pondelok 8. júna 2015

Chystá sa... jún

Jop, vždy mi trvá, kým sa k tomuto článku dokopem. Ale hlavne, že je, no nie? 

Jak stvořit dívku (Caitlin Moranová)
Host, 1.6.
Co byste dělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás rodiče naučili, prostě nestačí? 
Píše se rok 1990. Čtrnáctiletá Johanna Morriganová si v místní televizi utrhla tak příšernou ostudu, že se rozhodla, že nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové — hubaté gotické hrdinky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu! Zachrání svou chudou bohémskou rodinu tím, že se stane spisovatelkou — podobně jako Jo v románu Malé ženy nebo sestry Brönteovy —, ale bez té části o umírání v mladém věku. 
V šestnácti kouří cigarety, opíjí se a pracuje pro hudební magazín. Píše pornografické dopisy rockovým hvězdám, má všechny druhy sexu se všemi druhy mužů a pitvá hudební skupiny ve svých recenzích o šesti stech a méně slovech. 
Ale co se stane, když si Johanna uvědomí, že její Dolly má jednu fatální chybu? Stačí krabice plná nahrávek, stěna plná plakátů a hlava plná paperbacků k tomu, aby se dala stvořit dívka?

Knihy Caitlin Moranovej ma z nejakého dôvodu fakt lákajú, hoci som ešte nič od nej nečítala (hoci som si už vypýtala Morantologiu. Konečne!) 

Muž menom Ove (Fredrik Backman) 
Ikar, 2.6.
Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného. 
Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život.

Anotácia mi pripomína Storočného starčeka, takže som na to dosť zvedavá :D Vyzerá to super. 

Nádherná svatba (Jamie McGuire)
Fortuna libri, 3.6.
Svadba v Las Vegas, ktorú Abby impulzívne zorganizuje, je len vrcholom ľadovca. 
Pod hladinou sa ukrýva úzkosť a výčitky svedomia.Ak chcete vedieť, prečo ABBY ABERNATHYOVÁ tak nečakane požiadala TRAVISA MADDOXA o ruku, musíte si vypočuť jej temné tajomstvo – to, čo nesmie prezradiť ani Travisovi, pretože vie, že by ju odmietol a už nikdy by k nemu nenašla cestu.
Pohľad na Abby v narýchlo kúpených svadobných šatách a na Travisa v obleku a čiernych teniskách si však aj tak vychutnáte. A nielen preto, lebo svedkom na ich svadbe je Elvis.
Návrat k príbehu, ktorý už poznáte z kníh Krásna katastrofa a Chodiaca katastrofa, prináša momenty, o ktorých ste dosiaľ nečítali. A verte, že Abby a Travisa už nikdy nebudete vnímať tak ako predtým.

Nie som si istá, či to budem niekedy čítať. Asi skôr nie. Hoci Krásna katastrofa bola fajn...

Vodopád (Lauren Kate)
Yoli, 4.6
Eurekine slzy zaplavili zem a Atlantída ožíva aj so svojím krutým kráľom Atlasom. Len Eureka ho môže zastaviť, no najprv sa musí naučiť, ako proti nemu bojovať. Preto putuje oceánom v štíte hromového kameňa aj so svojou priateľkou Cat, s otcom, malými súrodencami a priateľom Anderom. Oslňujúci tajomný Nositeľ rodu, zaľúbený do Eureky, sľúbil, že jej pomôže nájsť Solóna, záhadného Nositeľa rodu, ktorý sa skrýva. Ten by jej mohol poradiť, ako poraziť Atlasa. 
Keď sa konečne dostanú k Solónovi, uprostred skazy, ktorú spôsobili jej slzy, musí Eureka čeliť posmechu a narážkam atlantídskych čarodejníc, útokom nahnevaných zúfalých miestnych obyvateľov, no aj nečakaným odhaleniam o sebe. Vďaka nim dospeje k rozhodnutiu - ak bude dosť silná, môže toto poznanie využiť, aby porazila Atlasa a zabránila mu ovládnuť svet. No musí sa vzdať všetkého...

Na toto sa strašne moc teším! Knihy od tejto autorky sú takou mojou guilty pleasure a ja ich zbožňujem :3
Ani ja nechápem, že prečo.

Krev na snehu (Jo Nesbo)
Kniha Zlín, 5.6.
Sedmdesátá léta v Oslu. Olav Johansen nedokáže jezdit autem pomalu, je měkký jako máslo, příliš snadno se zamilovává, jestliže se rozčilí, ztrácí hlavu a je mizerný v matematice. Něco málo přečetl, ale moc toho neví a rozhodně nemá takové znalosti, které by byly k něčemu užitečné. A píše pomaleji, než roste stalaktit. K čemu se tedy hodí? Je skvělý zabiják. Nemusí přitom jezdit autem, zabíjí většinou lidi, kteří si to zasluhují, a nejsou to žádné složité počty. Alespoň prozatím nebyly. Dokud od šéfa nedostal nový úkol: vyřídit jeho manželku.

Nesba mám veľmi rada, ale tu čakám na slovenské vydanie (ešte sa načakám...)

Babička pozdravuje a omlouvá se (Fredrik Backman) 
Host, 5.6.
Zábavný a napínavý příběh plný nečekaných setkání, nepravděpodobných přátelství a obrovské síly pohádek a fantazie. 
Else je sedm, vlastně skoro osm. Její babičce je sedmdesát sedm, vlastně skoro sedmdesát osm. O Else dospělí říkají, že je na svůj věk vyspělá, ale ve skutečnosti jim připadá otravná. O babičce tvrdí, že je ohromně čilá, i když tím myslí, že jim přijde bláznivá.
Elsa je jiná než ostatní. Nemá jiné kamarády než babičku, ale jí to nevadí. Babička jí totiž vypráví úžasné příběhy o kouzelné říši, kde není normální nikdo a nic a být jiný je tam největší výhodou. 
Jenže i v nejkrásnějších pohádkách se občas objeví zlý drak a do boje proti nepříteli se musí Elsa vydat úplně sama. Má totiž doručit tajemný dopis a adresátovi vyřídit, že se babička omlouvá a pozdravuje. Netuší, že v rukou drží klíč k největšímu a nejdůležitějšímu dobrodružství, které se kdy v říši fantazie odehrálo.

No lebo už teraz tuším, že tohoto autora si obľúbim...

Mesto nebeského ohňa (Cassandra Clare)
Slovart, 8.6.
V epickom finále Nástrojov smrteľníkov – najpopulárnejšej mestskej fantasy súčasnosti – sa musí Clary s ostatnými Tieňolovcami postaviť najväčšiemu zlu na svete: Clarinmu bratovi. Nočné mory sa stali skutočnosťou. Sebastianovi Morgensternovi sa podarilo rozdúchať nepokoje medzi Tieňolovcami. S Pekelnou čašou v rukách premieňa Tieňolovcov na temné stvorenia, ktoré sa musia postaviť proti vlastným rodinám i milovaným. Vystrašení Tieňolovci hľadajú útočisko v Idrise, no so všetkými bojovníkmi proti temnote za začarovanými hranicami ich domoviny, kto ochráni svet pred démonskou inváziou? Keď sa prezradí najhrozivejšie sprisahanie proti Tieňolovcom v dejinách, Clary, Jace, Isabelle, Simon a Alec musia zutekať pred hnevom Rady. Na ceste za zbraňou schopnou zničiť Sebastiana vkročia do démonských dimenzií, kam Tieňolovci nikdy nezavítali a z ktorých sa ešte žiaden smrteľník nevrátil živý... V šiestom a poslednom pokračovaní celosvetovo megaúspešnej ságy Nástroje smrteľníkov musia čitatelia obetovať životy obľúbených hrdinov, vzdať sa lásky, pre ktorú mnohí padli, a vyrovnať sa so zmenou sveta, ktorý už nikdy nebude taký ako predtým.

Takže. Konečne sa dočkáme posledného dielu. Ja som popravde nečítala ani päťku, ale mám ju doma, tak to dám už naraz. 

Škola noci 12 - Vykoupená (P.C.Cast & Kristin Cast)
Ikar, 8.6.
Oblíbená fantasy série Škola noci míří do finále!
Neferet konečně dosáhla svého a jako nesmrtelná bohyně Temnoty se chce ujmout vlády nad Tulsou a poté nad celou pozemskou říší. Boj proti ní se zdá marný. Jedinou nadějí je Zoey a její vidoucí kámen, který jí propůjčuje moc nad starou magií. Jenomže to by Zoey musela nejprve přijít na to, jak s kamenem správně zacházet – když ho naposledy použila, ublížila svým přátelům a několik nevinných lidí to stálo život. Čas se ale krátí, a dokonce ani sami nesmrtelní nedokážou Neferet vzdorovat. Zachrání Zoey svět?

Po tých rokoch Škola noci končí. A ja sa na finále fakt teším. Táto séria je ďalšia taká moja guilty pleasure. Škoda, že u nás vychádza posledný diel až v auguste... 

Nie som taká (Lena Dunham)
Ikar, 9.6.
Lena Dunhamová dojemne a veľmi otvorene podáva správu o ťažkom údele dospievania. „Už teraz sa hanbím za to, čo som vám ponúkla,“ píše. „Keby vám však moje skúsenosti uľahčili život a pomohli vyhnúť sa sexu v teniskách, aby ste mohli zdrhnúť, potom každý môj prešľap stál za to.“
Kniha Nie som taká je o zamilovaní, pocite samoty, nadváhe, nájdení ozajstnej lásky a najmä o odvahe autorky veriť v to, že si práve jej príbeh zaslúži pozornosť. Kapitoly ako Priprav ma o panenstvo; Dievčatá a idioti; Diéta je slovo na päť písmen; Čo mám v kabelke; Zabuchnúť sa do dievčaťa; Neodrbala som ich, ale vrieskali na mňa či Názory na smrť a zomieranie vás presvedčia o tom, že pre Dunhamovú nie je nijaká téma tabu. A rovnako šokujúci, ako jej názory na život, je aj slovník. Tak nebuďte prudérni, odhoďte zábrany a začítajte sa do odhaľujúcej spovede jednej z najoriginálnejších mladých spisovateliek súčasnosti.

Na túto knihu ma namotal Radek a možno sa k nej raz dostanem. Uvidíme. Nevyzerá najhoršie (teda ak neriešim obálku, že.)

Harry Potter: 3. vydanie (J.K.Rowling)
Ikar, 11.6.

Tieto obálky sú tak nádherné, že hoci mám toto vydanie v angličtine, tak ma lákajú aj tie slovenské. Sakra. 

Říjnový seznam (Jeffrey Deaver)
Domino, 17.6.
Začátek tohoto neobyčejného krimirománu najdeme vlastně na jeho konci. Alespoň podle tradičních pravidel žánru. Která ovšem Jeffery Deaver převrací na hlavu.
Gabriela McKenzieová zoufale čeká na zprávy o své unesené šestileté dcerce. Konečně se otevřou dveře. Do místnosti ale nevstoupí policie ani vyjednavač. Je to únosce a v ruce drží zbraň. Ještě před dvěma dny vedla Gabriela normální život. Jak je možné, že se všechno najednou takhle zvrtlo? Nejenže má zaplatit půl miliónu dolarů jako výkupné, ale musí také odevzdat záhadný dokument nazvaný Říjnový seznam. Nikdy dříve o té listině neslyšela. Ví jen tolik, že patřila bývalému šéfovi, který uprchl před policejním vyšetřováním neznámo kam...
Od nedělního večera k pátečnímu ránu se odvíjí chytře vybudovaný děj, v němž nás autor nutí neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. A když v samotném závěru konečně vyvstane úplný obraz děje, nezbude nám než užasnout nad tím, k jakému mistrovství Deaver dovedl umění literární manipulace.

Od Deavera som zatiaľ nič nečítala, ale toto vyzerá fakt dobre! 

4 komentáre:

  1. Teším sa na Mesto nebeského ohňa, Vodopád, Nádhernú svadbu ale určite si kúpim Harryho Pottera ktorého som doteraz nekúpila ale teraz to chcem napraviť,tie obálky sú dokonale. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Harryho treba :D Ja ho chcem tiež a to už mám dve edície :D

      Odstrániť
  2. Konečne posledná časť TMI <3
    Vodopád už zajtra doma ^_^ Nevieš, kedy bude tretia časť? (Bude,nie? :D)
    A tie Harryho obálky vyzerajú úžasne, fakt sú nádherné *.* Ešte, že som ho mala len požičaného :'D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Netuším :D A dúfam, že zajtra príde Vodopád aj mne :3

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.