pondelok 3. februára 2014

Pád anjelov (Susan Ee) - GIF recenzia

Originálny názov - Angelfall
Séria - Penryn a koniec sveta
Diel - prvý
Vydavateľstvo - Motto
Rok vydania - 2014
Väzba - brožovaná
Počet strán - 288

Anotácia
Už je to šesť mesiacov, čo anjeli apokalypsy zostúpili z neba, aby zničili svet. Za bieleho dňa panujú v San Franciscu pouličné gangy, v noci strach a beznádej. Počas jednej z takých nocí légia anjelov unáša bezbranné dievčatko a jej sedemnásťročná sestra Penryn sa rozhodne, že urobí čokoľvek, aby ju zachránila.
Naozaj čokoľvek. Dokonca pristúpi na dohodu s nepriateľským anjelom. Iba s pomocou Raffyho, ktorému jeho vlastní usekli krídla, môže Penryn nájsť svoju sestru. Ona potrebuje jeho, on ju. Spolu sa vydávajú na cestu po temnej a zvrátenej krajine a postupne sa medzi nimi vytvorí zvláštne puto, ktoré je však v tomto svete absolútne neprípustné...

Obálka
Vypadá celkom pekne. Páčia sa mi farby a font na mene autorky. Na druhej strane font na názve nemusel byť taký roztiahnutý a krídla vypadajú ako zo škaredého motýľa. Rozhodne je však obálka zaujímavá a to najlepšie na tejto knihe.


***

Túto recenziu som sa rozhodla spraviť trocha inak. V poslednej dobe robievam viacero GIFových článkov, ale recenzia tu taká ešte nebola. Tak som si povedala, že si spríjemním aspoň niečo, čo sa týka tejto knihy. Už teraz zrejme tušíte, že sa mi nepáčila. 

Moje očakávania, keď som sa do knihy púšťala...


Po prvých stranách


Skvelé, objavuje sa Raffy, odteraz to už hádam nebude také nudné...


Hmm... tak nie.


Penryn a Raffy sa vydávajú na výpravu. Obaja s obrovským sebazaprením ísť v spoločnosti toho druhého. Penryn však potrebuje, aby jej ukázal Raffy cestu do anjelského hniezda a on, samozrejme úplne nedobrovoľne, súhlasí... Pretože ona mu už dva krát zachránila život, ako inak.


Anjeli napadli svet, začala sa Apokalypsa a Penryn má problém uveriť, že anjelský meč sa môže použiť len s jeho dovolením? (Niečo ako Prútik si sám vyberá svojho čarodejníka)


Nuž a Raffy. Nielenže je to príšerné meno, teda pardon, prezývka a archanjel Rafael sa pri tom musí prevracať... v nebi. Raffy, k nohe! Vo väčšine kníh dokáže príbeh zachrániť aspoň chlap. Tento bol rovnako o ničom, ako Penryn... 


...Tá bola mimochodom otravná, naivná a hlúpa. Nie hlúpa ako málo inteligentná, ale niekotoé jej myšlienky boli fakt dosť hlúpe a detinské. Preboha, je to dievča v mojom veku! Ale páčili sa mi jej bojové umenia, chvíle, keď s niekym bojovala, boli jedny z najlepších z knihy...


,,Môžem sa spýtať toho uja s guľometom, kde sú záchody?"

Na druhej strane je pravda, že jej uniesli sestru a keď šla sama na cestu hľadať svoju sestru, tak to bolo dosť odvážne...


Takže, aby som to zhrnula. Nedokázala som sa do toho začítať. Bolo to nezáživné, nudné, postavy nevýrazné a o ničom, pripomínajúce Edwarda a Bellu, dej sa vliekol... A celkovo mi nesadol autorkyn štýl. Keby to nebol recenzný výtlačok, tak to čítanie už dávno vzdám. A o nič zmysluplné by som neprišla. Nevedela som sa do toho vžiť, išlo to úplne mimo mňa. 


Okrem toho... Ja nemám proti nechutnostiam nič. Vážne. Ale toto už bolo priveľa. To ani nebolo nechutné, ako priam úchylné. To, ako anjeli ubližovali deťom, rezali ich, zošívali, démoni ich jedli... Penryn s Raffym objavili dve malé dievčatká vysiace zo stromu, ktoré ešte žili a boli napoly zjedené... Tak po tomto som mala vážne chuť tú knihu vyhodiť z okna...
(Zas sa mi búri žalúdok, keď na to myslím...)

Našťastie ma čakalo už len takých 40 strán... 

A teraz pár faktov, z ktorých môžem akurát tak plakať. Za prvé, toto je prosím pekne päťdielná séria. No neviem, mne bohato stačil jeden diel, aj to bolo viac, než je milé. A za druhé, táto kniha má na Goodreads hodnotenie 4,26 a vyše 39000 hodnotiacich.



Výsledok? No, pôvodne som chcela dať dve TARDIS, ale som z toho tak znechutená... 


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete kúpiť TU.

13 komentárov:

  1. Zaujímavý nápad urobiť recenziu v gifoch ;) palec hore ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie tak úplne môj, už na viacerých blogoch som videla GIF recenziu. Ale povedala som si, že aj u mňa zmena nezaškodí :)

      Odstrániť
  2. Tuhle knížku bych si ráda přečetla. Četla jsem docela dost kladných recenzí, tak jsem se na tuhle knížku hrozně těšila, ale tvoje recenze moje nadšení trochu zmírnila. =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno vďaka mne nebudeš taká sklamaná... Alebo len budeš neveriaco krútiť hlavou, že ako sa mi to mohlo nepáčiť :D

      Odstrániť
  3. Tak to bylo úžasný! Zasmála jsem se :D Teď se na knížku těším ještě víc a jsem zvědavá jestli se mi to bude nebo nebude líbit :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chcela som sa vyjadriť, ale nemám sa k čomu, kde je tvoj názor? Rada by som diskutovala o tejto knihe a chcela by som pochopiť, prečo to bolo až také hrozné. Dozvedela som sa len to, že Penryn vraj bola detinská (čo si ja osobne nemyslím) a Raffy mal smiešne meno (nechápem, ako to súvisí s kvalitou samotného príbehu). A nechutné scény? Vekové obmedzenie je oficiálne 18+ (čo bol aj dôvod, prečo som si chcela túto knihu prečítať), takže nikto nemôže povedať, že nebol pred čítaním varovaný.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môj názor bol, že to bolo neskutočne nudné, príbeh mi nič nedal a ja som sa do čítania musela vyslovene nútiť. Možno to niekomu sedí, očividne hej, ale ja z tej knihy mám len zlé dojmy.
      To čo som opisovala, neboli len "nechutné" scény. Či by som túto knihu čítala teraz, za rok a pol alebo o desať rokov, som si celkom istá, že to, čo robili tým deťom bolo proste príšerné. Ja som schopná čítať o tom, ako niekomu niekto vyrve črevá z tela, rozreže ho na kúsočky a podobné, ale nie keď sa to týka malých, bezbranných detí, čo hento bezpochyby boli. Už len tento fakt mi knihu dostatočne znechutil.

      Odstrániť
    2. Nie, nie, ty si ma vôbec nepochopila. Mne nevadí, že sa ti to nepáčilo, vadí mi to, že si nenapísala nič, čím by si tanto svoj názor objasnila. Ja vidím, že si napísala, že to bolo podľa teba nudné, ale neviem, PREČO? PREČO to bolo nudné, PREČO bola Penryn detinská, PREČO bol Raffy príšerný (lebo si povedala len toľko, že má smiešne meno, ale nič o jeho osobnosti) a celkovo je toto len článok s GIF obrázkami a popísaným dejom, spravila si z toho jednu veľkú srandu, ale neposkytla si takmer žiadny svoj konštruktívny názor.

      K tomu ubližovaniu deťom len toľko, že nikto netvrdí, že je to v poriadku, je to odsúdeniahodné, ale nechápem, čo si čakala? Veď žiadna tyranská vláda neušetrí deti len preto, lebo sú to bezbranné ľudské bytosti. Aj v reálnom svete, aj v hororoch, aj v mnohých iných knihách sa deťom nesmierne ubližuje. A ešte raz prízvukujem, že Pád anjelov je 18+, je to o anjeloch, ktorí sú monštrami a správajú sa ako monštrá, tak naozaj, čo si čakala? Tančeky okolo ohňa a vyspevovanie mierumilovných pesničiek?

      Odstrániť
    3. Sú dve veci, ktoré by mala spĺňať kniha, ktorá sa mi páči. Teda tie dve hlavné. A to dobrý príbeh a dobre sa čítajúci autorkyn štýl písania. To druhé pre mňa kniha nespĺňala. A mne keď kniha nesedí, ja sa pri nej hrozne nudím. Doslova sa do čítania nútim. Penryn a Raffy mi pripomínali Edwarda a Bellu a Penryn mala mnohé myšlienky strašne detinské.
      Jasné, samozrejme, deťom sa ubližuje aj v reálnom svete, v Afrike hladujú, zomierajú na mnohé u nás už bežné choroby a podobne. V knihách detí zabíjajú, v Hrách o život museli proti sebe bojovať. Ale. Preboha, nikde neboli zaživa jedené a podobne. Alebo minimálne to tak nebolo detailne popisované...

      Odstrániť
    4. Dobre, vidím, že to nemá zmysel, lebo nechápeš, čo sa vlastne pýtam a o čo mi vlastne ide, čo je veľká škoda.

      Odstrániť
  5. Mne sa to veľmi páčilo a nejako mi nejde do hlavy, čo sa ti zdalo také zlé na tejto knihe, lebo z recenzie som to nepochopila. Penryn sa mi práveže zdala po dlhej dobe normálne uvažujúcou hrdinkou a nie nadutou a rozmaznanou sliepkou.
    A príbeh bol vzhľadom na všetky tie skopírované braky dnešnej doby až príliš dobrý a podľa mňa aj originálny. Ja som sa ešte s niečím takýmto nestretla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Včera som prečítala prvý diel Nočných lovcov a tam bola Cat perfektnou hrdinkou :) Každopádne, k tomu, čo som videla na tejto knihe zlé si prečítaj komentár nad týmto tvojim, nech sa nemusím opakovať.
      Nehovorím, že príbeh nebol originálny, nebol ako všetky ostatné anjelské knihy, ktoré som čítala. Ale pre mňa to bolo proste tak nudné...

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.