streda 11. februára 2015

Stopárov sprievodca galaxiou (Douglas Adams)

Originálny názov - The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
Séria - Stopárov sprievodca galaxiou
Diel - 1/5 (6, ak  rátame dodatočný diel od Eoina Colfera)
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2004
Väzba - hardcover
Počet strán - 191

Anotácia
Arthurovi Dentovi, celkom obyčajnému človiečikovi kdesi z Anglicka, raz vo štvrtok ráno prídu zdemolovať dom, vraj kvôli stavbe diaľničného obchvatu. Snaží sa tomu zabrániť bojovným polihovaním pred buldozérom, no jeden z jeho priateľov, Ford Prefect, ho viac-menej nasilu odtiahne do krčmy na tri bleskurýchle pivá, pretože sa blíži koniec sveta. Asi o 12 minút neskôr koniec sveta skutočne nastane v podobe stavebnej čaty mimozemskej rasy Vogónov, ktorí prídu zdemolovať Zem kvôli stavbe hyperpriestorovej diaľnice. Tesne pred touto, pre všetkých ostatných smrteľnou udalosťou, sa Arthur s Fordom presunú na vogónsku stavebnú loď, ktorá ich odvezie do hlbín vesmíru. Ford totiž nepochádza z Guildfordu, ako na Zemi zvyčajne tvrdil, ale z malej planéty kdesi v okolí Betelgeuze, a pracuje ako terénny prieskumník pozoruhodnej knihy s názvom Stopárov sprievodca galaxiou – akéhosi elektronického bedekra pre vesmírnych stopárov obsahujúceho všetky informácie, ktoré potrebujete, ak túžite vidieť krásy vesmíru za menej ako tridsať altairských dolárov denne.

***

Táto kniha bola ďalšia zo zoznamu mne odporúčaných kníh od Arvari. (Vážne mám z toho už skoro zoznam... Možno by to chcelo aj špeciálnu poličku na GR? O.o). Opäť je to kniha, ktorá ma dlhé veky vôbec nelákala. Anotácia ma proste nezaujala dostatočne na to, aby som po knihe siahla. Začala ma lákať až nedávno a ja som sa fakt tešila. 
Teraz si len môžem nadávať, že som bola sprostá a nepustila som sa do toho už dávno...


K postavám nemám veľmi čo povedať. Všetky boli strašne švihnuté. Neboli napísané ako cez kopirák, každý mal vlastnú osobnosť a každý bol šibnutý. A napísaný veľmi, veľmi dobre. 
Nesmiem však špeciálne zabudnúť na Marvina, čo bol maniodepresívny... robot. Chudáčik. Nikto ho nemal rád, svet je úplne nahovno a podobne. 


,,Aj tá loď ma nenávidela."
,,Čo sa s ňou stalo?"
,,Nenávidela ma len preto, že som sa s ňou rozprával."
,,Ako to myslíš? Ako si s ňou mohol hovoriť?"
,,Jednoducho. Hrozne som sa nudil, trápila ma neznesiteľná depresia, a tak som sa napojil na externý počítačový vstup. Mal som s jej palubným počítačom dlhú debatu o vesmíre a svojom názore naň."
,,A čo sa stalo?"
,,Spáchala samovraždu."



Keby ma niekto vidí pri čítaní tejto knihy, tak by zrejme volal na psychiatriu, že či sú si istí, že im neušiel blázon. A keby nie, tak by mi rovno zahovoril miesto tam. No čo. Na druhej strane, pokiaľ by dotyčný túto knihu už čítal, tak by to pravdepodobne nehrozilo, lebo by to chápal. 
Povedali ste si niekedy pri nejakej knihe, že autor musel byť na veľmi tvrdých drogách, keď niečo také napísal. Ja si nie som istá. Pri čítaní tejto knihy ma to však napadalo stále. Alebo to bol génius. Či blázon. Prípadne bláznivý génius na veľmi tvrdých drogách. To je jediné vysvetlenie. Pretože toto proste nikto iný vymyslieť nemôže. Táto kniha bola šialená jazda. Nikdy som nečítala šibnutejšiu knihu. Lenže toto bolo šibnuté tak, že to bolo absolútne geniálne. Neskutočne som sa na knihe rehotala, to sa inak nedalo. 
Zamilovala som si túto knižku a vám ju jednoznačne odporúčam. Tiež ju budete milovať, inak to nejde. Veľmi sa teším na pokračovania. 

A pár úryvkov na záver, ktoré proste tentokrát musia byť: 
,,Čo sa tam píše o Zemi?... Čože? Neškodná?! Nič viac tam nie je? Neškodná! Len jedno slovo!"
,,No... Podarilo sa mi odoslať redakcii nové heslo. Museli ho trochu zostrihať, ale stále je lepšie, než to pôvodné."
,,Čo sa v ňom teraz píše?"
,,Zväčša neškodná."

********
,,Mali ste plné právo podať v príslušnom čase akýkoľvek návrh, či sťažnosť, to predsa viete."
,,V príslušnom čase? Prvý raz som sa o tom dozvedel, keď sa ty včera objavil akýsi váš zamestnanec. Myslel som, že prišiel umyť okná, ale on vravel nie - vraj mi prišiel zbúrať dom. Pravdaže, nepovedal to rovno. Najprv pretrel pár okien a zinkasoval päť libier. Až potom mi to prezradil."
,,Plány boli celých šesť mesiacov sprístupnené verejnosti na našom plánovanom oddelení."
,,Ach, áno! Len čo som sa o tom včera poobede dozvedel, hneď som tam šiel. Nedá sa povedať, že by ste sa išli pretrhnúť, aby ste na ne upozornili. Myslím tým, že by ste o nich niekomu povedali, alebo niečo podobné.!
,,Ale boli zverejnené..."
,,Zverejnené? Nakoniec som ich musel hľadať dolu v pivnivi."
,,Tam je naše oddelenie pre zverejňovanie."
,,S baterkou."
,,No... Asi nám odišla elektrina."
,,A zobrala so sebou aj schody."
,,Dobre, ale nakoniec ste ten oznam našli, no nie?"
,,Áno, našiel. Bol sprístupnený na spodku zamknutej registračky strčenej v pokazenom WC s nápisom POZOR LEOPARD! na dverách."


2 komentáre:

  1. Stopařův průvodce je boží. Až dočtu Zaklínače, chtěla bych si dát jeho re-reading - respektive přečíst to, co, jsem už četla, a k tomu i to, co jsem ještě nečetla. Protože je to vážně boží. ^^ A kupodivu mě ani netrápí, že to původně psal pro Doctora Who, ale nevzali mu to. Jako samostatný celek je to mnohem lepší. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto je priveľmi šialené aj na Doctora, dokonca aj na Jedenástku. Takto je to oveľa, oveľa lepšie :D Ja musím zájsť čo najskôr do knižnice, lebo potrebujem pokračovania :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.