek sa nepreorientuje! A už vôbec nie za jednu noc.
  • Příběh o ženě, jež potká ženu. A nestydí se… Minimálne polovicu knihy to vôbec neplatilo. A strašne dlho to popierala a považovala to za niečo zlé. No bože, tak spala so ženou. A čo? 
  • Spočiatku som bola trochu zmätená, lebo som sa v tom neorientovala. 
  • Zbytočné opisy toho, kto má čo na sebe a podobne. A celkovo dosť zbytočných informácií.
  • Je možné, že má vyjasnění sexuální orientace přímý vliv na schopnost řídit motorová vozidla? Už som spomínala, aká bola Peta tupá? Väčšiu blbosť som počula len vtedy, keď v jednej knihe autor prirovnal sexuálnu orientáciu ku kupovaniu riflí. Že ich treba vyskúšať viac. 
  • Slovník. Čo si myslím, že je skôr chyba prekladu. Ale veľa hlúpych a slangových slov
  • To už bolo ako telenovela. Niekedy autorka popísala také kraviny, že sa na tom už musí človek smiať. A mnohokrát to bolo hlúpe, prvoplánové.
  • Apropo, autorka. Očividne to bola jej prvotina. Bolo to tam cítiť. A s touto tématikou nemala skúsenosti. Skúšala. Skúšala, čo si môže dovoliť a za hranice nešla. Niekedy sa snažila o autentickosť tak veľa, že to skazila a miesto toho to pôsobilo smiešne. Bolo na prvý pohľad jasné, že ona lesbička nie je (A napokon má 48 a žije s manželom a tromi synmi). Proste sa možno aj snažila pochopiť, vžiť sa, ale nevychádzalo jej to. Mala si to naštudovať. Aby nepísala také voloviny. 

A teraz päť veci, ktoré sa mi páčili
  • Toto je už tretia kniha za tento mesiac, v ktorej bol spomínaný Doctor Who. Nechápem, ako je to možné, ale je to perfektné. Čo by mal byť dôvod pre tých, ktorí sa do toho stále nepustili, aby si konečne pustili prvý diel
  • To najsympatickejšie na Pete (okrem toho, že očividne sem-tam pozerala Doctora) bola jej láska ku knihám. Aj s nimi pracovala. 
  • BJ. Tá bola zlatá. Akurát nechápem, čo preboha videla na Pete. Nezaujímala sa, kto si o nej čo myslí, bola so sebou spokojná, neobmedzovala sa, brala si čo chcela. 
  • Lesbické časti boli poväčšine celkom fajn. Keď to autorka nepreháňala. Bolo to celkom milé. Horšie to bolo tam, kde Peta riešila život. 
  • Prekvapenie. Až jedno. Ale naozaj ma to prekvapilo, nečakala som to. 
  • BONUS: Naozaj dobre sa to čítalo. 

Vlastne to nebola katastrofa. Nebyť Pety a autorky, tá kniha by bola naozaj super. Takto to bol taký priemer. 


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Knihcentrum.
Viac o Rozepnutej TU.

4 komentáre:

  1. Vypadá to hodně zajímavě. Ten námět je originální a moc neokoukaný, takže se na to určitě pár lidí chytí, jen je škoda té hlavní hrdinky, ale myslím, že bych to dokázala překousnout. A i průměrné knihy jsou potřeba. Knihu si pokusím koupit co nejdřív, navnadila jsi mě. A skvělý styl recenze. Je hezké, že využíváš prostředky, které jsou v knize :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som zvedavá, čo na to povieš :) A ďakujem, bol to taký spontánny nápad :)

      Odstrániť
  2. To bych si ráda přečetla..mohlo by to být zajímavé, zatím jsem četla knížky s takovou tématikou ale jen mužxmuž..uvidím, třeba se k tomu jednou dostanu :)

    www.lucky-knizni-svet.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.