štvrtok 4. decembra 2014

Chystá sa... december

Tento mesiac je ponuka slabá. Na druhej strane... aspoň toľko nepomíňam. Respektíve mi nepribudne veľa recenzákov. Dobrý vtip, že?

Stříbrné stíny (Richelle Mead)
Domino, 1.12
Nadcházejí velmi temné časy...
V předešlém díle Sydney Sageová učinila životní – a nevratné - rozhodnutí. Uposlechla svůj šestý smysl a rozhodla se hodit za hlavu všechno, v čem vyrůstala. Přesněji řečeno všechno, co jí do hlavy vtloukali Alchymisté.
Jí i Adrianovi se celý svět rozbil na kousky. Nezbývá jim teď nic jiného, než ty kousky trpělivě sbírat a snažit se vrátit svůj vztah tam, kde byl dřív. Pokud ale chtějí začít myslet na lásku, musí v první řadě přežít.
Sydney je lapena v nepřátelském světě a stojí ji spoustu sil, aby neztratila sama sebe. Adrian by si také rád zachoval víru, že se všechno v dobré obrátí, ale pak se ho znovu zmocní staří démoni a nová pokušení. Začíná být jasné, že je čekají velmi temné časy...


Toto je jedna z kníh, ktoré mi majú predsa len doraziť. Aspoň sa konečne dostanem už aj k trojke a štvorke :D


Ničoho sa neboj (Lisa Gardnerová)
Ikar, 2.12
Som doktorka Adeline Glenová.
Pre svoju genetickú dispozíciu necítim bolesť.
Nikdy som ju necítila. A nikdy nebudem.
Bostonská detektívka D. D. Warrenová prišla po zotmení na miesto činu. Začula praskanie podlahy, tichú uspávanku... Viac si nepamätá. Neskôr sa dozvie, že sa jej podarilo vypáliť zo služobnej zbrane. Je vážne zranená, trpí obrovskými bolesťami, nehýbe ľavou rukou a nemôže sa vrátiť do práce, ktorú miluje.
Moja sestra je Shana Dayová, smutne preslávená vrahyňa, ktorá prvý raz vraždila ako štrnásťročná. Dostala doživotný trest, za tridsať rokov vo väzení však zabila viac ľudí, než keď bola na slobode.
O šesť týždňov nájdu ďalšiu ženu, zavraždenú vo vlastnej posteli. V izbe sú rovnaké rekvizity ako na mieste predošlej vraždy: fľaša šampanského a červená ruža. Jediná osoba, ktorá sa možno ocitla v blízkosti „vraha s ružou“, je detektívka D. D. Warrenová. Tá však ešte vždy nevládze vziať na ruky svoje dieťa, nabiť zbraň ani si spomenúť na jediný detail z noci, pre ktorú môže toľko stratiť.
Naším otcom bol Harry Day, povestný sériový vrah, ktorý dobrovoľne odišiel zo sveta pred štyridsiatimi rokmi. Lenže vrah s ružou vie o ňom všeličo, čo by vedieť nemal. Sestra tvrdí, že ho pomôže zneškodniť a ochráni ma. Lenže sama skutočnosť, že necítim bolesť, ešte neznamená, že mi nemôže ublížiť vlastná rodina.
D. D. sa ešte nevrátila do práce, ale je znova na love. Lebo vrah s ružou sa nezameriava len na osamelé ženy, ohrozuje aj samu detektívku a vyhliadol si novú obeť. D. D. vie, že existuje iba jediný spôsob, ako ho dostať:
Ničoho sa nebáť.


Od autorky som ešte nič nečítala, ale toto vyzerá zaujímavo.

Napálený (Kevin Hearne)
Laser books, 4.12
Druid Atticus O'Sullivan by nepřežil déle než dvě tisíciletí, kdyby v sobě neměl pořádnou dávku keltské prohnanosti. Když se mu tedy na americký jihozápad přijdou pomstít bohové hromů a blesků, s menší pomocí navažského šibala Kojota je přesvědčí, že ho v arizonské poušti rozsekali na cimprcampr.
Jenže mazanému Kojotovi není proti srsti ušít občas nějakou tu levárnu a Atticus brzy zjistí, že mu hodil na krk boj s krvežíznivými pouštními kožoměnci, kteří na sebe mohou brát různé podoby. Když už si myslí, že všechny lsti prokoukl, zradí ho ten, od koho by to čekal nejméně. Atticus přísahá, že jestli tohle přežije, už nikdy se nenechá napálit. Krásná poslední slova.


Tak toto je moja posledná najočakávanejšia kniha tohoto roka. Kniha, ktorej vydanie bolo posunuté už toľkokrát, že to nie je normálne (ehm, pôvodne mala vyjsť na prelome jari a leta -_-). Každé posunutie ma štvalo viac a viac, ale teraz by sme sa už toho mali dočkať.

Šok z pádu (Nathan Filer)
Tatran, 4.12
Nathan Filer sa stal víťazom Costa Book Award určenej knihám najlepších autorov z Veľkej Británie a Írska. Ide o jeho debutový román. Je to príbeh o dvoch bratoch, z ktorých jeden tragicky zahynie a druhý potom okrem schizofrénie zápasí aj s pocitmi viny. Porota uviedla o knihe, že román je taký dobrý, že sa po jeho prečítaní budete cítiť ako lepší človek. Šok z pádu je šokujúci a silný pohľad na smrť a duševnú chorobu, ktorú sami odborníci označili za jednu z najlepších o duševnej chorobe.

O tejto knihe som prvýkrát počula tak pred desiatimi minútami. Ale vyzerá dosť dobre (a nemyslím tým len vizuálne, hoci obálka je perfektná). Mám rada duševné choroby. To teda znie... Tak inak... Mám rada tému duševných chorôb...
Moc som si nepomohla, čo? :D

Súboj kráľov (George R.R. Martin)
Tatran, 5.12
Pokračovanie príbehu je rovnako strhujúce ako prvý diel, je plné zvratov, s ktorými čitateľ nepočíta a tie dodávajú deju neobyčajné čaro.
Čas sa zbláznil. Leto pokoja a hojnosti, ktoré trvalo desať rokov, sa pomaly chýli ku koncu a ostrá, mrazivá zima sa blíži ako zúrivé zviera. Dvaja veľkí vodcovia – lord Eddard Stark a Robert Baratheon – ktorí vládli v čase vynúteného mieru, sú mŕtvi, stali sa obeťami kráľovských intríg. V celom kraji, od starovekej pevnosti Dračí kameň po nepriateľské múry Zimovresu panuje chaos, keď sa uchádzači o Železný trón chystajú násilím uplatniť svoje nároky vo vojne. Na oblohe sa objavilo znamenie skazy – kométa červená ako krv a oheň – a o rozdelenú zem bojuje šesť vojsk. Eddardov syn Robb sa vyhlásil za Kráľa severu. Na juhu vládne Joffrey, právoplatný dedič, no len podľa mena, a sám je obeťou intrigánskych dvoranov, ktorých je Kráľov prístav plný. Robertovi dvaja bratia chcú získať kráľovstvo a odstrkovaný rod sa znova vydáva dobýjať. A na inom svetadiele kráľovná vo vyhnanstve, Matka drakov, riskuje všetko, aby previedla svoje vzácne mláďatá cez drsnú horúcu púšť a získala späť korunu, ktorá jej právom patrí.
Na pozadí incestu a bratovraždy, alchýmie a zabíjania sa za slávu platí krvou. A víťazná korisť pripadne mužom a ženám, ktorí majú tú najchladnejšiu oceľ... a tie najchladnejšie srdcia. Pretože keď sa vládcovia pustia do súboja, otriasa sa celá zem. Súboj kráľov je smelý, nápaditý román nabitý jedinečnou predstavivosťou, ohromujúcou krásou a čarom – je to neskutočne vzrušujúci príbeh, na ktorý nikdy nezabudnete.


Popravde... s touto sériou som skončila. Pravdepodobne. Hoci jednotka bola skvelá. Seriál som už videla, viem čo sa udeje a nechce sa mi tým zabíjať čas, keď mám toľko kníh. A toto nie sú žiadne tintítka.

Hviezda jasná (Maxim E. Matkin)
Slovart, 5.12
Existujú ponaučenia, ktoré sú absolútne pravdivé a predsa sa nimi nikto neriadi. Existujú ľudia, ktorí priťahujú iných ako rozsvietený maják lode na rozbúrenom mori, a predsa sa cítia osamelí a nepochopení.
Stela má dvadsať a je čašníčka. Nie je celkom obyčajná čašníčka, má jednu zvláštnu schopnosť a okrem toho väčšie množstvo rodičov, dvoch dobrých kamarátov, zmätky vo vzťahoch s mužmi, dostatok instantných rád do života, snahu konať dobro a vrodenú impulzívnosť.
Ak toto nie je prvá kniha, ktorú od Maxima E. Matkina čítate, možno zistíte, že postavy, ktoré spoznáte v tomto príbehu, ste už stretli. Možno v živote a možno v jednej z predchádzajúcich kníh. Pretože tak ako sa zaplietame do životov svojich blízkych a často aj celkom cudzích ľudí, tak sa to deje aj postavám v knihách. Stela – zvaná tiež Hviezda Jasná Kopasná – bude chvíľu stratená, bude sa rozčuľovať, zachraňovať, utekať, odpúšťať a milovať. A nakoniec nájde, čo nehľadala, a napriek tomu bude aspoň pre ňu konečne všetko jasnejšie. Hviezda jasná.


Tiež si nie som istá, či budem toto čítať. Od Matkina som čítala síce takmer všetko (okrem Žiadnych prudkých pohybov) a posledná kniha (Úplne najviac) nebola teda žiadna sláva. Uvidíme.

Nesmelý zabijak (Eoin Colfer)
Slovart, 5.12
Londýn, štvrť Bloomsbury v roku 1898. Riley je mladý učeň u vychýreného nájomného zabijaka Garricka. Riley má práve vykonať svoju prvú vraždu, keď sa obeť preberie a prenesie Rileyho v čase do súčasnosti. O sto rokov neskôr má sedemnásťročná špeciálna agentka Chevie Savanová jedinú úlohu: strážiť zvláštnu kapsulu v suteréne. Za trest. Niekoľko mesiacov je to najnudnejší džob pod slnkom, keď zrazu vypadne elektrický prúd v polovici Londýna a mestom otriasa zemetrasenie, ktorého epicentrum sa nachádza v Chevienej pivnici. Niekto aktivoval časostroj a z jeho útrob vylieza nič netušiaci Riley, ktorý prosí o pomoc. Garrick však nezaháľa, musí zistiť, ako časostroj funguje a aké tajomstvo a moc skrývajú ostatné dimenzie. A keď sa ho zmocní, konečne sa stane všemocným a jediným pánom času i priestoru na Zemi!

Autorovho Artemisa Fowla mám naozaj rada a toto vyzerá tiež veľmi dobre :)

Spáleniště: Zkouška (James Dashner)
Yoli, 8.12
Labyrint byl teprve začátek. Nalezením cesty z Labyrintu to mělo skončit...
Už žádné hlavolamy. Žádné proměnné. A žádné běhání. Thomas byl přesvědčený, že když se jim podařilo uniknout, vrátí se on i Placeři ke svým dřívějším životům. Nikdo však ve skutečnosti netušil, do jakého života se vracejí. Země, sežehnutá slunečními erupcemi a spálená novým, krutým klimatem, se změnila v pustinu. Vláda se zhroutila – a s ní i pořádek. Rozpadajícími se městy teď bloudí „raplové“, lidé pokrytí hnisavými ranami, které infekční nemoc nazývaná erupce dohání k vražednému šílenství. Hledají, kde by našli další oběť... a potravu. Pro Placery běhání zdaleka neskončilo. Namísto svobody zjišťují, že mají před sebou další zkoušku. Musejí překonat Spáleniště, nejvíc sežehnutou část planety, a do dvou týdnů dorazit do bezpečného útočiště. A organizace ZLOSIN se postarala o to, aby uzpůsobila proměnné a nastavila šance v jejich neprospěch. Thomase čeká zkouška ohněm – skutečně přechovává někde v hlavě tajemství svobody? Nebo bude věčně vydán ZLOSINu na milost?


Mne by čoskoro mal prísť prvý diel, na ktorý sa veľmi teším a verím, že sa mi bude páčiť natoľko, že budem chcieť aj toto :D

14 komentárov:

  1. Gardnerová píše skvele :) skús aj Milujem Ťa viac , ja by som rád aj túto novú a aj Chyť ma

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Uvidím, či sa k tomu raz dostanem :) Milujem ťa viac ma tuším tiež zaujalo :D

      Odstrániť
  2. Úuuu, vyjde Pasca :D super :D som zvedavá, aké to bude :D aj keď Artemisa asi nič netromfne :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já se těším na druhý díl Labyrintu, doufám, že bude stejně dobrý, jako ten první.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa na ten prvý ešte len chystám, ale snáď áno :)

      Odstrániť
  4. Ja sa už na ten Labyrint tak teším! :D Ale ešte si ho nekúpim, lebo niekedy koncom leta by mal vyjsť v slovenčine :D Takže si naňho počkám. A tá Pasca vyzerá vážne veľmi dobre :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa nechce čakať, mne má už každú chvíľu prísť :D

      Odstrániť
  5. Vzhľadom k tomu, že ma nič iné nezaujalo, vyjadrím sa iba k tvojmu názoru na knihy Hry o tróny.
    Chápem, že máš veľa kníh na čítanie a tieto sú fakt buchty (ale hrubé knihy sú podľa mňa obyčajne najlepšie). Chcela som ti povedať, že napriek tomu, že pozeráš seriál, nevieš, čo všetko sa stane. Bola by si prekvapená, koľko vecí do "obrazových" verzií príbehov tvorcovia nedávajú.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pochopiteľné, v knihách je toho vždy viac, ale predsa len nemám čas. Ani zďaleka toľko, čo by som chcela. Alebo potrebovala :D

      Odstrániť
  6. Ty si napísala, že máš rada duševné CHODBY. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Um, sakra :D Opravím :D Ale aj to môže byť istá forma nejakej duševnej choroby. Alebo ani nie. Ber to ako Mind palace :D

      Odstrániť
  7. Stříbrné stíny už mám doma a nemůžu se dočkat až začnu číst :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja :) Len ja najprv musím prečítať trojku a štvorku :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.