pondelok 23. februára 2015

Darca (Lois Lowry)

Originálny názov - The Giver
Séria - Darca
Diel - 1/4
Vydavateľstvo - Artforum
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 232

Anotácia

Jonas bude mať 12 rokov a stojí pred veľkou udalosťou. Počas Slávnosti Dvanástok vstúpi do sveta dospelých v jeho komunite. Pridelia mu povolanie, ktorému sa bude venovať po zvyšok svojho života. Vie, že sa jeho život zmení, netuší však, že sa zmení úplne, pretože zistí veci, o ktorých existencii dovtedy nič netušil.
Jonas žije vo svete, ktorý je trocha iný ako ten náš. Na začiatku ten svet vyzerá veľmi lákavo: je bezpečný a pohodlný, nie sú v ňom zločinci a všetci sú si rovní. No časom zistí, aká je cena, ktorú musia obyvatelia komunity za svoj príjemný život platiť. Jonas, a spolu s ním jeho čitatelia, ju odkrýva ako učeň Darcu – záhadného starčeka, ktorého povolaním je uchovať a strážiť spomienky ľudstva, teda aj tie, ktoré predchádzali tomuto zvláštnemu, “utopickému” zriadeniu. Čo skrývajú?


***

Myslím, že som o tejto knihe počula prvýkrát vďaka traileru, ktorý vyzeral fakt zaujímavo. Odvtedy ma tá kniha veľmi lákala a to aj napriek tomu, že dystópie už veľmi nevyhľadávam. Tá kniha vyzerala inak a nielen obálkou, hoci podobnú som ešte nevidela. 

Svet, ktorý autorka vytvorila bol podobný mnohým iným a zároveň sa líšil. Väčšinou v podobných knihách ten svet funguje na začiatku, ale je veľmi krehký a rýchlo sa rozpadne. 

Tento proste fungoval. Obsahoval strašne veľa pravidiel, ľudia mali svoj život nalinkovaný dopredu - určovali im s kým utvoria rodinnú jednotku, aké dieťa dostanú, aké povolanie budú vykonávať... Ale nebolo to tak, že by tu bol jeden človek, prípadne skupina, ktorí by všetkých riadili. Tu proste si boli všetci rovní a všetci sa starali o to, aby ten systém fungoval tak, ako má. 
Svojim spôsobom bol ten svet fajn. Aj keď nepoznali pocity. A mali dosť hlúpe pravidlá... Ale svojim spôsobom dávali zmysel O.o
Autorka to mala krásne premyslené a verila som tomu. Ten svet bol opísaný veľmi realisticky. 

,,Otec? Mama? Ľúbite ma?"
,,Presnosť vyjadrovania, prosím ťa!"
,,Čo tým myslíš?"
,,Tvoj otec chce povedať, že si použil veľmi všeobecné slovo, také bezvýznamné, že sa už vôbec nepožíva. A naša komunita nemôže bezproblémovo fungovať, ak sa ľudia nevyjadrujú presne. Môžeš sa spýtať napríklad: Ste radi v mojej spoločnosti? - a v tom prípade je odpoveď áno."
,,Alebo Ste hrdí na moje úspechy? Aj na to ti z celého srdca odpoviem, že áno."
,,Rozumieš, prečo je nevhodné používať slová ako láska?"

Jonas bol fajn. Napriek svojmu nízkemu veku bol inteligentný, zodpovedný (ale nie nejako otravne) a vlastne sympatický. Páčil sa mi však aj Darca, ale toho ťažko opísať. Scény s ním ma však dosť bavili a tešila som sa na odkrývanie jeho tajomstiev. 
Ostatné postavy v podstate ani nestoja za zmienku. Proste tam boli, dotvárali dej, ale neboli dôležité a veľmi som ich ani neevidovala...

Táto kniha je taká jednohubka. Je to tenké, má to obrovské písmena (na ani nie trištvrte strany) a kopu obrázkov podobných tomu na obálke. Ilustrácie boli super a aj vďaka ním mi čítanie ubehlo ani neviem ako. Knihu som zhltla v priebehu dneška, strašne rýchlo a strašne dobre sa to čítalo. Autorkin štýl je veľmi príjemný, všetko vymyslela do najmenších podrobností a vytvorila skvelý príbeh.
Konečne som objavila po dlhom čase originálnu dystópiu, ktorá sa líši od ostatných, ktoré som čítala a ani tam nikto nemusel zachraňovať svet. Tentokrát sa moja intuícia nemýlila a kniha sa mi naozaj páčila. Nebola dokonalá, niečo mi v nej chýbalo, ale rozhodne ju odporúčam. Stojí za prečítanie.
A ja dúfam, že Artforum vydá aj ďalšie diely, lebo by som si pokračovanie veľmi rada prečítala. 
Zatiaľ sa aspoň teším na film (bohviekedy sa k nemu zas dostanem)


4 komentáre:

  1. Skvelá recenzia. Ja som knihu síce ešte nečítala.. ALE chystám sa. O knihe som sa dozvedela aj tak iba vďaka Onerepublic (čo by som ja bez nich robila, miláčikovia moji). Majú k filmu pesničku Ordinary Human.. Každopádne kniha vyzerá byť skvelá ako aj film, ktorý si dnes pozriem iba vďaka tvojej recenzii lebo som naň dostala chuť :DD

    www.readingbookswithlove467.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No som zvedavá, ako ťa zaujme filmové spracovanie. Ale kniha bola skvelá, to súhlasím. Ďalšie diely by som tiež chcela, aj keď tam tuším budú iné postavy.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.