piatok 8. augusta 2014

Článok na tému... 5

Za túto ikonku ďakujem Domčovi


Po dlhej dobe tu je ďalší Článok na tému. Keby ste mali nejaký nápad o čom mám písať, tak mi to napíšte do komentára, alebo hocikam :)

Veci, ktoré mám na knihách rada

Nedávno som publikovala článok s vecami, ktoré na knihách nemám rada. (Nájdete ho TU). Tak mi bolo povedané, nech skúsim napísať článok s vecami, ktoré na knihách rada mám. Že takých článkov moc nie je. Isto si viete predstaviť, aká výzva to pre mňa bola. Predsa len je ľahšie kritizovať a ja bývam často dosť kritická :D Ale povedala som si, že to teda skúsim.
Čo teda musí kniha mať, aby si ma získala? Samozrejme, že sa to nedá tak úplne zaškatuľkovať, pretože každá kniha má iné čaro.


V prvom rade ma musí zaujať anotácia, obálka alebo autor. Autor v prípade, že som už nejakú knihu od neho čítala a páčila sa mi. Keď je to nejaká neznáma kniha, tak si vždy prečítam anotáciu... i keď sa už pár krát stalo, že ma odradila rovno obálka a ja som ju vrátila na poličku v knižnici, alebo vypla link. Tiež sa už stalo, že som knihu odložila/vypla po prečítaní vety-dvoch. Keď úspešne prečítam celú anotáciu, kniha ma zaujme a ja si ju pridám na svoj wishlist a neskôr aj do poličky, tak to býva väčšinou tým, že kniha má zaujímavý a originálny nápad. Ale už sa stalo aj to, že ma kniha zaujala a ani som netušila prečo :D Nešpecializujem sa na nejaký konkrétny žáner, čítam čokoľvek, čo ma zaujme.

Aby sa mi tá kniha udržala, tak musí ten originálny nápad mať aj dobre spracovaný. Keď autor vymyslí niečo nové, tak sa v tom nemá sám strácať. Tiež to musí byť také "čtivé", proste si čítanie musím užívať. Keď je to ešte také svižné a číta sa to dobre a rýchlo, tak tým lepšie. Netreba kopu nudných, zbytočných a zdĺhavých opisov, kto má čo oblečené, aký je ten stromček krásny a opisovať pomaly aj cestu na záchod. Autor si má proste udržať moju pozornosť. Keď ja viac robím čokoľvek iné, než skutočne čítam, tak sa niet čo diviť, keď sa mi kniha nepáči. Alebo z nej aspoň nie som taká nadšená, ako by som možno mala byť. Musí sa tam čosi diať.
Hoci sa mi stalo aj to,, že kniha vlastne nebola až taká výnimočná, ale bola napísaná tak dobre, že vďaka tomu si ju zamilujem. Že sa tam trebárs aj nič nedialo, ale vôbec mi to neprekážalo a veľmi sa mi to páčilo (ako napríklad pri Dedičke či Slze).

Taktiež knihe v mojich očiach nepomôžu blbé postavy, ktoré mi koľkokrát dokážu pokaziť aj celú knihu čí sériu (áno, hovorím k vám Helen z Proroctví a Nora Greyová!). Keď si celý čas pri čítaní pre ne predstavujem čo najbolestivejší a najpomalší spôsob smrti. Je to síce super na rozvíjanie fantázie, ale o to tu teraz nejde.
(Moja fotka)
Mám rada napríklad postavy, ktoré so mnou majú niečo spoločné, takže sa do nich viem ľahko vžiť. Trebárs milujem keď sú v knihách knihomolky, alebo rodičia postavy vlastnia kníhkupectvo a podobne. Mám rada inteligentné postavy, ktoré si vedia veci aj domyslieť a netreba im všetko hovoriť, ktoré si vedia pospájať súvislosti. Nie postavy, ktorých zlatá rybička má vyššie IQ, než oni a ja za to preklínam celý čas autorku. Postavy, ktoré sa vedia o sebe postarať, sú silné, dokážu si stáť za svojim, ale zas sa nesprávajú ako stroje, majú nejaké emócie. Každý občas zafňuká, povie si Prečo ja?, ale zas nie je nutné, aby postava trištvrte knihy len nariekala nad svojim osudom. Nemám tiež rada baby, ktoré sa starajú len o make-up, handry, diéty a chalanov.
Pri hrdinoch zas mám slabosť pre tých zlých, protivných a arogantných, ktorí sú ale k hrdinke milí... A no, veď viete. Ale tiež aj nespoločenské postavy, psychopatov (a vysoko funkčných sociopatov :3).

Tiež mám rada, keď sa autor s postavami nemazná a pripraví im strastiplnú cestu, pár postáv poumiera (len nech to nie sú moje obľúbené). Je to napínavé. A vtipné. Milujem, keď sa autorov zmysel pre humor zhoduje s mojím.
Nevyhneme sa ani romantike, tá očividne musí byť, ale nemusia byť všade popchané ľúbostné trojuholníky, presladené scény a podobne. A keď už tam má byť sex, tak nech je tam aj dej. Žiadne ďalšie Fifty shades. Ale keď je to ako v Nočních lovcoch alebo Padlých anjeloch od Wardovej, tak fajn.

A týmto asi končím. Lebo viac má proste nenapadá. Ale ako som vravela, každá kniha má iné čaro a nie vždy u mňa tieto body  fungujú :D

14 komentárov:

  1. Dobrý článok.
    Mňa na knihe občas zaujme obálka natoľko, že si ani neprečítam anotáciu a potom keď si ju kúpim nebaví ma. To hovorí o tom, že obálky predávajú. Tiež sa mi však stáva, že keď kniha nemá peknú obálku jednoducho si ju nevezmem. :)
    Jooj Nora, tú by som vedela zabiť hneď.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež sa mi už stalo, že som si knihu prečítala vďaka obálke, ale napríklad pri knihe Jed to bol geniálny nápad :D
      Ja som sa celé Finále modlila, aby ju zabila :D Že keď iné autorky môžu zabiť svoje hlavné postavy, mohla aj ona... Tss!
      Ďakujem :)

      Odstrániť
    2. Ja som urobila tú chybu, že som si kúpila knihu Život s mačom.. úžasná obálka (aspoň pre mňa), no kniha fakt že o ničom.. :)
      No Nora dokázala liezť na nervy, škoda že neskonala. :D

      Odstrániť
  2. Souhlasím, anotace mě taky dokáže nadobro odradit...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zamyslela som sa a naozaj neviem povedať, čo sa mi v knihách vo všeobecnosti páči, asi v každej niečo iné. Mám rada humor, ale musí byť inteligentný (Lenona Štiblaríková a jej Šťastlivec si ma v tomto ohľade získali, alebo potom aj Jonas Jonasson), žiadna bezduchá paródia, ktorá sa snaží tváriť vtipne, no je trápna (napr. Padesát odstínů ostudy, paródia na Fifty Shades).
    Mám rada nedokonalé postavy, také ľudské, ktoré majú svoje chyby a mýlia sa. Postava, ktorá je silná a v správnej chvíli nežná, je pre mňa príliš dokonalá, v bežnom živote to tak nefunguje. Tiež ma zaujímajú psychopati, ale nie je to pravidlo. Skôr mám rada hrdinov, ktorí sú nejakým spôsobom zjazvení - na tele alebo na duši - a ktorí majú dôvod na to, aby konali tak ako konajú. Skutoční psychopati, ktorí nemali pohnutú minulosť a predsa vraždia a pod., tak tí mi sympatickí nie sú. A vadia mi ešte postavy, ktoré si myslia, že sú dokonalé a sami všetko vedia najlepšie (Rose Hathawayová).
    No a opisy a dejovosť...to je teda veľmi individuálne. Do niektorých kníh proste opisy patria (napr. od Austenovej), v iných sú zbytočné. Ale napr. neprekáža mi, ak kniha nemá nejaký výrazný dej, no je napísaná filozoficky a dáva mi veľa podnetov k rozmýšľaniu (napr. Nekonečná láska, Zločin a trest) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono písať takýto článok je veľmi náročné :D
      Z kníh, ktoré si vymenovala som čítala len tie od Jonassona a dve od Austenovej a tie sú perfektné :)
      A tiež mám rada tých z tou "pohnutou minulosťou, vždy ma zaujíma, čo sa im stalo, že sú takí, akí sú :)

      Odstrániť
  4. Ty jo, já vlastně ani nevím, co musí knížka mít, aby mě zaujala. =D Na obálky si potrpím, ale hlavní pro mě nejsou a nikdy nebyly. Na jméno autora se chytám, pravda. Anotace, co mě zaujme, nemůže uškodit. =D Pokud jde o hrdiny, je to se mnou taky všelijaký, nepotřebuju pro ztotožnění se žádnou spojitost mezi sebou a nima, prostě... Mi asi musí sednout. Stejně jako příběh, styl psaní a cokoliv... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A práve preto sa tento článok písal tak ťažko :D

      Odstrániť
  5. Vážne pekný článok. :) A aj keď som sa nad tým nejako nezamýšľala, tak musím dať skoro všetkým tvojim bodom za pravdu. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobre zhrnuté, s tým, že si autor/ka musí udržať moju pozornosť úplne súhlasím.:) A že vždy existujú aj výnimky.:D A tiež nemusím napríklad hrdinky, ktorá sa zaujímajú len o chalanov a tak, síce je to bohužiaľ realistické, ale sympatická hrdinka je pre mňa dôležitá.:D Aj s tými knižnými chlapmi to mám podobne (aj s vysoko funkčným sociopatom). :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne. Pokiaľ ma vytáča a ja si celý čas prajem jej smrť, tak si knihu patrične neužijem :D
      No keď som ťa nakazila... :3 :D

      Odstrániť
  7. Skvelý článok, myslím, že sa zhodneme. Dobre vedieť takéto veci, keďže sa sama pokúšam čosi napísať :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.