pondelok 12. júna 2017

Skvelí autori, ktorí ma sklamali

Aby ste vedeli, mám asi 8 článkov v konceptoch, čo sú rôzne takéto zoznamy. Preceňované knihy, knihy, ktoré si zaslúžia viac pozornosti. Série, ktoré som dočítala. A tak. Akosi som ale lenivá ich reálne napísať. Snáď sa ich ale časom dočkáte.
(A možno časom nazbieram dosť autorov na pokračovanie tohoto článku :D)

Teraz vám predstavím 10 + 1 autorov, ktorí ma sklamali. Všetci sú to autori, od ktorých som už predtým čítala nejakú knihu a naozaj sa mi páčila, často patrí k mojim najobľúbenejším, aj keď teda nie nutne. Potom som siahla po niečom inom z ich tvorby a buď som bola fakt sklamaná, alebo som to rovno fakt neznášala. A keby začnem týmito knihami, tak vo väčšine prípadov by som po tej ďalšej už nesiahla, aj keď by to bola škoda, lebo by ma tá zlá kniha odradila. 
Btw, určite viete o mojom vzťahu k Johnovi Greenovi, ale rozhodla som sa, že ten sem nepatrí. Pretože narozdiel od týchto autoroch som pri ňom začala tými hroznými knihami (z nejakého dôvodu som to nevzdala) a prepracovala sa k tým dobrým. Takže to je presne opačný prípad ako autori tu.
P.S. Rozmýšľam, u koľko autorov som skôr narazila najprv na zlé knihy, ktoré ma spoľahlivo odradili od ich ďalšej tvorby, hoci tá by sa mi možno páčila.
(Autori nie sú v žiadnom konkrétnom poradí)

Rainbow Rowell
Čo sa mi páčilo - Eleanor & Park, Fangirl, Carry on (Nedaj sa)
Čo sa mi nepáčilo - Attachments (Prílohy)
Rainbow patrí k mojim najobľúbenejším autorkám. Jej príbehy sú vždy roztomilé a naozaj krásne. S jej postavami sa dá krásne stotožniť. Potom som však siahla po knihe Attachments, ktorá bola jej debutom a proste to nebolo dobré. Ani roztomilé. Však tam šlo o stalkera a bol tam riadny zásah do súkromia. 



A.G. Howard
Čo sa mi páčilo - séria Splintered (Šepotání)
Čo sa mi nepáčilo - Roseblood (Krverůž)
Celú sériu Splintered som prečítala minulý rok a naozaj ma bavila, aj keď nepatrí k tomu najlepšiemu, čo som kedy čítala. Kniha Roseblood vyzerala výborne a ešte stále ma štve, že sa z nej "vyklubala" jedna z najhorších kníh, čo som kedy čítala. Okrem nádherného dizajnu na nej bolo úplne všetko zlé. Od postáv (pričom Fantóm nemal žiadnu charizmu) až po absurdné "zvraty". Proste fuj.


Kiera Cass
Čo sa mi páčilo - séria Selekcia
Čo sa mi nepáčilo - Siréna
A opäť problém s debutom. Selekcia možno nie je najlepšia séria na svete, ale patrí k mojim guilty pleasures a celú som si naozaj užila. Sirénu som ani nedočítala. Nudné, nezaujímavé. 





Paula Hawkins
Čo sa mi páčilo - Dievča vo vlaku
Čo sa mi nepáčilo - Do vody 
Obe som čítala nedávno. A zatiaľ som z Dievčaťa bola úplne unesená, Do vody ma nudilo a prišlo mi to dosť nezaujímavé. Strašne veľa postáv, žiadna zaujímavá, žiadne prekvapenia, emócie... Fakt veľké sklamanie. 





Tamara Tainová
Čo sa mi páčilo - séria Je to inak, mami
Čo sa mi nepáčilo - Dievča, ktoré sa bálo sovy
(Tamara píše pod pseudonymom, jej totožnosť je neznáma, takže som sem nemala dať akú fotku.)
Nezvyknem čítať veľa slovenských autorov, ale Tamara bola výnimka. Jej LGBT séria Je to inak, mami bola veľmi dobrá a tak som bola zvedavá aj na jej ďalšiu tvorbu. A hoci sa Dievča čítalo dobre, všetko ostatné na nej bolo zlé.



Rick Riordan
Čo sa mi páčilo - série Percy Jackson, Bohovia Olympu
Čo sa mi nepáčilo - série Magnus Chase, Carter Kane
Najprv som čítala Percyho. Zamilovala som sa. Potom som siahla po Carterovi, ale toho som nechala asi v polke jednotky. Nejako mi nesadla tá egyptská mytológia. Bohov som si opäť užila... a potom prišiel Magnus. Mám rada severskú mytológiu, na túto sériu som sa veľmi tešila. Len aby som zistila, že je to vlastne presne to isté, ako Percy, len s inou mytológiou. Apolón bol o niečo lepší (nenapísala som ho vyššie, lebo ten bol tak medzi), ale stále to bola rovnaká šablóna. Tak ja neviem, ale asi som už na jeho knihy stará.

Richelle Mead
Čo sa mi páčilo - série Věk X, VA, Pokrevní pouta 1-3, Sukuba 1
Čo sa mi nepáčilo - Pokrevní pouta 4-6, Diamantový dvor
Keby sa ma pred pár rokmi opýtate na obľúbených autorov, na zozname by bola aj Richelle. VA a polovica série Pokrevních pout bola skvelá. Páčil sa mi aj prvý diel Sukuby (k ďalším som sa nikdy nedostala) a Věk X je podľa mňa jej najlepšia séria. Pokrevní pouta boli ale od štvorky každým dielom horšie, to bolo pre mňa veľké sklamanie. No a Diamantový dvor bola strašná "zlátanina". Do Neslyšna som sa radšej nikdy nepustila, o tom som aj tak počula veľa zlého.

Benjamin Alire Sáenz
Čo sa mi páčilo - Aristotle a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru 
Čo sa mi nepáčilo - The Inexplicable logic of my life (Nevysvetliteľná logika môjho života)
Ďalšie tohtoročné sklamanie. Ari a Dante je jednou z mojich najobľúbenejších kníh a tak som sa na jeho novinku naozaj tešila. Žiaľ, bolo to veľmi nudné a vôbec to nebolo tak krásne. Škoda.




Mirka Varáčková
Čo sa mi páčilo - Adaptácia, Tri kroky do pekla
Čo sa mi nepáčilo - Len to nikomu nepovedz, Grafitové dievča
Prvou knihou, ktorú som od Mirky čítala bola Sprevádzačka. Bolo to už ale strašne dávno, ešte pred blogom a vôbec si nepamätám, či sa mi páčila alebo nie. Ďalšie dve sa mi od nej ale fakt páčili. (Aj keď netuším, či by som mala na ne rovnaký názor teraz.) Len to nikomu nepovedz ma sklamalo, lebo to vyzeralo fakt dobre, ale okrem toho, že sa mi to vôbec nepáčilo, si nič iné nepamätám. No a Grafitové dievča som čítala pred pár mesiacmi. Veľmi úzka kniha, ale stalo sa toho viac ako v 600 stranovom románe. Takže obrovské skoky v čase, všetko sa udialo strašne dlho a tak som si nestihla k ničomu vytvoriť vzťah a nič som neprežívala.

Jamie McGuire
Čo sa mi páčilo - série Krásna katastrofa, Bratia Maddoxovci
Čo sa mi nepáčilo - Sladké nič
New adult knihy nečítam moc často, ale spolu s Colleen Hoover je Jamie mojou najobľúbenejšou autorkou, ktorá sa mu venuje. Všetky knihy týkajúce sa nejakého Maddoxa zbožňujem, ale minulý rok som siahla po knihe Sladké nič, čo bolo tiež new adult, ale napísala to s nejakou inou autorkou... a jediné, čo si z toho pamätám je, že sa mi to fakt nepáčilo.




Bonus: J.K. Rowling/Robert Galbraith
Čo sa nepáčilo - Volanie kukučky
J.K. Rowlingová je moja bohyňa, Harry Potter bude navždy môj najobľúbenejší príbeh ever. Aj Prázdne miesto bolo fajn.
Ale potom som sa pustila pred pár rokmi do knihy Volanie kukučky a skoro som umrela od nudy. Až posledných nejakých 100 strán bolo dobrých, inak ma to fakt sklamalo.





Ktorí autori sklamali vás? Sklamala vás aj nejaká kniha od týchto autorov? 

8 komentárov:

  1. Skvělý článek! :) Teď si nemohu vzpomenout, zda taky nějakého takového autora mám. Mmm, popřemýšlím :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Konečně někdo se stejným názorem na Volání kukačky :D Já jsem (bohužel) HP nečetla, a po Kukačce se do toho nějak nehrnu. Jinak mě zklamal Život a smrt od Meyerové, ačkoliv Twilight mám ráda. Nemůžu si pomoct, ale mně ta kniha přišla naprosto zbytečná...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten som ešte nečítala, aj keď ho už mám doma. Ale veľa nečakám :D

      Odstrániť
  3. Skvělý článek :) Mě takto mírně zklamala Kiera Cass se Sirénou a Richelle Mead s Pokrevními pouty :) Ale jinak spíše narážím na to, že se mi nelíbí knihy, které si všichni ostatní chválí :D Třeba mě zklamal Patrick Ness a My ostatní tu prostě žijeme, nebo Dívka v ledu :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My ostatní som prvýkrát ani nedočítala. Až po roku som sa k tomu dostala a páčilo sa mi to. Asi preto, že som už vedela, čo čakať :D

      Odstrániť
  4. Volanie kukučky ma tiež veľmi sklamalo. A tiež Richelle Mead a jej Diamantový dvor :/
    ----
    Adi - caroknih.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.