streda 24. decembra 2014

Labyrint: Útěk (James Dashner)

Originálny názov - The Maze Runner
Séria - Labyrint
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 360

Anotácia
Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit...

Obálka
Filmová obálka je dokonalá (len škoda, že je ten prebal taký tenký a veľmi krehký). Tá pod tým sa mi už toľko nepáči. Nie je zlá, ale filmová je lepšia. 

***

Na túto knihu som bola neskutočne zvedavá. Takmer každý ju chváli, vypadala úplne fantasticky a ja som sa nevedela dočkať, kedy si ju konečne prečítam. Len som sa desila toho, že sa mi to nebude páčiť. Aspoň raz som sa chcela zhodnúť s ostatnými. Toto sa mi muselo páčiť.
Malo. 

,,Ty si nechceš vzpomenout!"

Thomas bol fajn. Celkom chytrý, hoci sa niekedy tiež choval ako idiot. Je to však rozhodne najlepšia postava tam. Páčila sa mi aj Teresa a Newt, ktorý mi tiež niekedy liezol na nervy, ale potom som si predstavila herca a hneď som ho mala zas o čosi radšej. Chuck bol celkom zlatý, pár ďalších chalanov znesiteľní, ostatní boli buď idioti, alebo mi boli viac-menej ľahostajní a už som na nich aj zabudla (pre informáciu, dočítala som to včera večer)

,,Sešli sme se tady proto, že za poslední den nebo dva za mnou přišli snad všichni čóni z celýho Placu, aby si postěžovali na Thomase, nebo škemrali, že ho chtějí za manžela."

Neznášam hlúpe slangy. A tu som od začiatku bola zahltená autorovým vymysleným, hlúpym slangom, ktorému som spočiatku ani nerozumela. Potom som si zvykla. Ale stále sa mi nepáčil. 

Tá kniha je vraj super akčná a napínavá. V podstate súhlasím. Minimálne s napätím. O akčnosti by sme mohli polemizovať, ale fakt je, že tam pár naozaj akčných častí bolo. Ale bolo tam aj dosť častí, kde sa vlastne nič nedialo. To hlavne prvých stopäťdesiat strán, potom sa to zlepšilo. 
Tá kniha bola fajn. Nič viac, nič menej. Nenadchla ma tak, ako mala. Nebola som z nej paf. Ani zďaleka. Jediné, čo autor urobil bolo vzbudzovanie zvedavosti. Dokázal tam zamotať mnoho zvratov a prekvapení, takže som bola zvedavá, čo sa tam vlastne deje. Čo sa diať bude. To je celé. A ešte sa to dosť dobre čítalo. Ale prišlo mi to našťastie celkom ukončené, to, čo som sa potrebovala dozvedieť som sa dozvedela, ostatné ma ani veľmi netrápi. Takže nie je nutné, aby som čítala ďalšiu knihu. Možno si tak pozriem filmy. 
Táto kniha je ako Zber kostí/Kostičas. Priemerná kniha, pri ktorej nechápem, ako ju môžu mnohí považovať za najlepšiu za tento rok. Obyčajná dystópia. Ničím výnimočná. Asi som vážne mimo. 


10 komentárov:

  1. dobrá recenzia :) súhlasím s tým otravným slangom a tym že na začiatku sa nič poriadne nedialo. ja by som ju nezaraďovala medzi najlepšie ale zas napad sa mi zapáčil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne s celkom páčila,ale máš pravdu pri viacerých veciach ...Film si videla? :D Každý ho ospevoval a jak som si ho po knihe pozrela bola som dosť sklamaná

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ešte nie, ale mám v pláne si to niekedy pozrieť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mně se knížka docela líbila, i když je fakt, že to celé tahá to napětí a zvědavost. Vadila mi tam romantická zápletka, protože ji všichni cpou všude. A další díly také číst nebudu, protože se mi fakt líbil nápad s labyrintem, kde jsi v podstatě ani nevěděla, jaký žánr čteš, jestli je to někde ve vesmíru nebo se to celé děje za 3D brýlemi... Ale teď, když už je vše jasné, zbytek asi ani vědět nemusím, zavání to klasickou tuctovou dystopií :D A slang mi přišel v pohodě, bylo to oživení a řekla bych, že za podobné situace by i ve skutečnosti nějaký určitě vznikl :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja neznášam hlúpe slangy, takže mne to vadilo :D A tá romantická zápletka mi tam neprišla nejaká moc výrazná, takže som ju ani nevnímala :D

      Odstrániť
  5. Ten slang vymyslel autor dobře, to jen do češtiny je to příšerně přeložené :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Čítala som to v češtine, v slovenčine to určite nebude o nič lepšie a v angličtine sa do toho už púšťať nebudem :D

      Odstrániť
  6. No... tým tvrdením, že je to len klasická dystópia si ma len utvrdila v tom, čo som tušila, takže ja si vystačím s tým prvým filmom.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.