pondelok 10. decembra 2012

Päťdesiat odtieňov sivej (E.L.James)

Originálny názov - Fifty Shades of Grey
Diel - prvý
Vydavateľstvo - XYZ
Rok vydania - 2012
Väzba - pevná
Počet strán - 607

Anotácia
Keď sa dvadsaťdvaročná študentka literatúri Anastasia vydáva na pohovor s mladým podnikateľom Christianom Greyom, netuší, že stretne muža, ktorý jej zmení život aj hodnoty. Christian je pekný, chytrý a... tajomný. Naivná a nevinná Anastasia si začína uvedomovať, že aj napriek jeho skrývaným tajomstvám začína byť ním úplne posadnutá. Ale ani Christian nie je voči jej kráse, šarmu a charakteru imúnny a pripúšťa, že on po nej túži tiež - avšak za vlastných, špecifických podmienok...

Postavy
Vzhľadom k tomu, že všetci vieme, že FSG pôvodne vzniklo ako fan fiction k Twilightu, tak som tam (a určite nie som sama) hľadala istú podobnosť medzi Christianom a Edwardom a Anastasiou a Bellou. Čo sa týka toho prvého, Christian a Edward spolu nemajú veľa spoločného (našťastie, druhého Edwarda by som nezvládla). Iste, obaja boli príťažlivý pre druhé pohlavie. Ale tu sa podobnosť končí. Edward by Belle nemohol spôsobiť bolesť ani keby ho mučili. No a Christian mal viac z Damona ako z Edwarda :) Avšak bol celkom príťažlivý, možno preto, že je taký nevypočitateľný. No a Anastasia a Bella? Tu už bola tá podobnosť trocha väčšia - dve plaché, nevinné baby, ktoré sa zamilujú do toho nesprávneho. Avšak Ana mi prišla miestami trocha umelá.

Môj názor

Kniha sa mi dejovo páčila. Mala nejakú tú pointu, no toho sexu tam naozaj bolo priveľa (niežeby som o tom dopredu nevedela :D) a chvíľkami to bolo tiež až umelé. Priznávam, že som mala pri nej trocha zmiešané pocity - občas som nevedela, či je to nad moje očakávania, alebo pod nimi, či sa mi kniha páči alebo nie. Kniha však zaujala aj kamarátku (ktovie prečo;)), ktorá v živote neprečítala niečo iné ako Krtkové dobrodružstvá (Nat, dúfam, že sa poučíš!!!!). Myslím však, že je to aj kniha, z ktorej sa dá čomu-tomu priučiť :D.

Pokračovanie by sa malo volať v slovenčine Päťdesiat odtieňov temnoty, malo by výjsť vo vydavateľstve XYZ v priebehu marca 2013. A o čo by tak v skratke malo ísť? Potom, čo Anastasia na vlastnej koži pocíti, aké sú temné tajomstvá Christiana, opúšťa ho. A predsa namôže na nič zabudnúť. Keď jej Christian predloží novú zmluvu, ona neodolá a vracia sa k nemu. K mužovi, ktorého miluje. Postupne odhaluje všetky jeho tajomstvá a zisťuje, že sú temnejšie, než si kedy vedela predstaviť. A zatiaľ čo Christian bojuje so svojími démonmi, Ana musí učiniť najdôležitejšie rozhodnutie svojho života.


Kam ďalej?

15 komentárov:

  1. "Kniha však zaujala aj kamarátku, ktorá v živote neprečítala niečo iné ako Krtkové dobrodružstvá"
    8DDD omdlela som 8D asi potom ani nemala veľké očakávania, keď sa dopracovala len ku Krtkovi 8D Ale nie je to náhodou obrázková kniha? Boli vo FSG obrázky? 8P
    Na knihu sa chystám, ale neviem či sa mi bude páčiť, už teraz sa do nej moc nehrniem.
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. viem že knihu čítala moja spolužiačka :)
    No skoro ju trafilo, keĎ došla ku koncu a tam že pokračovanie v druhej časti :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. na túto knihu sa chystám.. všetci o jej hovoria len v dobrom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mám ju na poličke od vianoc :) pôvodne ako odmena ak spravím skúšky...ale asi si počká a koniec letného semestra :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja osobne kým som si ju neprečítala som nechápala, že čo je na nej také dobré :D Ale akonáhle som sa do nej pustila tak som pochopila :D Už dávno sa mi nestalo, že ma kniha tak vtiahla do deja, a hlavne taká, ktorú čítate na PC! :D AKo si spomenula sexu tam bolo neúrekom, a pri niektorých scéna som až krútila hlavou, že ako to mohlo napadnúť autorku :D Pre mňa je to rozhodne jedna s naj kníh, aké som čítala spolu aj s 50 Shades of darker :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak ja to za jednu z najlepších kníh nepovažujem, ale dvojka bola naozaj moc fajn :)

      Odstrániť
  6. No mne sa táto kniha veľmi páčila, nielen preto, že sa konečne nevyhýba ani téme sexu ale hlavne pre ten vzťah medzi Christianom a Anastasiou. Bolo to niečo nové čo som ešte nečítala a nebudem klamať to sexuálne sa mi aj páčilo, je to iný štyl na ktorý si treba zvyknuť ale vie zaujať. Túto knihu som prečítala v elektornickej podobe ale neodolala som a objednala som si ju aby som ju mala aj fyzicky. Inak v recenzii píšeš, že pokračovanie je 50 odtieňov slobody - ale to je až tretí diel a vyjde až v júni - júli 2013 :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V skutočnosti v septembri a pôvodne som niekde čítala, že sa to tak má volať, ja viem, blbosť :D Ale opravím to :D

      Odstrániť
  7. Na tuhle knihu se chystám už hodně dlouho. Kdybych vyhrála giveaway tak si ji nechám od Albatrosu. Vypadá ffakt dost dobře. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Z tejto trilógie som prečítala len prvú časť a stačilo mi, od autorky nikdy viac, jediný dôvod, prečo som tú knihu tak prelúskala bol ten, že som čakala, čo za sprostosť to tupelo Anastázia vyvedie na ďalšej strane - tam som videl veľkú paralelu s Bellou, obidve sú také alogické trúbky.
    Je mi ľúto, že sú mnohí z tejto knihy tak nadšení z prostého dôvodu, že táto kniha tak otvorene hovorí o sexe. Pritom je to vrámci erotickej literatúry celkom dosť brak :/ Dúfam ale, že to teda "otvorí" bránu kvalitnejšej erotickej literatúre, keď už nič iné :D

    http://happystarfish.tk

    OdpovedaťOdstrániť
  9. O tejto knihe som donedávna nevedela. Až raz sa ma spýtal jeden spolužiak , keď dočítal moju poviedku :"Nečítala si náhodou 50 odtieňov sivej ?" Bola som v rozpakoch, pretože tato popularna kniha a film nečakali na mojej listine čakajucich knih a filmov. Kniha bola oddychovka ,ale nepatri medzi moje oblubene. A ani neviem ako súvisí s mojou poviedkou. Teraz sa čítam Crossfire Obnažená a je to podobne tejto trilogie. No asi viac sa mi paci Crossfire nez 50 odtienov sedej....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nechápem, ako si o nej nemohla počuť. Šťastné dievča :D Crossfire som nečítala, toto stačilo :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.