streda 13. januára 2016

Nič nie je také, ako sa zdá | Nocte

Autor - Courtney Cole
Originálny názov - Nocte
Séria -  Nocte
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 344
Hodnotenie na Goodreads - 4,22/ 5 240

Anotácia
Jmenuju se Calla Priceová. Je mi osmnáct a je mě jen půl. Moje druhá polovina – moje dvojče, můj bratr Finn – je blázen. Miluju ho. Víc než život, víc než cokoli. A i když se děsím toho, že mě stáhne s sebou dolů, jsem jediná, kdo ho může zachránit. Dělám, co můžu, abych si udržela zdravý rozum, ale topím se v tom čím dál víc. Takže se chytám každého stébla.
Dare DuBray. Je můj zachránce a můj antikrist. V jeho náruči se cítím v bezpečí. Ale taky se v ní bojím, že nevím, kam patřím. Bojím se, že jsem ztracená. Uzdraví mě, zlomí mě, bude mě milovat i nenávidět. Má moc mě zničit. Možná je to v pořádku. Protože to vypadá, že Finna zachránit nedokážu, a nemůžu milovat Darea, aniž bych všem ublížila.
Proč? Kvůli tomu tajemství. Tajemství, které se tak moc snažím rozlousknout, že jsem vůbec nečekala, že to přijde. Taky vás to překvapí.


*** 

Toto je kniha, od ktorej neviete, čo čakať. Anotácia neprezradí skoro nič. Presvedčili ma len nadšené ohlasy od viacerých kamarátok. Ja som očakávala niečo na štýl Never never či Mary Dyer. Podobné psycho. Moc som sa tešila. 
Je nesmierne ťažké písať niečo o tejto knihe. Názov tejto recenzie som si nevymyslela len tak. Preto to, čo tu napíšem je, aj nie je pravda. Priveľmi komplikované na vysvetlenie, po prečítaní knihy pochopíte. 
Callie bola svojim spôsobom celkom fajn postava. Ale prekážalo mi na nej to, že sa nezaoberala podstatným. 
Dare bol taká klišoidná postava, akú nájdete v každej druhej knihe. Spočiatku mi bol úplne ľahostajný, potom som si ho celkom obľúbila. Celkom dosť pomohlo, keď povedal, že je skalný whovian.
Ale najlepšou postavou je úplne bezkonkurenčne Finn. Nebyť jeho, väčšina knihy by pôsobila ako obyčajná, klišoidná, priemerná romanca. Finnove kapitoly boli však dosť psycho a určite ma na knihách bavili najviac. Len škoda, že ich bolo tak málo a tak krátke. Inak to bolo tak, že čím viac Darea, tým menej Finna.
Krásny bol tiež ich súrodenecký vzťah. Ich puto. 

,,Vědel jsi, že italská sériová vražedkyně Laonarda Cianciulliová byla proslulá tím, 
že ze svých obětí dělala čajové sušenky a servírovala je hostům?"
,,Ne. Je to dost prapodivná vědomost. Rozhodně se s tím zablýsknu na příští párty, 
kterou navštívim."

Ako som už spomínala, nebyť Finna, väčšina knihy by bola o ničom. Bol skvelým obzvláštnením. Pretože inak ma to veľmi nebavilo. Ničím výnimočný príbeh, akých bolo napísaných už obrovské množstvo. Záhadný chalan, o ktorom nikto nič nevie, veta: Musím sa od teba držať ďalej, ale nedokážem to, mŕtvy rodič, neskúsené dievča... hovorí vám to niečo? Som si istá, že nie, je to veľmi originálne a neopozerané. Bol to strašne... obyčajné. Aj keď som vedela, že za tým bude niečo viac. A tak som len celú dobu čakala na koniec, na ten veľký boom, z ktorého sú všetci tak paf a čakala som niečo, z čoho padnem na zadok (aj keď som sedela. Ale viete, čo myslím).
Veľkým plusom (hoci je to vlastne detail) bolo neobvyklé číslovanie kapitol. V latinčine. A takisto neraz skvelé hlášky.


,,Ale kdo si počká, ten se dočká."
,,Nejsem kečup." Zmateně se  na mě podíva.
,,Před pár lety to bylo jako slogan v reklamě na kečup."
,,Američani. Fakt jste posedlí jídlem."

Čo mi však naozaj prekážalo a štve ma to doteraz boli symboly v denníku. Ankh, Horovo oko, Triquetra, symbol nekonečna a dve ďalšie, ktoré som nevedela identifikovať. Strávila som dlhú dobu popri čítaní googlením tých symbolov, aby som tomu nejako skôr porozumela a bola krok pred autorkou... Brala som to tak, že musia mať veľký význam v príbehu, veď inak by tam napokon neboli. Callie sa nimi však nijako nezaoberala... a ani autorka. Strašne ma to frustrovalo. A fakt som zúrila, keď som zistila, že tam boli pre nič. Fakt žiadne využitie symbolov, proste len zaberali miesto v knihe. Najväčšia chyba tejto knihy, ktorá ma fakt vytočila a nie som schopná dať knihe vyššie hodnotenie.
Moja teória sa žiaľ nepotvrdila. Škoda, asi by sa mi to páčilo o čosi viac. Pretože tento koniec bol fajn. Nečakala som ho. Aj keď mám dojem, že ma to počas čítania napadlo, ale nezaoberala som sa tým. Ale potom to prišlo a ja len, že čooo? Bolo to realistické.
Ale. 
Ani zďaleka ma to nezasiahlo, ako malo. Wow sa dostavilo, ale nebolo to veľké wow, aké to malo byť.
Pretože som to už čítala. Už iná kniha, ktorú som čítala mala taký koniec. A tam to wow bolo. 
Takže so vlastne ostala sklamaná vďaka veľkému očakávaniu. Ale za prečítanie to stojí. Len sa do druhého dielu už pravdepodobne nepustím.


Za knihu ďakujem spoločnosti Albatros media.
Vy si ju môžete objednať TU.  

5 komentárov:

  1. Pěkná recenze, nedokážu ale říct, zda mě kniha láká, nebo ne :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :) Veď uvidíš, možno sa k nej raz dostaneš :)

      Odstrániť
    2. No, som aspon o niečo múdrejšia :D podľa anotky som čakala čosi iné :/ ešte porozmýšľam, či sa do nej pustim

      Odstrániť
  2. Mě to zpočátku vůbec nelákalo, ale posléze se mi do toho začíná chtít :D Nápad s Finnem mě docela zaujal, snad to bude dobré :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.