streda 29. januára 2014

Prekroč svůj stín (Katie McGarry)

Originálny názov - Pushing the limits
Séria - Prekroč svůj stín
Diel - prvý
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014 (moja prvá knižka vydaná v roku 2014 :))
Väzba - pevná
Počet strán - 376

Anotácia
Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, svět se jí obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit...

Obálka
Moc sa mi páči, i keď originál je vďaka fontu krajšia. Ale je to fuk, to dievča má perfektnú farbu vlasov, to mi zatieňuje všetko ostatné...
***

Na túto knihu som bola zvedavá už dlhší čas a tak som sa veľmi tešila, keď sa mi dostala do rúk. Nejaký čas sa to rozbiehalo, ale rýchlo som sa do toho začítala. Bolo to... neuveriteľné.

Ale pekne postupne. Najprv postavy, dobre?

Echo (to skloňovanie je desné...) bola umelkyňa. Sympatické dievča, s ktorou osud dosť vybabral. Nuž vesmír má čudný zmysel pre humor. Spočiatku chcela každému vyhovieť, ale v priebehu knihy dosť dospela. Naučila sa, že nemôže stále hľadieť na ostatných, ale že musí žiť svoj život. 
Aires musel byť super.
Jej otec sa mi nepáčil. Diktoval jej život, všetko naplánoval za ňu - na akú školu pôjde a tak... Echo musela byť dokonalá a zaoberať sa tým, čo jej schválil on. Chápem, že robil to, čo si myslel, že je pre ňu najlepšie a mal výčitky svedomia. Žiaľ nebol sám. Diktovali jej aj kamarátky. Bolo jedno, či to chcela Echo, treba chodiť s Lukom, ukazovať sa na verejnosti a hlavne zakrývať jazvy, preboha! V podstate najviac Lila, hoci zároveň to bola aj skvelá a verná kamarátka a ten posledný prípad sa na ňu nevzťahoval. Takže nechápem, že sa Echo bála, že keď ukáže jazvy, tak ju prestane mať rada. Bolo jasné, že také čosi by Lila neurobila, nato jej veľmi na Echo záležalo na povesti. Zato Grace. Tá sa tvárila, že je úžasná kamarátka, ale viac jej záležalo na povesti. Tiež som nemala rada Luka a Ashley. Tá síce nebola protivná, len mne nesympatická. Ale trošku sa to ku koncu zlepšilo.

Noah mal veľa chýb, ale veď kto ich nemá? Okrem mňa. Ale bol to úžasný brat, ktorý by pre svojich bračekov urobil všetko. Bolo veľmi nespravodlivé, že s nimi nemohol byť stále. Ale bolo skvelé, že sa pre to snažil robiť maximum. Boli to také zlatíčko. A Noah mi prirástol k srdcu. Len mohol mať trochu lepší slovník, aspoň keď sa rozprával s Echo. Neboli to nejaké vulgarizmy, ale keď sa stále opakoval, bolo to otravné. Ktovieakú slovnú zásobu nemal.

A jeho kamaráti Isaiah a Beth boli fajn.


Noah aj Echo si toho zažili v minulosti veľa a samozrejme, ani jeden sa s tým nemohol vyrovnať. Čo úplne chápem, také skúsenosti by som mať naozaj nechcela. Jemu zomreli rodičia, oddelili ho od bratov a nemal ani dobrých pestúnov. A Echo takmer zomrela a nič si z toho dňa nepamätá... Také niečo by poznačilo každého. A práve preto sa tu preberali také ťažšie a vážnejšie témy, ale samozrejme tam boli aj také pekné, úsmevné vety.

Kapitoly boli z pohľadu Echo a Noaha, čo knihu pekne oživilo. Celkovo to bolo veľmi milé, ale zároveň smutné a čítalo sa to perfektne. Skvelá knižka, o ktorú nemôžete prísť. Autorka napísala pútavý a premyslený príbeh. A veľmi silný. Vtiahne vás do seba, ani nebudete vedieť ako. Nebolo to ani priveľmi presladené. Možno miestami. Trošku. Ale bolo to súčasťou atmosféry a absolútne tam nič neprekážalo. Proste to bola úžasná knižka, no. Nečakala som, že sa bude tak páčiť, veľmi prekvapila. Akurát mi prišla celkom ukončená, neviem, čo má byť ešte v ďalších troch dielov. Ale aj tak sa na ne teším.



Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.

Vy si ju môžete kúpiť TU.

Kam ďalej?

18 komentárov:

  1. Super knižka, čítala som ju ešte v angličtine, len neviem prečo ma už dvojka vôbec nebavila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja dúfam, že ju autorka nepokazí a len neudržuje umelo sériu...

      Odstrániť
  2. Překroč svůj stín jsem si včera přinesla z knihovny. Na knížku se moc moc těším. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To už ju máte v knižnici? To máte šťastie, u nás trvá dlho, kým niečo kúpia... :D

      Odstrániť
  3. Tenhle druh YA knih mám ráda, ale zrovna na Překroč už jsem četla i několik lehce odrazujících recenzí :) Ale sto lidí, sto chutí, a zase jsi mě celkem přesvědčila, že by stálo za to tuhle knihu zkusit.

    A fakt máš nejlepší hvězdičkové hodnocení na světě! Ale to už jsem ti sem asi psala, viď? :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Asi áno, ale vždy to rada počujem :D Takže díki moc :3
      A určite to skús, vždy sa dá predsa kniha aj nedočítať :)
      Inak, všimla si si tie dva obrázky čo som dnes dala na bočný panel? Nemohla som si pomôcť :3 :D

      Odstrániť
  4. Už ju mám nachystanú a strašne sa tešíím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja som vedela, že sa ti bude páčiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Knihu som prečítala už dávno a to z voľného prekladu. Na začiatok som si trochu ťažšie všímala.
    Noah mi vôbec nebol v knihe sympatický pokiaľ sa neukázalo aké má myšlienky ohľadom rodiny a jeho bratov. Príznám sa na konci som mala aj vlhké očí. Teda nie na koniec, ale v časti kde sa stretol s náhradnou rodinou a ako si to vyjasnili. Za toto som chcela Noahovi naozaj zatlieskať. Správaním k Echo si ma až tak nezískal ale čo sa dalo robiť, aspoň to vykryl tými bratmi.
    Echo mi vadilo že vôbec nemala vlastný rozum. To si nič neuvedomovala? Zrejme nemala poriadne otvorené oči.
    Kniha bola dobrá ale pre mňa len jedná z tých ktorú raz prečítam a dosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Echo má krásné vlasy. Taky bych takové chtěla :D Knížku jsem ještě nečetla, ale čím dál tím víc mám na to chuť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite odporúčam :3 A ryšavé vlasy sú dokonalé, absolútne dokonalé :3

      Odstrániť
  8. To zní jako docela zajímavá knížka. A přiznávám, ta barva vlasů na obálce mě zaujala asi nejvíc, no... =D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To chápem, tiež ma kniha zaujala tými úžasnými vlasmi :3

      Odstrániť
  9. Ako som si dnes všimla tento príspevok, hneď som šla hľadať či ju niekde nenájdem a máš pravdu je to super kniha :D nikto ma nedokázal odtrhnúť od Pc :D páčia sa mi typ takých to knižiek tak som neodolala :) ale tiež mi príde viac menej ukončená tak som zvedavá čo ďalej :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.