streda 4. mája 2016

Aj tým najlepším to niekedy nevyjde... | My ostatní tu len tak žijeme

Autor - Patrick Ness
Originálny názov - The Rest of Us Just Live Here
Vydavateľstvo - Slovart
Rok vydania - 2016
Väzba - hardcover
Počet strán - 288
Hodnotenie na Goodreads - 3,81/ 14 025

Anotácia
Neobyčajná kniha od autora, o ktorom aj John Green vraví, že „píše šialene krásne". 
Čo ak nepatríš medzi vyvolených? Čo ak nemáš za úlohu bojovať s nemŕtvymi, alebo s duchmi požierajúcimi duše, alebo s čímkoľvek, čo má na svedomí neznáme modré svetlo a všetkých mŕtvych nezávislákov? 
Možno si aj ty presne ako Mikey, ktorý chce len zmaturovať, ísť na maturitný ples a konečne nabrať odvahu a pozvať dievča na rande, skôr ako niekomu zasa napadne vyhodiť ich školu do vzduchu.
Pretože niekedy sú proste aj dôležitejšie problémy ako tohtotýždňový koniec sveta. Dokonca aj vtedy, ak Mikeyho najlepšieho kamoša pokladajú všetky mačky z okolia za svojho boha.
Patrick Ness nám vo svojom novom románe pripomína, že na svete existuje mnoho druhov výnimočnosti, a v každom z nás sa skrýva niečo mimoriadne.

***

Ani neviem ako dlho som mala túto knihu na wishliste. Dlho. Ešte predtým, ako Slovart oznámil jej vydanie. Takže som jej neodolala. Navyše Sedem minút po polnoci je zatiaľ najlepšia kniha tohoto roka, takže som sa tešila, aj keď som bola varovaná, že je úplne iná a o čosi slabšia. 

Yeah, me too.
Začnem tým najzaujímavejším, čo boli začiatky kapitol. V nich bolo v krátkosti zhrnuté, čo sa deje nezavislákom, teda tým neobyčajným. (Popravde nechápem ten názov nezávisláci, ale netuším ako to bolo v originály.) Síce som sa v nich na začiatku neorientovala, ale potom mi bolo odporúčané, aby som si naraz prečítala tie začiatky z celej knihe a bol to najväčší zážitok z celej knihy.
To bolo výborné. Kľudne by som si prečítala aj celú knihu o Satchel.

,,Mal by som sa zabiť. Na aute zísť z mosta, aby sa vám žilo lepšie."
,,Bola by to škoda dobrého auta. Najmä keby patrilo strýkovi Rickovi."
,,Mohol by som ho zaparkovať a skočiť."
,,Ale odkiaľ? Nikde na okolí nie je dosť vysoký most. Iba by si si zlomil nohu a otravoval by si nám život ešte väčšmi ako doteraz."

So zvyškom knihy to už bolo horšie. Tak nejako som si myslela, že táto kniha bude o partii obyčajných, ktorí budú žiť svoje obyčajné životy, aj keď ich bude neustále obklopovať niečo nadprirodzené. Nejako tam však boli iba tí obyčajní a sem-tam pár svetieľkujúcich očí. Že ľudia budú akousi menšinou žijúcou v paranormálnom svete alebo tak.
Skrátka som čakala nejaký šibnutý mix, niečo originálne, niečo neobyčajné.
To som žiaľ nedostala.
Naopak, bola som veľmi sklamaná tým, aká obyčajná a pre mňa aj veľmi nudná kniha to je. Štýl ako Green v Mestách. Ness mi tu podával množstvo nepotrebných životopisných informácii nepodstatných pre príbeh, ktoré ma absolútne nezaujímali. Čo mi pripomína... postavy. Taktiež neveľmi zaujímavé a nezáživné. Tak... obyčajné. Páčil sa mi akurát Mikeyho najlepší priateľ, ktorého meno si už ani nepamätám. Logan, Jared alebo tak nejak.

Ness píše skvelo, má výborný štýl, ale tu mi to nestačilo. Totižto, keď si počas čítania uvedomím, že ma vlastne ani nezaujíma ako kniha bude pokračovať, či ako skončí, tak nastáva veľký problém.
Rozhodne sa vás však nesnažím od čítania odradiť, kniha vo svojej podstate nie je zlá. Len mne holt nesadla.
Ale veľmi sa teším na More than this.


Za knihu ďakujem vydavateľstvu Slovart.
Vy si ju môžete objednať TU.

Kam ďalej?

5 komentárov:

  1. Wow, ten popis a tie citáty ma dostali, tá kniha by bola určite hodná prečítania a ja si ju poznačím do zoznamu, pretože teraz mám povinné čítanie, ktorému sa jednoducho nemôžem vyhnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak snáď sa bude tebe páčiť viac ako mne :D

      Odstrániť
  2. skvelý blog ;)
    dávam sledovanie

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Och, vôbec neviem čo mám od tejto knihy čakať :D Niektorým sa páči, iným zas nie... Rada by som si vytvorila vlastný názor, tak jej pravdepodobne dám šancu + láka ma to svietenie v tme! *_*

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.