štvrtok 9. januára 2014

Lhář 3 (Jakub Ćwiek)

Originálny názov - Kłamca 3. Ochłap sztandaru
Séria - Lhář
Diel - tretí
Vydavateľstvo - Triton
Rok vydania - 2013
Väzba - brožovaná
Počet strán - 240

Anotácia
Dovolená je v háji. Čtyři jezdci Apokalypsy právě vyrazili... Lucifer dává znamení svým zástupům a všechno nasvědčuje tomu, že scénář poslední bitvy bude velmi odlišný od toho, jak jej známe od svatého Jana. Recept na vyrovnání šancí je jediný – odstranit Antikrista dříve, než dospěje. Pro Lokiho je taková mise snadnou záležitostí. Jenže zásluhou elfů Antikrist zmizel a v kolébce leží jakési divné dítě...

Obálka
Táto obálka sa mi páči najmenej zo série hoci uznávam, že ten samopal a zombie ruky vypadajú fakt dobre.


Luciferovi sa konečne podarilo nájsť štvrtého z jazdcov Apokalypsy, tak prečo sa netešiť tak, aby o tom každý vedel, však. Svet ovládol hlad a mor. A zrovna v čase, keď je Loki chudáčik prepracovaný a chystá sa na dovolenku, dostane ďalšiu úlohu. Uznajte, že to by naštvalo každého.

V prvom rade sa táto kniha od predchádzajúcich dvoch veľmi líšila. Bol to jednotný príbeh, nie samotné poviedky. Je zvláštne, keď autor niečo takéto spraví uprostred série.
V druhom rade tu bolo o moc menej Lokiho. Viac sa tu autor zameriaval na život ako taký. Na život, keď väčšina ľudí hladuje alebo rovno umiera na mnohé choroby. Kľudne aj naraz. Ako ľudia zo zúfalstva a bezmocnosti prepadajú kanibalizmu, lebo nemajú čo iné jesť. Ako umierajú aj anjeli. Poprípade bojujú s démonmi a snažia sa vyhrať odvekú vojnu. Bolo to opísané dosť realisticky, hoci nie zase až s príliš nechutnými scénami. Niežeby som ja mala s takými problém... Iba občas.

Lucifer bol podaný inak, ako hocikde inde. Niežeby som ho poznala vo všetkých podobách, vo všetkých spracovaniach, ale nejako si proste myslím, že takýto inde nie je. Áno, stále to bol vládca pekiel. Začal Apokalypsu a tak. Ale zároveň bol maskovaný ako človek. Geniálny tínedžer na čele obrovskej medzinárodnej spoločnosti, ktorý mal zberateľské figúrky marvelovského universa a atrapy mečov z Pána prsteňov. A miloval seriál Priatelia. Už po slovách zberateľské figúrky bolo jasné, že si ho obľúbim.

Tiež sa tu objavovali postavy, ktoré môžme poznať z predošlých dielov. Archanjeli Gabriel a Michael. Michael ako vodca anjelov vo vojne. Gabriel klasicky ako posol. Bohovia Bakchus a Eros v Lokiho službách, ktorí spĺňali to, čo on nechcel/nemusel/nestíhal. Eros tu robil bodyguarda Jenny a tváril sa ako jej manžel. Aby bolo jasné, Jenny je Lokiho. I keď nie manželka. A je fajn. Žiadny typ Jane Fosterovej chvalabohu.
No a Loki, samozrejme. Ale toho tu tak veľa nebolo a neprešiel ani nejakou zmenou. A čo tu budem stále dookola vypisovať, aký je skvelý. To viete aj bezo mňa.

Neviem presne čím to je, ale kniha ma proste bavila menej. Nebola zlá, to ani náhodou. Len ma nenadchla toľko, ako predchádzajúce. Ani netuším prečo, nápad bol dobrý, rovnako tak aj spracovanie. Asi by som sa už konečne mala poučiť, že nemám čítať celú sériu spolu, lebo potom si už knihu patrične neužijem, keď je toho moc. Predsa len sa píšu teraz skôr postapokalyptické knihy než také, ktoré ju priamo zachytávajú.
Som moc zvedavá na poslednú knihu (predsa len si dám prestávku. Aspoň krátku). Koniec bol skvelý a ja som zvedavá ako autor celú sériu ukončí. Nemyslím, že budem sklamaná.



Kam ďalej? 

4 komentáre:

  1. Olé, už mám doma první díl.. Dnes jsem byla na výpravě do knihovny a ten Lhář na mě tak koukal z regálu, že jsem se rozhodla to risknout.. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jen čtyři? Ts ts ts... =D Dobře, ale stejně jsem nalákaná, že si možná aspoň první díl pořídím jako odměnu, jestli udělám zkoušku... =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.