nedeľa 5. januára 2014

Lhář 2 (Jakub Ćwiek)

Originálny názov - Kłamca 2. Bóg marnotrawny
Séria - Lhář
Diel - druhý
Vydavateľstvo - Triton
Rok vydania - 2011
Väzba - brožovaná
Počet strán - 256

Anotácia
Loki, bývalý bůh klamu a v současnosti námezdná síla v andělských službách, je až po uši v problémech. Většina bohů a démonů, kteří přežili pogromy, už o jeho existenci ví, a také zná metody boje tohoto „nebeského stroje na zabíjení". Někteří z nich mají s Lokim nevyrovnané účty, a navíc ani archandělé nemají zrovna nejčistší úmysly. Že by se osud od Lháře odvrátil?

Obálka
Táto obálka sa mi páči jednoznačne najviac. Vypadá najlepšie a medvedík je perfektný. Tiež sa mi páči tá svätožiara a samopal.

Postavy
Loki bol rovnako skvelý ako predtým. Proste tie jeho metódy zbožňujem.
Archanjel Gabriel sa tu už veľmi nevyskytoval, tu bol hlavne Michael. Ten tu bol trochu žiarlivý. Ale páčila sa mi Jenny. To čo sa jej stalo bolo strašné, ale napokon dopadla viac než dobre. Objavili sa tu aj ďalší bohovia - Bakchus a Eros. Hlavne ten Eros bol moc fajn.
A Lhářik je úžasný medvedík :D

Môj názor
Veľkou súčasťou tu je kresťanstvo. To ja vo všeobecnosti rada nemám (teraz sa nechcem nikoho dotknúť) a tu je jednou z najdôležitejších aspektov. Avšak v tejto knihe mi to vôbec nevadí a ešte mi to tam aj sedí. Je to tam také nevtieravé a vtipné. Úplne iný pohľad na vec. Najvtipnejšie bolo divadlo Pravda o Ježišovi, ktorá bola celkom originálna a určite ste nič také nevideli.
Vec, z ktorej som sa dlho spamätávala bola trochu nepatrná a niektorí to ani nepochopia. Riaditeľom jednej firmy bol istý Martin (Lou) Freeman a niekde bol spomínaný sherlock Holmes. Vzhľadom k tomu, že som tento diel čítala pri čakaní na nový diel Sherlocka, tak si viete predstaviť, aká happy som z toho asi bola.
Istá časť sa odohrávala aj na Slovensku, čo by mohlo byť aj urážlivé, keby to nebola aj pravda. Totižto Slováci sa snažili okradnúť aj boha. Niežeby to tomu čašníkovi prešlo.
A teraz k tomu najpodstatnejšiemu. Kniha sa číta dobre, hoci trochu pomalšie a nepatrí ku knihám, od ktorých sa nedá odlepiť. Páči sa mi, ako je každý príbeh úplne iný. Avšak neskôr som sa do tej knihy poriadne začítala. Bolo to napísané majstrovsky, skvelo vymyslené, príbehy boli skvelé. Táto kniha sa mi páčila ešte viac, než jednotka. Rozhodne odporúčam. A kniha nadväzuje len minimálne, takže ak ste nečítali jednotku, ale prečítate dvojku, nič sa nestane.
Viac akosi nemám čo povedať. Od jednotky sa toho veľa nezmenilo, hlavne preto, že sú to len tie jednotlivé príbehy, takže nejaký rozvoj tu nebol. Ani v postavách.


Kam ďalej? 

5 komentárov:

  1. To máte moc fajn, že to máte v knižnici :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Agrrr-Agrr, ty děláš tak, že si to přečtu i s mým česko-slovensko-polským autorským předsudkem :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak na to moc rada poslúžim. Ale tak nejako si myslím, že teba by to baviť mohlo :)

      Odstrániť
  3. Konečně jsem se dokopala ty recenze přečíst, a teď si říkám, proč jsem to kruci dělala. Začínám ty knížky fakt chtít, hups... =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.