pondelok 1. januára 2018

Knihy roku 2017

No veríte tomu, že je zas Nový rok?! Mám dojem, že čím som staršia, tým rýchlejšie to všetko ubieha, pretože nemám šajnu ako sa to stalo. 
Takže to znamená ďalšie zhrnutie knižného roka. Prečítala som 122 kníh (ak by som počítala aj také tie "5-minútové", ktoré mi zarátava Goodreads výzva, tak 151) a z nich som vybrala knihy do 4 kategórií: Najlepšie knihy, Najväčšie prekvapenia, Najväčšie sklamania a Najhoršie knihy. Niektoré sa prekrývajú (napríklad aspoň polovicu kníh, ktoré sú v Najlepších knihách som vôbec neplánovala čítať a teda som od nich nič nečakala. Rozhodne boli prekvapením.)

Najlepšie knihy
(Btw, všetky tieto knihy som prečítala ešte v prvom polroku.)

  • Nočný cirkus je bezkonkurenčne najlepšou knihou tohoto roka. Je to jedna z tých, ktoré som ani neplánovala čítať, lebo neznášam cirkusy, ale omg, bolo to absolútne dokonalá. Najkrajšie napísaná kniha, čo som kedy čítala. Užila som si v nej každé slovo a dúfam, že autorka napíše čoskoro niečo ďalšie.
  • Druhou najlepšou knihou roka sa stáva A Court of mist and fury (ďalšie knihy už nie sú nijako zoradené). Jednotka sa mi páčila, ale nebola som z nej paf a keďže som ju čítala už dávno, tak sa mi do tejto už ani nechcelo púšťať. Našťastie som sa do toho pustila, závisláčila dva dni a ďalších 16 potom patrilo medzi najdlhšie v mojom živote, lebo som musela čakať na pokračovanie. Ktoré bolo fajn, ale ACOMAF nastavil latku privysoko. Dokonalosť.
  • Na milk and honey som narážala na Booktube stále, tak som si povedala, že to skúsim. Nikdy som poéziu nejako moc nečítala a aj tu som očakávala, že prečítam tak tri básničky a viac to neotvorím. Chyba. Bolo to dokonalé od začiatku do konca a neodlepila som sa od toho až kým som to nedočítala. Bola som totálne emotívne vyžmýkaná, ale stálo to za to.
  • Búrlivé výšiny je prvá kniha, ktorú som prečítala od nejakej zo sestier Bronteových a nemohla som si vybrať lepšie. Absolútne geniálny hate-love vzťah, aký som ešte nevidela nikde inde. Milovala som na tej knihe úplne všetko.
  • Keď som si zohnala knihu The Phantom of the Opera, bolo to len kvôli tej smiešne nízkej cene a nádhernej obálke. Neplánovala som to čítať. Ale po prečítaní Roseblood som si potrebovala opraviť príbeh a pustila som sa do toho. Malo to perfektnú atmosféru, Fantóm je výborný záporák (jasné, že mu držím palce) a keď som si pri tom ešte počúvala hudbu z muzikálu, bol to dokonalý zážitok.
  • Dievča vo vlaku som chcela čítať dlho, ale vôbec som nečakala, že to bude tak výborné! Autorka výborne zvládla psychologizáciu postáv a bolo fascinujúce dostať sa im do hlavy. Hlavne Rachel. Pre mňa bola táto kniha viac o postavách, než o deji... a absolútne mi to nevadilo.
Najväčšie prekvapenia

  • Nie som veľkou fanúšičkou sci-fi. Nebaví ma a nečítam to. Marťana som takmer zatvorila na začiatku. Nechala som sa ale ukecať, že to bude lepšie a dobre som urobila. Síce som stále nerozumela tak 80% knihy, ale fakt ma to bavilo, takže skvelá práca, Andy Weir!
  • My ostatní tu len tak žijeme som začala čítať už rok predtým. Nedočítala som to. Avšak po tom, ako bol v marci Patrick v Bratislave a bolo to úplne úžasné, rozhodla som sa dať knihe druhú šancu. To obvykle nerobím, ale stálo to za to. Tentokrát sa mi to fakt páčilo, lebo som vedela, čo môžem čakať.
  • Pekelné stroje sú tak trochu rovnaký prípad ako predchádzajúca kniha. Pred cca dvoma rokmi som mala plné zuby všetkého okolo Tieňolovcov a tak som Anjela veľmi rýchlo zavrela. Minulý rok som sa do toho z nejakého dôvodu pustila a prečítala celú sériu. Fakt som si to užila. 
  • Netvor je zver je ďalšia kniha, ktorú som pôvodne ani nechcela čítať, ale nechala som sa ukecať a dobre som urobila. Krásna temná rozprávka, ktorá ma veľmi bavila.
  • Saga je ďalšia séria, ktorá ma vôbec nelákala. Ale keď som bola u kamarátky, mala tam prvé tri knihy a keďže som o tom stále počúvala, že aké super to je, tak som si povedala, že to skúsim. Momentálne mám prečítaných 5 dielov a teším sa na ďalšie. 
  • Kytice som poznala z počutia, ale nikdy som tomu nevenovala pozornosť. Presne rovnaký prípad ako Saga (rovnaký víkend u kamarátky) a proste som to skúsila. Niektoré básne sa mi páčili viac, iné menej, ale celkovo som si to dosť užila. 
  • Nikdy som fyzike veľmi nerozumela, aj keď to neznamená, že nechcem. Keď som objavila Sedem krátkych prednášok o fyzike, kde má každá naozaj len pár strán, skúsila som to. Je to písané zrozumiteľne, takže aj ja som väčšine chápala, sú tam nejaké základy o vesmíre a tak a celkovo to bolo veľmi zaujímavé. 
  • O knihe Muž, ktorý sadil stromy som nikdy predtým nepočula. Náhodou som ju našla v kníhkupectve a proste som sa šla pozrieť, čo to je. Nemala som teda nijaké očakávania, ale aj keby mám, tak rozhodne nečakám, že dostanem tak krásny príbeh. Zabralo mi to možno 10 minút, ale stále to za to. Krásny príbeh o tom, ako jeden človek môže zmeniť svet k lepšiemu :) 
Najväčšie sklamania

(Všetky tieto 4 knihy patrili k mojim najočakávanejším za minulý rok)
  • Kniha Ari a Dante patrí k mojim úplne najobľúbenejším, takže som si The Inexplicable logic of my life nemohla nechať ujsť. Teda, keby viem, tak mohla. Strašná nuda. 
  • The Hate u give má v zahraničí obrovský hype. A znelo to skvelo. Ako to dopadlo? Priemerná YA, ktorá má taký úspech len kvôli svojej tématike. Navyše na to, že "bojuje proti rasizmu" je sama dosť rasistická... proti bielym. Takže ani to nevyšlo.
  • Milujem Colleen Hoover. Žiaľ, Without Merit rozhodne nepatrí k jej najlepším dielam. A celkovo jej viac sadne new adult literatúra, než young adult. 
  • Poviedky o záporákoch od množstva skvelých autorov? To predsa nemôže dopadnúť zle. No... môže. V Because you love to hate me sa mi páčila možno polka poviedok (asi ani to nie), tuším že 4 som ani nedočítala a ten zvyšok bol proste zlý.
  • Rainbow Rowell je ďalšia z mojich obľúbených autoriek, ale Attachments bolo strašné. Viac creepy ako cute a snaží sa romantizovať stalkerstvo. Nah. 
  • Po Dievčati vo vlaku som sa začala strašne tešiť na Do vody, ale ako ste už asi zachytili, ľuďom sa zvyčajne páči len jedna z týchto kníh, pretože sú úplne, úplne iné. Všetko dobré z Dievčaťa vo vlaku tu chýba a ostalo len veľké sklamanie.
  • Séria Kráľovná Tearlingu bola výborná. A tak som sa na Osud Tearlingu veľmi tešila. A aj tá kniha bola super... až kým to ten koniec totálne nedosral. Síce chápem, prečo autorka zvolila taký koniec, ale aj tak som naštvaná vždy, keď si naň spomeniem.
  • Richelle Mead bola kedysi jednou z mojich najobľúbenejších. Diamantový dvor bola posledná kniha, ktorú som od nej kedy čítala. Už druhá polovica Pokrevních pout bola úplne desná a toto nebolo o nič lepšie. Napchala tam toho kopu a všetko bolo zlé. 
Najhoršie knihy


  • Ááááách bože. Ešte stále sa neviem rozhodnúť, či bolo horšie Roseblood alebo Rockové tango. Za to, že som Roseblood dočítala by som si zaslúžila medailu (ale nikto mi ju nedal, tak pri Rockovom tangu som sa v polke rozhodla prestať trpieť). Sú to mesiace, čo som tieto knihy (do)čítala, ale ešte stále nemám slov, aké neuveriteľne zlé tie knihy sú. Rozhodne obe patria k tým úplne najhorším knihám, ktoré sa mi dostali do rúk za celý život. Fuj, odpad. Neodporúčala by som ich ani najväčšiemu nepriateľovi.
  • Ďalšou knihou, ktorá tu musela byť, je Mating in flight. Toto je, prosím pekne, dračie porno. Áno, ona to robila s drakom, ktorý mal tak dvojmetrový penis a vopchal ho do nej. A ani ju pri vyvrcholení neroztrhalo zvnútra. Naopak, cítila, ako jeho spermia oplodnilo jej vajíčko. A predsa som dala túto "knihu" na TRETIE miesto, lebo oproti prvým dvom predsa nebola až tak zlá... 
  • Every heart a doorway má na zahraničnom Booktube obrovský úspech, ktorý absolútne nechápem. Ďalšia príšerná kniha. A na rozdiel od prvých troch si už našťastie nepamätám. Tuším že prvá tretina bola celkom fajn, potom to bolo už totálne zlé. Nedávalo to žiaden zmysel. Aj tak si myslím, že to má taký úspech len kvôli tej diverzite, lebo Američania sú šialení. A kvôli krásnej obálke, ktorú si tá kniha rozhodne nezaslúži. 
  • Nebo na dosah som dočítala len včera večer a je to asi najlepšia kniha, ktorá sa v tejto kategórii ocitla. Žiaľ, ostatné knihy nastavili latku veľmi nízko, tak to nie je až taký úspech. Na tejto knihe totiž nebolo zlé úplne všetko. Napísané to bolo pekne. Len všetko ostatné (dej a postavy) boli úplne zlé. 
  • Zárezy smrti sú ďalšia kniha, ktorú si už našťastie nepamätám. Ale podľa toho, čo som napísala na Goodreads ma to vôbec nebavilo, nevyvolalo to vo mne žiadne emócie a malo to úplne plochého záporáka. Tak asi to bol problém. Proste sa mi to vôbec, ale vôbec nepáčilo.
  • Bull je druhá kniha v tomto zozname, ktorú som nedočítala, ale musela tu byť. Veršovaný re-telling o minotaurovi a Theseovi znel fantasticky. Bolo to sprosté, nechutné a autor nemal absolútne žiadny rešpekt k pôvodnému dielu. Fuj.
  • Od Tamary Tainovej som čítala jej trilógiu Je to inak, mami a tá sa mi páčila. Tak som chcela od nej skúsiť aj niečo iné... a siahla som po knihe Dievča, ktoré sa bálo sovy. Ani túto knihu si už našťastie nepamätám. Len to, že všetko na nej bolo zlé. A tá obálka ma stále desí.

A aké knihy boli pre vás najlepšie a najhoršie? 

11 komentárov:

  1. Komiksové zpracování kytice je hodně dobré, sice se mi nelíbí všechny, ale ty básně bezmezně miluji už od sedmi let, takže se to vsákne. Čáry Života (zárezy smrti) se mi naopak líbily hodně, žádný ošoupaný milostný trojúhelník, zajímavý svět, na druhý díl se dost těším.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som sa tam sústredila viac na obsah, lebo nikdy predtým som Kytice nečítala. Tým, že každý komiks ilustroval niekto iný, páčili sa mi len niektoré štýly kresby.
      Mne vôbec, všetko som už niekde inde čítala.

      Odstrániť
    2. Možná je to tím, že já YA prakticky skoro nečtu, protože mě vytáčí jak je jednotvárné, tak mi to přišlo originální.

      Odstrániť
  2. Co se tyče Milk a Honey, pro mě to prostě není. Absolutně ne :/ Ale Noční cirkus si chci strašně moc přečíst a teď když ho hodnotíš tak moc kladně chci ještě víc. Jenže ho nemůžu nikde sehnat...:( Doufám, že bude dotisk...:-/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To sa stáva, nemusí to každému sadnúť :D
      Skús bazár :D

      Odstrániť
  3. Nádherný počet prečítaných kníh :)
    Milk a Honey som čítala v škole, keď som si to rýchlo cez prestávku požičala od spolužiačky. Malo to nádherné myšlienky a stále na sociálnych sieťach narážam na básne a citáty od autorky :)
    Fantóma z opery milujem, čo sa týka soundtracku filmu. Po knihe sa musím poobzerať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Souhlasím s Dvorem trnů a růží, to je úžasná kniha. :) Nesouhlasím s knihou Čáry života, mně se naopak líbila strašně moc. A Třpytný dvůr se mi taktéž líbil, ale každý máme jiný vkus. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ACOTAR zas nie je tak dobrý ako dvojka. Ani zďaleka :D

      Odstrániť
  5. Noční cirkus? Vážně? Já se mu vyhýbám s přesně toho samého důvodu, jako ty: nesnáším cirkusy, klauny, poutě a všechno podobné. Ale pokud se ti přesto líbila? Vážně? Není to tam tak hrozné? Mám do toho jít taky?��

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne tvoj komentár hodilo do spamu (čo som doteraz ani netušila, že to v Bloggeri existuje), každopádne dúfam, že si Nočný cirkus odvtedy čítala, lebo aj s odstupom času je to stále jedna z najlepších kníh, ktoré som kedy čítala.

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.