pondelok 15. decembra 2014

Eleanor a Park (Rainbow Rowell)

Originálny názov - Eleanor and Park
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 334

Anotácia
Obaja majú šestnásť, sú spolužiaci a sú úplne iní ako ostatní.
Eleanor
Červenovláska z chudobnej rodiny. V jednej izbe sa tlačí so štyrmi súrodencami. S nevlastným otcom sa neznáša pre jeho násilnícke sklony. V škole je nová a nepatrí k obľúbencom – nenosí značkové oblečenie, lebo jej rodičia na to nemajú, nie je štíhla ako spolužiačky a na jej vtipných hláškach sa nikto nesmeje.
Park
Jeho rodina netrpí núdzou, ale Park nemá rád sám seba. Chýbajú mu svaly bejzbalistu, výška basketbalistu a sebavedomie amerického tínedžera z nebraskej Omahy. Parkovu matku si totiž otec priviedol z Kórey a syn zdedil jej ázijské črty. A tak si najradšej číta komiksy, počúva obľúbenú hudbu a v školskom autobuse sedí sám.
Až kým jedného dňa nenastúpi istá červenovláska a nikto – okrem neho – ju k sebe nepustí sadnúť.
Eleanor a Park nie sú hlúpi a vedia, že prvá láska takmer nikdy nevydrží. Sú však aj dosť zúfalí a dosť odvážni, a tak to spolu skúsia...

***

Táto kniha ma veľmi lákala. Neviem prečo, takéto moc nečítam. A tiež ma väčšinou nenalákajú nadšené názory (teda ako od koho, že.). Ale tu sa to stalo. Asi mi táto kniha bola súdená. Vyzeralo to ako konečne nejaká YA contemporary, ktorá by sa mi mohla páčiť. I keď v anotácii nie je nič špeciálne. 
Ale vraj je to výnimočná kniha. Dúfala som, že aj mne sa tak bude javiť. 

Eleanor je outsiderka. S ostatnými si nerozumela. Aspoň niečo sme mali spoločné. Bola inteligentná, páčili sa mi jej názory a bola veľmi sympatická. A mala nádherné vlasy. Žiadna naivná hlupaňam, akých je YA plno. Vlastne tu také postavy neboli. Chvalabohu. Tieto mali hĺbku.

Hoci sa niekedy správala ako zamilovaná puberťáčka. A inokedy som sa tak správala pri čítaní ja.
Park bol úžasný. Také zlatíčko. Úžasný, skvelý chalan, ďalší z tých, ktorí by mali existovať aj v skutočnom živote. A mal rád Doctora Who. I keď tu bol napísaný ako doktor Who. Bŕŕ!
Ich vzťah bol nádherný. A krajšie držanie za ruky som nikde nevidela/nečítala. 
A to, že kapitoly boli striedavo písané z pohľadu Eleanor aj Parka spôsobovalo, že príbeh pôsobil živšie. Reálnejšie. 
Akurát jej mamu som nemala rada. Nikdy som nechápala ženy, ktoré dávajú na prvé miesto muža, ktorý sa k ním správa hnusne, má problémy s drogami či alkoholom, pred svojími deťmi.

,,Si môj najobľúbenejší človek na celom svete. "

Hneď v prológu boli spoilery, čo bolo fakt hnusné. Ale podnecuje zvedavosť. Hoci si nie som istá, či som zrovna niečo také chcela vedieť dopredu. 

Mala som za sebou prvých pár strán, ešte sa nič nedialo... a napriek tomu ma to okamžite vtiahlo do seba. Autorka má úžasný štýl písania, ktorý sa číta naozaj skvelo a rýchlo. Teraz si chcem Fangirl prečítať ešte viac, než doteraz. Nutne. 
No a ten koniec... všetci vravia, že tam proste musí chýbať pár strán, že tak to proste skončiť nemôže... Umierala som zvedavosťou a často som mala nutkanie sa tam pozrieť. Neurobila som to. Dopracovala som sa tam.
A asi idem bombardovať autorku správami, aby napísala ešte epilóg. Lebo takto to naozaj končiť nemôže! Veď je to neukončené! 
 
Eleanor sa nemýlila. Nikdy nevyzerala dobre. Vyzerala ako umenie, a to nemá vyzerať dobre, ale vzbudzovať vo vás pocity. 
Táto kniha popiera všetko, čomu som doteraz verila. Romantické knihy nebývajú veľmi dobre. Bývajú sladké, otravné a na jedno kopyto. V žiadnom prípade z toho nemám byť taká nadšená, ako som. Ich vzťah napredoval pomaly a príjemne a bolo to strašne krásne a milé. Tú vetu by som mala asi podčiarknuť, aby vám neunikla. Pochybujem, že ešte niekedy napíšem/poviem podobnú. Pretože z tohoto som bola fakt namäkko. Toto je krásne. Nie nejaké smiešne a hlúpe Hviezdy.
A pritom naozaj netuším, prečo je tá kniha taká skvelá. V podstate nebola originálna. Dej miliónkrát zrecyklovaný. Nedala nič nové.
A pritom dala. 
Neviem to vysvetliť. To si len musíte prečítať. Je to najdokonalejšia romantická knižka, ktorá nie je len romantickou knižkou.

Videl iba ju.

Pokiaľ ste knihu nečítali a uvažujete o tom, len si ešte nie ste istí (alebo o tom ani neuvažujete, to je fuk)... Prečítajte si to. Naozaj je to výnimočná a krásna... Výnimočne krásna kniha. A keď to už hovorím ja...


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy.
Môžete si ju objednať TU.

Kam ďalej?

23 komentárov:

  1. Je mi ľúto, že mňa to zas až tak nechytilo... Pritom som tomu dávala veľké nádeje. Ale dokážem pochopiť, že sa ostatným tak páči. A ten koniec - podľa mňa bol dosť uzavretý, čo sa týka E&P a viac mi už netreba. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak mňa zas nechytili iné knihy, ktoré ostatní milujú. To sa stáva :D

      Odstrániť
  2. Hrozne moc ju chcem :D Snáď čoskoro bude aj u mňa :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi som sa tešila na tvoju recenziu k tejto knihe. Bola som plná očakávaní, či sa ti bude páčiť alebo nie. Ale keď som vtedy videla tvoj post na facebooku, že sa ti pozdáva, bola som celá šťastná a ešte viac som sa na túto recenziu tešila. Kniha vyzerá skvelo a teším sa na ten deň, keď ju konečne dostanem! :3

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám chuť zarámovať si tvoju recenziu :D. Ani si nepamätám kedy naposledy som u teba videla päť hviezdičiek a myslím, že už ich dlho ani neuvidím :D. Som rada, že sa ti páčila. Aj ja som z nej nadšená. Bolo to originálne a postavy boli iné a.. skrátka bolo to krásne :). S tou mamou súhlasím. Počas čítania som ju v predstavách škrtila asi milión krát..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ma asi málo čítaš, lebo ja často hodnotím plným počtom :D Minulý mesiac to boli hneď tri, posledná bola biografia Benedicta Cumberbatcha... 30. novembra :D

      Odstrániť
  5. Ani si nevieš predstaviť ako som sa tešila na tvoju recenziu, ohľadom tejto knihy :3 A úprimne, keď som ju čítala, tak som neverila vlastným očiam, ale zároveň som v duchu jasala, pretože, keď som zbadala tých 5 TARDIS-ov, tak proste.... ach! Blažený pocit na duši :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že bola taká očakávaná, aj keď ich je už strašne, strašne moc u iných :)
      A TARDIS sa neskloňuje! :D

      Odstrániť
  6. Ale mne to vždy vadí, keď to nevyskloňujem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale ono sa to neskloňuje, to nie je môj výmysel :D V súkromii si to skloňuj ako chceš :D

      Odstrániť
  7. Maťa! :D Udrela by som ťa tými "hviezdami" po hlave :D ..... Recenzia je krásna :3 pošli ju kľudne Taylor Swift a možno ju naspieva :D Fakt som u tebe sladšie ešte nezažila :P Knihu by som si aj chcela prečítať, ale viem ako končí :/ tak sa mi nejako do toho nechce :P

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak si ju pre istotu prečítaj ešte raz, lebo pravdepodobne ani nezažiješ :D A prečítaj si aj knihu, stojí za to :3
      Inak ďakujem. A prečo Taylor Swift? :D

      Odstrániť
    2. Prečítam hneď ako budem mať možnosť :)

      Odstrániť
  8. Tuhle knížku jsem viděla poprvé už u zahraničních bloggerů a velmi mě zaujala. Čekalo mě bohužel trochu zklamání, nebyla to nejlepší knížka na světě, jak jsem předpokládala. Ale děj byl fajn. Pěkná recenze!:)
    http://booksaremydestiny.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som našťastie neočakávala najlepšiu knižku na svete. Možno je to tým :D
      (Okrem toho, nič nemôže prekonať Harryho!)
      Ďakujem :)

      Odstrániť
  9. Táto kniha je fantastická! Hlavná postava Eleanor bola akoby kúsok zo mňa, ktorý bol strašne citlivý. Eleanor bola veľká OUTSIDER-ka (:D) a preto ju nie všetci milovali; všetky reči na jej účet sa ma strašne , ale strašne dotýkali. Pri nijakej knihe som sa toľko nenaplakala (:D)-a ja pri knihách málokedy plačem- ale najviac asi pri tych šťastných scénach :D ,haha..
    Nemam rada romanticke a smutne knihy. Pri tejto ma zlákala obálka , a neľutujem (!!!) Je to taká moja srdcovka, ktorá patrí na 2. miesto , hned pod Harryho Pottera ... Vo všetkom s tebou súhlasím , len mne táto kniha (alebo téma)príde originálna. No možno to je preto, že veľa romantických knih som neprečitala :) ... A máš úplne skvelý blog, klobúk dolu , och, kolko recenzií :D :* Veľa zdaru !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Máš nielen skvelý vkus, ale aj úžasné priezvisko :D (Mám rovnaké :D)

      Odstrániť
    2. Hahaha :D vau fakt! :D tak ďakujem, ty tiež !! :D
      Rovnaké priezviská a rovnaký názor na Harryho Pottera :D :)
      Ja ho zbožňujem, Harry je celé moje detstvo, a odmalička vravím , že HP budem odporúčať svojim vnukom a vnučkám :D (hahaha) !!!

      Odstrániť
    3. Áno, ja tiež :D :D Ešte povedz, že máš rovnaké tetovanie (Dary smrti :D)

      Odstrániť
    4. čoosi ... Mám len 15 a rodičia by ma vydedili(hahah)! Ale ja by som si skôr dala vytetovať Hedvigu alebo znak Rokfortu, hoci to tvoje je asi viac epické :):D !

      Odstrániť
  10. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.