piatok 5. decembra 2014

Elusion (Claudia Gabelová & Cheryl Klamová)

Originálny názov - Elusion
Séria - Elusion
Diel - 1/2
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 300

Anotácia
Chcete žiť v bezproblémovom svete, kde sa splní každé vaše prianie? Chcete mať možnosť vybrať si ľubovoľné miesto na Zemi či vo Vesmíre a v okamihu sa tam ocitnúť? Chcete zabudnúť na svoj reálny život a robiť, čokoľvek chcete? V tom prípade vitajte v Elusion – v dokonalom virtuálnom svete. Regan bola vždy veľkou zástankyňou Elusion, ešte aby nie – jej otec tento nový svet naprogramoval a jej najlepší kamarát Patrick teraz riadi firmu, ktorá túto snovú virtuálnu realitu vydáva. Avšak od otcovej nečakanej smrti do Elusion nevstúpila. Navyše sa začínajú šíriť zvesti, že celý program nie je taký bezpečný, ako tvrdia oficiálni predstavitelia firmy.
A tvrdenia o jej nebezpečnosti prichádzajú aj z veľmi dôveryhodných zdrojov – napríklad od Josha, absolventa vojenskej akadémie a skvelého programátora. Regan sa pustí do vlastného vyšetrovania a postupne odhaľuje spletitú sieť lží a tajomstiev. A zistí, že bude musieť voliť medzi láskou a vernosťou… a jej rozhodnutie ovplyvní životy miliónov ľudí.

Obálka je na obrázku nádherná, ale naživo nevyzerá ani zďaleka tak. Nevyniká to.


 ***

Táto kniha ma zaujala svojim nápadom už dávno. Ale čím som bola bližšie k prečítaniu, tým ma viac zožierali pochybnosti, či to bude pre mňa a začalo ma to čoraz menej lákať. Pravdepodobne za to môže jedna recenzia, kde som narazila na to, že táto kniha sa buď strašne páči, alebo vôbec. Ja väčšinou bývam v druhej skupine, takže niet divu, že som sa toho obávala.  


Samotné Elusion však bolo pekné. Chcela by som to vidieť naživo. Nehovoriac o tom, že musí byť fajn sa sem-tam úplne odpútať od reality. Zabudnúť na všetko. Niežeby som chcela v tom svete žiť. To ani náhodou. Ľudia chodili po vonku v plynových maskách.

Are you my mummy?

Najväčším plusom je to, že sa táto kniha číta nenormálne rýchlo. Prečítala som ju ani nie za deň a to som ani nemala veľa času čítať. To sa mi už dlho nestalo. A čítalo sa to dobre proste.
Na druhej strane to bolo také nemastné-neslané. Autorky poriadne nevyužili potenciál nápadu. Nehovoriac o tom, že sa tá... onáá... (Ako sa sakra volala? Veď som to dočítala včera!) Regan... strašne zaoberala svojimi emocionálnymi... vecami. Očakávala som, že sa to bude viac-menej týkať toho Elusion, ale v prvej polovici tam poriadne ani nevkročila a vkuse riešila smrť svojho otca, svojho najlepšieho priateľa a ďalšieho chalana. Ani tu vás neobíde ľúbostný trojuholník.
A bolo tam priveľa zbytočných opisov. Postavy poriadne nerozvité a ani jednu som si nevedela obľúbiť.
V druhej polke sa to už rozbehlo a konečne sa tam začalo niečo diať.


Smutné je, že tak po sto stranách som prišla na to, ako sa to približne skončí. A viac-menej som to aj uhádla, pretože to išlo podľa klasického scenára. Jedno menšie prekvapenie ma tam však predsa len čakalo. Hoci to nebol zas nejaký veľký šok. Ale tak aspoň niečo.

Koniec bol však predsa len zaujímavý. Hoci nie natoľko, aby som túžila si prečítať aj ďalší diel.

Dobrá správa je, že táto kniha nepatrí ku "knižnému odpadu", na ktorý väčšinou nadávam. Tá kniha totiž nebola nejaká zlá. Ale nesadla mi. Asi som z podobných kníh už vyrástla.  Takže vás od nej rozhodne neodhováram, vám sa možno zapáči.

 

Za poskytnutie knihy ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU.

15 komentárov:

  1. Když to říkáš ty, tahle kniha asi taky nebude nic pro mě. :D Já ani nevím, tohohle tématu začínám být trochu přesycená. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak o virtuálnej realite som ešte asi nič nečítala. Ale podobných kníh je veľa :D

      Odstrániť
  2. Pokud má podobný scénář, jako v jiných knížkách, tak mě to zrovna moc neláká. Snažím se hledat nějaké nové příběhy, bohužel se stejnou kostrou děje je v poslední době mnoho knih. (teda to si myslím já) Ale nemuselo by to být špatné.....:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Skúsiť môžeš, možno by sa ti to páčilo :) Ale je fakt, že nájsť niečo originálne je strašne náročné :D

      Odstrániť
  3. Kniha ma kto-vie-ako nezaujala. Teda, nič som z tohto žánru ešte nečítala, ale ani veľmi nechcem :D Zaujal ma však ten obrázok, "Are you my mummy?" :D Huh, minule som tie dve časti pozerala a veru mi nebolo všetko jedno, najmä keď medzi prvou a druhou som mala asi týždeň rozdiel, lebo som nestíhala, a nevedela som, ako sa to skončí :D Ten chlapec bol desivejší jak by človek čakal.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to desivé, ale tie časti sú vážne skvelé. Hoci som to po prvom pozretí nevedela oceniť :D

      Odstrániť
  4. Kniha mi dnes přišla a souhlasím s tou obálkou. Je to zbytečně přeplácané.
    Nicméně, po této recenzi knihu na nějakou dobu knížku odložím. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale tebe sa možno bude páčiť, toto nebola zlá kniha :)

      Odstrániť
  5. Zas to tentokrát nebola taká katastrofa, takže nevadí :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Přeji si ji k vánocům! :) Ale já nejsem tak náročný čtenář, jako ty, tak očekávám, že by se mi líbit mohla :) A jestli se navrch ještě dobře čte, no tak sem s ní!
    Hezká recenze :) Se zapamatováním jmen hrdinů taky mívám problém :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môže :)
      Ja práveže väčšinou nie, to je na tom to smutné :D

      Odstrániť
  7. Mňa táto kniha akosi od začiatku nebrala, prišla mi ako dalšia ya dystópia a asi som mala pravdu... Inak, brrr, plynové masky, ten dvojdiel som náhodou videla a bolo to sakra creepy.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten dvojdiel je desivý, ale inak vážne skvelý :D

      Odstrániť
  8. Prosim ta, nevies ako sa vola druhy diel? Snazila som sa najst, ale nenasla som 😧😀dakujem 😃

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, kde si hľadala, pretože na Goodreads sa to dá v pohode nájsť :D Volá sa to Etherworld a u nás to ešte nevyšlo :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.