pondelok 4. januára 2016

Ďalší dôvod, prečo patrí Rainbow k mojim najobľúbenejším autorkám | Carry on

Autor - Rainbow Rowell
Vydavateľstvo - Macmillan Children's Books
Rok vydania - 2015
Väzba - hardcover
Počet strán - 522
Hodnotenie na Goodreads - 4.17 /25 030

Anotácia
Simon Snow just wants to relax and savour his last year at the Watford School of Magicks, but no one will let him. His girlfriend broke up with him, his best friend is a pest and his mentor keeps trying to hide him away in the mountains where maybe he'll be safe. Simon can't even enjoy the fact that his room-mate and longtime nemesis is missing, because he can't stop worrying about the evil git. Plus there are ghosts. And vampires. And actual evil things trying to shut Simon down. When you're the most powerful magician the world has ever known, you never get to relax and savour anything.
Carry On is a ghost story, a love story, a mystery and a melodrama. It has just as much kissing and talking as you'd expect from a Rainbow Rowell story - but far, far more monsters.
 

***

Carry on bola pre mňa jednou z najočakávanejších kníh minulého roka (a mrzí ma, že som sa k nej skôr nedostala. A to som si ju ešte predobjednávala). Eleanor a Park aj Fangirl som si zamilovala a túto knihu som si skrátka nemohla nechať ujsť. 

,,You´re the worst Chosen One who´s ever chosen."

Popravde, Simon mi trochu liezol na nervy. Na to, že to bol najmocnejší čarodejník bol veľmi ústráchaný a závislý od ostatných. A trochu idiot, v tom sa Baz nemýlil. Ale vyvýjal sa k lepšiemu. Baz mal naňho dobrý vplyv. Skrátka bez neho nebol špeciálny.
Ách, Baz. Mám nový megacrush. Absolútne dokonalá, perfektná a úžasná postava, ktorú som si maximálne zamilovala. Nemám mu absolútne čo vytknúť, moja nová láska.Bol to taký mix osobnosti Sherlocka Holmesa a Draca Malfoya.
Aj Penelope je výborná postava. Chytrá, odvážna, trocha drzá. Jej kapitoly som si tiež vždy užila. Opakom bola Agatha, ktorá mala strašne suchý charakter a vôbec som ju v tej knihe nepotrebovala. 
A odzačiatku som nemala rada Mage(a?). Strašne nesympatický chlap.

,,My mum said that nobody really knew where you came from. And that you might be dangerous."
,,Why didn´t you listen to her?"
,,Because nobody knew where you came from, Simon! And you might be dangerous."
,,You have the worst survival instincts." 

Už od začiatku sa to čítalo naozaj veľmi dobre. Bolo to napísané takým klasickým štýlom Rainbow a ten ja milujem. Takže to bolo vtipné, milé a strašne super. A aj keď bolo poznať, že sa jedná o fanfiction, nebol to okopírovaný Harry. Autorka vytvorila svoj príbeh, svoje postavy, svoju zápletku. 
A totálne perfektný hate-love vzťah. Strašne dobre napísaný. Tí dvaja mali medzi sebou neskutočnú chémiu. Či boli spolu, alebo nie.
Táto kniha je rozdelená do štyroch častí (plus epilóg). V prvej časti nebol Baz a užila som si ju najmenej. Popravde som sa na nej zasekla asi na dva týždne. Spoznávali sme postavy a prostredie, ale v podstate sa nič nedialo. Nehovorím, že to bolo zlé, ale proste to nebolo to, čo som očakávala. Potom sa zjavil Baz a všetko bolo v poriadku. Viac, než v poriadku. Čítanie knihy som si neskutočne užívala a nevedela som sa od nej poriadne odlepiť. Ešte aj Doctor Who tam bol spomínaný. Opakovane. Najprv sa Baz cítil bigger on the inside, potom tam bola spomínaná slúžka posadnutá Doctorom a do tretice vianočné pozeranie Doctora. Ďalší dôvod Rainbow milovať. Aj v Eleanor a Fangirl bol spomínaný.
Neraz som sa pri čítaní rozplývala a bolo to samé "aww", "jéééj" či *nadšené pišťanie* "omg, omg, omg". Tá kniha dala poriadne zabrať mojej fangirl ja. Povedzme, že som sa tvárila tak, ako sa psychicky zdravý človek netvári. Ale keď to bolo také zlaté! :3
Rainbow zvládla svoju prvú fantasy obdivuhodne, bolo to úplne mega a ja som sa do tej knihy naozaj zamilovala. Splnila všetky moje očakávania a ja ju odporúčam všetkými desiatimi! 

Kam ďalej? 

9 komentárov:

  1. Nevedela som sa dočkať vydania tejto knihy a teraz si ju onedlho, po Fangirl prečítam a hrozne sa na ňu teším *_*

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak tuhle knihu musím mít!
    Skvělá recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tyjo, vůbec jsem netušila, že tahle knížka samostatně vyšla! Ve Fangirl jsem se tím ze začátku docela prokousávala, ale postupně mě to začínalo víc a víc chytat... Takže jsem na tuhle knížku teď dost zvědavá :D A přesně jak píšeš - jejich hate-love vztah plný chemie! :3 :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A vychádza aj v preklade. V auguste alebo v septembri :)
      Uži si, je to skvelé :)

      Odstrániť
  4. A čo vlastne v preklade znamená Carry on? Knihu som dostala ako darček,mierne som do nej už nakukla a čakám,kedy sa na ňu budem môcť vrhnúť :-) :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Malo by to znamenať "pokračovať" :)
      Snáď sa bude páčiť, je úžasná :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.