štvrtok 13. februára 2014

Článok na tému... 2

Za túto ikonku ďakujem Domčovi


Ach no dobre, konečne som sa dokopala k napísaniu tohoto článku, ktorý plánujem už fakt že moc dlho Druhý príspevok do tejto nepravidelnej rubriky. Možno ste to na Facebooku zaregistrovali keď som sa pýtala, či by ste mali o tento článok záujem a zdalo sa že áno, takže tu ho máte. Aj tak som nad ním rozmýšľala už dávno.

Spolupráca s vydavateľstvami

Nebolo to jediný krát, čo sa ma niekto pýtal, ako spolupráce fungujú. Je jedno, či to boli začínajúci blogeri alebo tí, čo nad založením blogu len uvažujú (mimochodom, pokiaľ nad tým uvažujete, tak rozhodne to skúste, nemáte čo stratiť). Proste som sa rozhodla to všetko zhrnúť do jedného článku, tak dúfam, že na nič nezabudnem. 
Každopádne, pokiaľ máte záujem o spoluprácu, je na vás, či ich oslovíte po dvoch mesiacoch, alebo roku. Ktoré oslovíte a tak. Musíte sa však pripraviť na to,  že mnohé vydavateľstvá vás odmietnu. Ak oslovíte desať vydavateľstiev, je celkom pravdepodobné, že začnete spolupracovať len s jedným, poprípade dvoma, ak budete mať šťastie. Totižto, vydavateľstvá majú buď plno, alebo slovákov neberú (pokiaľ sa jedná o české vydavateľstvo), či z hocijakého iného dôvodu. Treba byť ale trpezlivý a máličko otravný. To keď po niekoľkých mesiacoch im napíšete, či ešte stále nemajú voľno. Občas to výjde..., možno vám potom napíšu, ak sa im miesto uvoľní. Taktiež pri niektorých vydavateľstvách fungujú aj takzvané jednorazové spolupráce. Pokiaľ majú plno a vy nutne niečo chcete nutne potrebujete a napíšete im, je celkom možné, že vám tie knihy pošlú. Ale netreba to preháňať, chápete predsa význam slova "jednorazová".


Takže keď už vám tá milá teta/ujo z vydavateľstva odpíšu pozitívnu odpoveď a vy doskáčete po tom, čo ste polhodiny od nadšenia poskakovali po izbe, tak spolupráca funguje v dvoch variáciach. Samozrejme, môžu sa vyskytovať aj iné, ale ja som sa stretla s týmito. Buď si môžete vybrať zo všetkých kníh, ktoré v danom vydavateľstve vyšli a majú ich na sklade alebo (to platí hlavne pri internetových kníhkupectvách) vám pošlu ponuku a z nej si môžete niečo vybrať. Býva to rôznorodé a občas sa stane, že si ani nemáte čo vybrať, lebo nič z toho vás vôbec nezaujme. Hlavne nerobte jednu vec (možno vám to príde vtipné, ale už som sa s tým stretla). Preboha, nenapíšte vydavateľstvu kvôli tomu, že chcete s niekym spolupracovať, ale nechcete nič z ich ponuky. Že si od nich nemáte čo vypýtať.

Môže sa vyskytnúť otázka, že keď si vypýtate nejakú knihu, ktorá vypadá fakt super a nakoniec sa vám vôbec nepáči, tak ako napísať recenziu? Buďte úprimný. Neospevujte knihu iba kvôli tomu, že nechcete vydavateľstvu poslať negatívnu recenziu. Každému sa môže stať, že kniha, ktorá má skvelú anotáciu, zaujme vás na prvý pohľad a tak, vám napokon vôbec nesadne a nudí vás. Napíšte úprimný názor a to, že tá kniha bola totálna katastrofa napíšte len trošku jemnejšie. Nezadupte ju úplne pod čiernu zem, ale pokojne jej dajte to najnižšie hodnotenie. Veď viete, koľko ľudí, toľko chutí. Väčšina vydavateľstiev s vami kvôli tomu spoluprácu nepreruší i keď je pravda, že aj to sa mi raz stalo. Ale ja som hneď prvú knihu od nich úplne skritizovala a potom som zistila, že tá teta z vydavateľstva je autorka tej knihy, takže to je trochu iný prípad :D

Dúfam, že som napísala všetko, čo som chcela. Ak máte ešte akékoľvek otázky, píšte mi na mail, Facebook, alebo kam chcete. A myslite na to, že toto sú čisto moje skúsenosti :)

23 komentárov:

  1. Skvelý článok !! Pomohlo mi to, lebo tiež by som chcela získať takúto spoluprácu, no mala som k tomu veľa otáznikov. Vďaka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článok :-) Inak, tá kritizovaná kniha bola Lokaj.. či? :D ja som zatiaľ tak nejasne oslovila dve vydavateľstvá, potom ešte dve české, tak som zvedavá. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aj ja ďakujem. Hľadala som po nete info nič som nenašla a ty si mi na všetko odpovedala. Dúfam, že pomôže lebo by som chcela konečne nejakú tu spoluprácu už získať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem za rady... a mám ešte jednu otázku... tá spolupráca závisí aj od počtu rencenzií, ktoré som mala napísané pred spoluprácou? Alebo im to je jedno?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nejaké by si mala mať, nemôžeš mať prázdny blog :) Ale neviem, vážne netuším, podľa akých kritérií vydavateľstvá vyberajú...

      Odstrániť
    2. Tak s recenziami som začala koncom decembra, čiže pracujem ešte len na šiestej. Ale aj tak ďakujem! :)

      Odstrániť
    3. Počkaj trebárs ešte taký mesiac... :D

      Odstrániť
  5. Super článok :)
    Určite si týmto článkom poradila veľa blogerom. My sme na to boli samy, tak sme skúšali šťastie. Ale keby nemáme s nikým spoluprácu určite by nám tento článok pomohol :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :D Ja som tiež v podstate úplne sama vydavateľstvám písala :)

      Odstrániť
  6. Ahoj
    článek dobrý :)
    Jen by mě zajímalo, kde všichni berete ten gadget s blogovými narozeninami! Já chci taky! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Článok je zaujímavá a tiež som jedna z tých ktorá sa snaží o spoluprácu a neviem ako nato. Čo by som ešte ocenila by bolo napríklad zopár viet ako to celé uskutočniť. Čo by som mala do emailu napísať, čo si napríklad napísala ty? Treba byť otvorený alebo sa im tak trochu vtierať alebo ako ich máme upútať.
    Ja som veľký bojko a preto som sa ešte stále nerozhodla napísať nijakému vydavateľstvo a plus k tomu veľmi zlé znášam kritiku a odmietnutie čo je veľmi zlé :D takže najprv zapracujem na tomto a až potom sa im ozvem. (možno)
    S kamarátkou som sa stavila že napíšem vydavateľstvu až keď prekročím sledovanosť 6000 takže si myslím že mám ešte kopu času. V ďalšom rade sa im nechcem ozvať pretože si myslím že moje recenzie niesu postačujúce nato aby so mnou vytvorili spoluprácu. Takže z toho vyplýva že sa im nechcem ozvať, ale zároveň aj chcem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja proste vždy napíšem, že mám blog a či by nemali záujem o spoluprácu so mnou. A zas... Ono vážne nemáš čo stratiť a myslím, že knižky zdarma sú dostatočná motivácia... Moje recenzie v tom čase, keď som posielala prvé maily boli na úplne umej úrovni... To sa spraví :D

      Odstrániť
    2. Báška: Ty by si to inak mala skúsiť, máš parádny a originálny blog a aj super recenzie. :D
      (Ja som im napísala, že by som si veľmi rada prečítala tú a tú knihu, že či by mi ju neposkytli na zrecenzovanie, poslali mi ich a potom sa ma spýtali, či s nimi nebudem spolupracovať). Aj keď teraz je to už dosť zložité, lebo s týmito spoluprácami sa to nejako rozbehlo a vo veľa vydavateľstvách majú už plno. Písala som aj do Slovartu a tam už nepotrebovali nikoho. Treba to skúšať, niekedy sa pritrafí, že niekto vypadne a miesto sa uvoľní.

      Odstrániť
    3. Maťka: Súhlasím, knižka zadarmo je postačujúca hlavne pre takých ktorý ešte nepracujú :) No kedže som začiatočník tak verím že aj moje recenzie sa časom zmenia.

      Majka: Wow! Tak toto ma teraz dostalo :3 Som rada že si to myslíš.
      Nenapadlo ma žeby som sa im mohla ozvať napríklad tak ako ty, skôr by ma napadlo žeby niečo také neprijalo ale ako pozerám, tak som sa mýlila :) Ak naberiem viac odvahy tak sa určite niekomu ozvem pretože .. samozrejme, mám kúpu kníh ktoré chcem prečítať.
      So sponzormi je to ťažké pretože ako si všímam, vznikajú nové a nové knižné blogy. Aj ja som pred nedávnom začala, hoc ľutujem že som nečakala pred 5 rokmi keď som čítala knihy, radšej ani nemyslím nato, kde by som bola teraz so svojím blogom po 5 rokoch -_-

      Odstrániť
  8. hele, ten článek se tu doopravdy objevil. :D
    hezky jsi to shrnula. :) Kruci, číst tohle před třemi lety (damn, ono to už vážně jsou tři roky. :D), ušetřím si spoustu nervů. x))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som kedysi taký článok tiež potrebovala a nie sa stresovať, prečo sakra neodpisujú :D
      Snažila som sa, no :D

      Odstrániť
  9. Skvělý článek! Měla bys psát takové články častěji :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, budem sa snažiť ak budem mať o čom :D Ak máš nejaké nápady, kľudne daj vedieť :D

      Odstrániť
  10. Ahoj, zrovna jsem na tento článek narazila, je dost pěkný! A chtěla bych se zeptat- možná to ale bude znít jako hloupá otázka, ale já v tomhle nemám ještě žádné zkušenosti- co mám do toho e-mailu napsat ? Momentálně nemám vyhlidnutou žádnou knihu, kterou bych chtěla, ale to by se určitě mohlo změnit a měla bych zájem o spolupráci? Mám tam blog nějak představit, poslat jim články, nebo co?

    Můj blog je zde https://blog-by-sima.blogspot.com nedávno jsem ho stěhovala, přestěhovala jsem tam všechny články z toho minulého...dohromady ho mám 2.5 roku

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.