piatok 29. augusta 2014

Dennik Bridget Jonesovej (Helen Fieldingová)

Originálny názov - Bridget Jones's Diary
Séria - Bridget Jones
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - Ikar
Rok vydania - 2001
Väzba - hardcover
Počet strán - 255

Anotácia
Bridget Jonesová je úplne obyčajná mladá žena, ktorá má jeden veľký problém - prekročila tridsiatku a ešte vždy je slobodná. Navyše fajčí, pije ako dúha a svojimi bezočivými výrokmi vyráža každému dych. Každý deň sa úzkostlivo váži, zapisuje si prírastky na váhe, podrobne sa skúma v zrkadle a hľadá nové vrásky - jednoducho sa duševne mučí, lebo je presvedčená, že ju nikto nechce iba preto, že je tučná. Zo všetkých strán počúva dobre mienené rady, že ak si žena do tridsiatky nenájde partnera, zostane na ocot, a že slobodné ženy majú s pribúdajúcimi rokmi sklon poddávať sa zúfalstvu. Vydaté priateľky Bridget ubezpečujú, že vždy je lepšie byť osamelá ako vydatá za sexuálne neuspokojeného sukničkára.
Bridgitinej matke a všetkým známym leží na srdci Bridgetina budúcnosť a dohadzujú jej Marka Darcyho. Keď sa s ním stretne na novoročnom večierku, pri pohľade na jeho krikľavý pulóver a ponožky s čmeliakmi ju prejde všetka chuť nadviazať s ním bližší vzťah. Zato sa postupne zbližuje so svojím šéfom Danielom, a nakoniec s ním skončí v posteli.
Ako to všetko dopadne a či si Bridget nájde toho pravého, to sa dozviee z tohto svetového bestselleru.

Obálka nič moc, ale tá kniha má už 13 rokov, takže sa to dá pochopiť. To vydanie, ktoré vyšlo tento rok je ale pekné. 

***


Táto kniha ma lákala už dlho. Filmy som videla už dávno a páčili sa mi (a vôbec za to nie je z veľkej časti zodpovedný Colin Firth, ktorého zbožňujem... ako vás to napadlo??). Minule som ju objavila v knižnici, zbežne prelistovala, vyzeralo to super, tak som si to zobrala. 

Bridget je skvelá postava. Šialená, vtipná,... normálna. Okej, jej životný štýl tak úplne normálny nebol, ale ona bola fajn. Obľúbila som si ju.
Viem, že sa mi vo filme páčil viac Daniel. Tu  nie. Daniel ma štval. Tu u mňa jednoznačne viedol Mark. Darcy. Človek si ho musí obľúbiť už len kvôli tomu menu. A kvôli Colinovi... detail. Len škoda, že sme si ho veľa neužili. Snáď v ďalšom diely. 

Týmto oficiálne potvrdzujem, že srdce chlapa sa dnes nezískava krásou, jedlom, sexom alebo čarom osobnosti, ale iba schopnosťou prejavovať oňho minimálny záujem. 

Chytilo ma to od začiatku. Nie je to nijaké umelecké dielo, ale je to pohodová knižka, pri ktorej netreba rozmýšľať. Je to tak správne šialené. Bavilo ma to. Táto knižka vám nejaký hodnotný zážitok nedá, ale jej výberom nešľapnete vedľa, skvelo si pri knihe oddýchnete. A pobavíte sa. Na tom, čo zas povyvádzala Bridget, na jej matke... úprimne, filmy si už moc nepamätám a netuším, nakoľko sú knihám podobné. (Mala by som si ich niekedy opäť pozrieť). Kniha rozhodne stojí za prečítanie. Jednoduché, vtipné, nenáročné čítanie. Číta sa to veľmi dobre a ľahko. Ja si určite nenechám ujsť ďalšie diely. 


5 komentárov:

  1. Já znám jen filmy a asi u nich zůstanu, nějak se mi to nechce si už domýšlet :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Práveže tu nemáš nad čím rozmýšľať... to je len taká oddychová knižka :)

      Odstrániť
  2. Normálne mám teraz chuť si pozrieť film alebo tú knihu prečítať.:D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.