streda 20. augusta 2014

Dôvod dýchať (Rebecca Donovan)

Originálny názov - Reason to breathe
Séria - Dych
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Noxi
Rok vydania - 2014
Počet strán - 366

Anotácia
„Toto je miesto, kde som mala byť v bezpečí a všetko malo byť jednoduché. Nikto sa so mnou neusiloval skamarátiť a ja som si držala odstup. Ako mohol Evan Mathews rozhádzať môj vesmír za jediný deň?“V pokojnom meste Weslyn, kde sa väčšina ľudí zaujíma najmä o to, či budú videní a s kým, Emma Thomasová by bola najradšej neviditeľnou. Oveľa viac starostí má s predstieraním vlastnej dokonalosti – musí si naťahovať rukávy, aby zakryla svoje modriny, pretože nikto nemôže zistiť, aký vzdialený je jej skutočný život od dokonalosti. Z ničoho nič však Emma nájde lásku. A tá ju núti uvedomiť si, že aj ona je človek a že aj ona si zaslúži plnohodnotný život – a to aj za cenu odhalenia strašného tajomstva, ktoré sa snaží zúfalo skrývať.
Príbeh jedného dievčaťa o láske, ktorá mení životy, o nevýslovnej krutosti a náhlej šance na vykúpenie sa z pekla.

Obálka
Na internete už dlhšie nájdete obálky dve. TÁTO. A TÁTO. Najnovšia je obálka použitá v recenzii a tá je naozaj krásna. Úžasná farebnosť a všetko. 

***

Kým mi neprišla ponuka na túto knižku, tak som nikdy predtým o nej nepočula. Keď som si však prečítala anotáciu, tak ma kniha niečim zaujala. Znela tak... depresívne. Chcela som si ju prečítať. Vôbec som netušila, čo mám od knihy čakať. Len som dúfala, že sa mi bude páčiť. 
Pch! 


Emma patrí do klubu najhorších knižných "hrdiniek". Bola prototypom dokonalého dievčaťa - v škole mala priemer 1,0, školu reprezentovala hneď v troch športoch, nepila, nefajčila, bola šéfredaktorkou školských novín, maľovala a mala milión ďalších mimoškolských aktivít. Bola v nejakom druhom ročníku na strednej a už teraz mali o ňu záujem nie jedna či dve, ale hneď niekoľko univerzít! Bola prezentovaná ako mimoriadne inteligentná. Tak mi potom niekto vysvetlite, preto sa niekto tak inteligentný správa tak hlúpo, naivne, obmedzene, iracionálne a štve ma tým skoro 400 strán?! Bola domýšľavá a často som mala pocit, akoby si myslela, že sa celý svet točí len okolo nej. Ja chápem, že mala ťažký život, ale štvala ma tak, že mi ju vlastne ani nebolo ľúto. Pár slabších chvíľ, kedy som ju ľutovala bolo, ale to ma vždy rýchlo prešlo. 
Bola priam ukážkovým príkladom Mary Sue. 
Z Evana zas autorka spravila romantického princa. Alebo chcela. V skutočnosti jej vyšiel chalan, ktorý za Emmou vkuse doliezal, nedal si povedať, zamiloval sa do nej na prvý pohľad (a keby aj, na jeho mieste by stačilo aby otvorila ústa a hneď by som sa odmilovala). Správal sa strašne umelo a neprirodzene. 
Sara bola ten typ postavy, že megaobľúbená, zaujímala sa len o chalanov, všetkých ich mala omotaných okolo prsta a hľadala si ďalších. Bola však dobrá kamarátka a rozhodne najlepšia postava z knihy. Akurát som nechápala, prečo teda niečo nespraví? Iba pre to, že Emma, ktorej chýbal pud sebazáchovy, to nechcela? 

,,Nie som prekvapený, že si si ma nevšimla. Vyučovanie berieš veľmi vážne. Vidno, že je pre teba škola dôležitá. Nezdá sa, že by si venovala pozornosť čomukoľvek inému.",,Obviňuješ ma z toho, že som sebec?" ,,Čože? Nie." Pobavene sa usmial nad mojou reakciou. Urazene som sa naňho pozrela. Odpudzovalo ma, že bol taký zahľadený do seba.


O čom vlastne táto kniha je? Emme zomrel otec, matka prepadla alkoholizmu a Emma začala žiť u svojho strýka a psychopatickej tety, ktorá ju neznášala a týrala ju. Čo je samozrejme smutné, domáce násilie je strašné, ale žiaľ, to boli tie jediné zaujímavé a dobré scény. Čo je ešte smutnejšie. Emmin osud mi bol proste ukradnutý. Niekedy ma štvala tak, až som si priala, aby ten dôvod dýchať nemala. Aj ostatných postáv
Inak sa to motalo len okolo školy a Evana. 
A asi takto: Ona chcela, aby jej dal pokoj. On za ňou doliezal. Začala sa s ním baviť, začínal sa jej dostávať pod kožu... tak si zmyslela, že sa ho musí vzdať. A znova odzačiatku. 
Dokonca tetu Carol som neneznášala tak, ako som mala. Akosi mi vadila menej, než Emma ktorá bola vlastne tá obeť. A to už jasne naznačuje, že tu niečo nie je v poriadku. 

Kniha ma štvala úplne od začiatku. Samozrejme, hlavne za to mohli postavy. Emma. Predovšetkým. Neboli to však jediné veci, kvôli ktorým sa mi kniha nepáčila. V prvom rade bolo hneď od prvých strán cítiť "američno". Bolo to písané typickým americkým štýlom. Typická americká škola, ľudia... V druhom rade opisy. Zas kopa zbytočných opisov o tom, kto má čo na sebe, ako mu to pristane a aké hlboké modré oči má ten a ten. A veľa ďalších aspektov... Pre mňa to bolo celé zlé. 
Táto kniha ma nebavila vlastne vôbec a nejako ma ani nezaujímalo, čo bude ďalej. Žiaľ, aj tak som to zistila ešte predtým, než som sa tam dostala v knihe. Nechápem, ako môže niekto používať v recenzii spoilery. A ešte také, že prezradí kompletne celý dej aj koniec -_-

Úprimne, nikdy nepochopím, ako sa niektoré knihy môžu stať bestsellermi a mať také vysoké hodnotenia na Goodreads. Keď mnoho naozaj dobrých autorov knižku nikdy nevydá. A takéto veci vychádzajú a sú obľúbené... tss. Zas som si celý čas trieskala hlavu o imaginárnu stenu (a potom, že prečo ma stále bolí hlava)
Celé mi to prišlo naivné a hlúpe.  Komu by sa kniha mohla páčiť? Nenáročným čitateľkám, ktorým nevadia vyššie zmienené veci. Táto kniha nebola ani zďaleka moja šálka kávy. A pokračovania už nechcem ani vidieť. 


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Kniha vychádza 16.9. a vy si ju môžete objednať TU.

6 komentárov:

  1. Tá druhá obálku je isto lepšia. Zaujímalo by ma, v ktorej recenzii boli tie spoilery? Asi by som si ich prečítala, pretože knihu sa moc nechystám kvôli téme. Ale moc som sa tešila na túto recenziu. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa páči tá obálka, ktorú som použila :) názov blogu si úplne nepamätám, ale je to kit(nejaké tri čísla, prvé je tuším 4).blog.cz
      Snáď som splnila očakávania :)

      Odstrániť
  2. Píšu na seznam knih, které když uvidím, okamžitě zabavuju, ať je kohokoliv :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak tým si ma pobavila :D Dobre robíš :D
      Btw, čo máš ešte na zozname? :)

      Odstrániť
  3. Až tak zle ? :D No doobre dá sa to pochopiť :D Vo všetkom s tebou súhlasím aj keď som nebola až taká krutá, pretože si myslím, že pred pár rokmi by sa mi to aj páčilo :D A scény s Carol boli skvelé ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pred rokmi možno aj mne :D Ale tue scény knihu aj tak nezachránili :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.