streda 22. októbra 2014

Utorky s Morriem (Mitch Albom)

Originálny názov - Tuesdays with Morrie
Vydavateľstvo - Tatran
Rok vydania - 2011
Väzba - hardcover
Počet strán - 151

Anotácia
Možno to bol starý otec, učiteľ alebo kolega. Niekto starší, trpezlivejší a múdrejší, kto vás chápal, keď ste boli mladí a hľadali svoju cestu, pomohol vám vidieť svet z iného uhla a radil vám, ako žiť. Pre Mitcha Alboma bol takou osobou Morrie Schwarts, profesor, ktorého spoznal na univerzite pred dvadsiatimi rokmi. Možno ste aj vy, podobne ako Mitch, na ceste životom stratili stopu svojho učiteľa a svet sa vám zrazu zdal chladný. Nechceli by ste ho znova stretnúť, položiť mu dôležité otázky, ktoré vás ešte vždy trápia, vypočuť si múdre slová ako kedysi, keď ste boli mladší a menej uponáhľaní?
Mitch Albom dostal svoju druhú šancu. Znovuobjavil Morrieho v posledných mesiacoch jeho života. Morrie vedel, že zomiera, a preto sa každý utorok stretával s Mitchom vo svojej pracovni ako kedysi na univerzite. Ich obnovený vzťah sa premenil na posledný „semester“ a prednáškami o živote.
Utorky s Morriem sú čarovnou kronikou času, ktorý spolu strávili, Mitch sa v nej delí so svetom o Morrieho a jeho dary. Inteligentne a zrozumiteľne napísaná kniha je plná múdrosti, láskyplne zachytáva jednoduchosť ukrytú zložitosťou života.

Obálka je taká príjemná, naozaj sa mi páči.



***

Toto nie je typ knihy, aké obvykle čítam, ale napriek tomu ma táto niečim zaujala na prvý pohľad. A proste som si to chcela prečítať. Nepýtajte sa ma prečo. Povedzme, že to bola intuícia. A som veľmi rada, že sa tentokrát nemýlila.
,,Okolo nás chodí toľko ľudí, ktorých život nemá zmysel. Vyzerajú ako v polospánku, aj keď robia čosi, čo považujú za dôležité."

Bolo to veľmi zaujímavé prerozprávanie jedného príbehu. Nezvyčajná téma príbehu (aspoň teda pre mňa nezvyčajná) ma zaujala. Dosť som sa tej knihy obávala, že sa mi nebude páčiť. Ale kniha ma prekvapovala odzačiatku. Keď som sa do toho pustila, tak ma to hneď do seba vtiahlo. Morrie bol úžasný, výnimočný a obdivuhodný muž, akého by mal mať vo svojom živote každý. Bolo úžasné, že napriek tomu, že umieral, bol šťastnejší, než väčšina ľudí počas svojho života. Udržal si optimizmus a všetko bral s nadhľadom. 
 
,,Priveľmi nás pohlcujú egoistické túžby, kariéra, rodina, dostatok peňazí, splácanie hypotéky, kúpa nového auta, oprava pokazeného radiátora - zaoberáme sa množstvom malicherností, len aby sme mohli ísť ďalej.Nemáme vo zvyku zastaviť sa, pozrieť sa na svoj život a spýtať sa: To je všetko? To je všetko, čo chcem? Nechýba mi niečo?"

Túto knihu by som nenazvala motivačnou napriek tomu, že obsahovala veľa krásnych a múdrych myšlienok, ktoré zahrejú pri srdci. Nie je to však podávané silene, netlačí to na vás. Bol to krásny, silný príbeh a o to je krajšie, že je to skutočný príbeh. Táto útla knižočka vo mne zanechala hlboký dojem a určite sa k nej niekedy vrátim.
Som nesmierne rada, že som na túto knihu narazila a určite ju všetkým odporúčam. Sama som ju prečítala asi za dve hodinky, takže vám nezaberie veľa času, ale zanechá vo vás príjemný pocit.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran
Vy si ju môžete objednať TU.

5 komentárov:

  1. Niekde som niekedy túto knihu zaregistrovala, ale nepátrala som po tom, o čom to vlastne je. Teraz už viem a znie to viac než dobre. A obálka sa akurát hodí na toto ročné obdobie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je super, myslím, že tebe by sa tá kniha páčila :)

      Odstrániť
  2. Túto knihu musím maaať! :D Skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu neznám, ale obálka čtenáře rozhodně zaujme a následná anotace taky. Nevypadá to zle a asi si to někde koupím :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.