nedeľa 8. februára 2015

Řekni vlkům, že jsem doma (Carol Rifka Bruntová)

Originálny názov - Tell the Wolves I’m Home
Vydavateľstvo - Jota
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 424

Anotácia
Mimořádný literární debut, působivý příběh o smutku a dvou osamělých lidech, kteří znovu objeví lásku i radost ze života. Pouhou shodou náhod se stanou blízkými přáteli, aby posléze zjistili, že člověk někdy neví, koho ztratil, dokud ho „nenajde“.
Píše se rok 1987 a June Elbusová má čtrnáct let. Je uzavřená a nedůvěřivá, těžko se jen tak s někým spřátelí, nedokáže vyjít ani se svou starší sestrou. Na celém světě existuje pouze jediný člověk, který jí opravdu rozumí – strýc Finn, uznávaný malíř, její důvěrník a nejlepší kamarád. Jenomže Finn zemře na záhadnou nemoc, jejíž jméno Juneina matka dokáže vyslovit jen šeptem, a dívčin svět se převrátí vzhůru nohama.
Román je především příběhem o tom, jak dospět, najít vlastní identitu a vyrovnat se nejen s nejrůznějšími nečekanými situacemi, ale i bolestí a ztrátami, které přináší život. Přečtěte si, co se stane, když se zamilujete do někoho, do koho byste se zamilovat neměli. Pochopíte, že žárlivost a pocity viny dokáží zničit i to nejpevnější přátelství a někdy mají ty nejtragičtější následky.

Obálka je naozaj prekrásna. A takisto aj to, čo je pod prebalom. Neviem sa rozhodnúť, čo sa mi páči viac.

***

Po prečítaní anotácie ma kniha veľmi nelákala. Je fakt, že človeku veľa neprezradí a nenamotá dostatočne na tú knihu, lebo ju nevystihuje. Našťastie pre mňa ma však kniha časom začala zaujímať vďaka skvelým ohlasom (a opäť Arvari). Tak som si povedala, že tomu dám šancu a uvidím, ako sa kniha zapáči mne. Zrazu som nechápala, prečo ma kniha nelákala aj skôr.


June bola spočiatku fajn. Nechápala som, čo proti nej všetci majú... Potom sa stretla prvýkrát s Tobym a od tej doby sa začala správať ako totálna krava. Neskutočne sebecká. Správala sa neuveriteľne hlúpo. No pochopíte, že žiarlila na priateľa svojho strýka? -_- 
Celý čas som však nemala rada Gretu, ktorá mi fakt liezla na nervy. Rozmaznaná, povýšenecká puberťáčka. Ich matka tiež nestála za veľa. Všetkým trom by som najradšej otrieskala tú knihu o hlavu.
Toby a Finn sú na tom už inak. Obaja boli úplne zlatíčka, úžasní ľudia. June si ich proste nezaslúžila. Nezaslúžila si, aby sa k nej správali tak pekne. Finn bol úžasný strýko a je obrovská škoda, že sme si ho veľa neužili. Tiež by som takého brala :3 (Len samozrejme živého a zdravého, že.) Väčšinu, čo o ňom vieme, sme sa dozvedeli z Tobyho rozprávania či Juninich spomienok. 
Toby sa mi páčil od okamihu, čo sa tam objavil. Strašne mi prirástol k srdcu a neviem ani opísať, aký úžasný bol. Mal krásnu osobnosť a pukalo mi kvôli nemu srdce. Kvôli im obom. 

Po reportáži následoval obecnější pořad o AIDS. Jako obvykle začal pohledem do nějakého upoceného nočního klubu ve městě, kde tancovalo pár homosexuálů ve stupidních metalických oblečcích. Ani v té nejbláznivější fantazii jsem si nedovedla představit, že by Finn někde hopsal jako nějaký polonahý kovboj. Bylo by fajn, kdyby pro jednou v televizi ukázali nějakého normální chlapíka, co v obýváku popíji čaj a mluví třeba o umění alebo filmech. Kdyby natočili něco takového, možná by si lidé řekli: ,,No, tak jo, to není zase nic tak divného..."

Dosť som sa bála, že a mi kniha nebude páčiť, pri mne jeden nikdy nevie. Moje obavy však boli zbytočné... 
Spočiatku to bolo proste fajn. Skutočný zlom nastal v knihe na strane sto. Odvtedy to bolo naozaj skvelé. Dovtedy bola June fajn. Potom som ju chcela poriadne prefackať, nech sa už konečne spamätá. A hlavne tam bol konečne Toby. 

Kniha bola napísaná veľmi príjemným štýlom. Bolo to krásne, smutné, melancholické. Čítalo sa to rýchlo a naozaj dobre. Ja som si to veľmi užila. Navyše bola pre mňa kniha výnimočná, lebo bola moja prvá, čo sa zaoberala AIDS. Okrem toho obsahovala naozaj veľ krásnych myšlienok. Je to krásny, emotívny príbeh o tom, že tých, ktorých považujete za rodinu, nemusia byť tou tradičnou rodinou. Možno by si to mala prečítať Aliancia. o priateľstve, rodine, láske (ale žiadnych romantických blábolov)... živote a jeho nespravodlivosti. 
Rozhodne stojí za prečítanie. Bola úžasná a nebyť June, Grety a ich matky, tak jej nič nebráni k dokonalosti. Ja ju však napriek tomu jednoznačne odporúčam. Som naozaj rada, že som sa do knižky pustila. 


Za knihu veľmi pekne ďakujem internetovému kníhkupectvu Pre školy
Vy si ju môžete objednať TU.

16 komentárov:

  1. I já mám tuhle knížku moc ráda. <3
    Především proto, že mě tahle knížka chápala, jak to lidé většinou moc nedovedou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá knižka bola výnimočná v mnohých ohľadoch :3

      Odstrániť
  2. Tá obálka je prekrásna a práve si ma riadne navnadila ! Mám veľmi silné nutkanie si ju vypýtať hneď v tejto chvíli :D..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší, časom si to zožeň, tebe by sa to malo páčiť :)

      Odstrániť
  3. Tá obálka je úžasná! Aj príbeh znie zaujímavo. Keby nebola nedeľa a nebolo všetko zatvorené, hneď si ju idem kúpiť :D

    http://zoniaworld.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Skvělá recenze, mě kniha už hodně dlouho láká, ale nemůžu se k ní dokopat i přes všechny ty pozitivní recenze. Ale vypadá to, že to bude opravdu skvělá kniha. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížku si chci přečíst od chvíle, kdy vyšla. A Arvari mě také hodně nahlodala, chvíli jsem měla dojem, že si ji půjdu koupit hned...ale zkouškové mě zastavilo :) Moc pěkná recenze, a já už bych se taky měla konečně dokopat knihu fakt přečíst.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, Arvari je za všetko zodpovedná! :D
      Ďakujem ;)

      Odstrániť
  6. Jasně, hoďte všichni všechno na mě... =D Každopádně, ty víš, že mi ty tři blbky v knížce taky vadily, ale Finn a Toby to všechno prostě vynahrazujou... =D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Teraz neviem, či som ti už niekedy spomínala film The Normal Heart, alebo si ho možno už videla, ale ak náááhodou nie, určite odporúčam :). A nedávno som si na teba opäť spomenula, keď Peťo Konečný vydal nový Screener s výstižným názvom "Desať filmov, ktoré by (ne)mala vidieť Aliancia za rodinu". Každopádne, niečo pre teba: http://www.kinema.sk/novinka/12793/desat-filmov-ktore-by-ne-mala-vidiet-aliancia-za-rodinu.htm

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Normal heart mám už veľmi dlhú dobu stiahnuté, ale ešte som sa k tomu nedostala :D
      A skvelé, práve som si na zoznam pridala ďalšie štyri filmy :)

      Odstrániť
  8. V KOMENTÁŘI BUDOU SPOILERY: Zrovna knížku dočítám a nevím jak se mi nakonec bude líbit, na mě tam je moc podivných incestních myšlenek a podivných tužeb asi :D Toby dává cíga 14leté holce a opíjí ji - WTF. Myslím, že by bylo boží si toto přečíst spíše z pohledu Tobyho a ideálně bez pusinkování a zasvěcování June :D Taky bych si přála Finna, který není třasořiťka a je schopný mluvit se svou sestrou jako s dospělým člověkem a tudíž by nemusel schovávat přítele ve sklepě, jelikož otec by se za Tobyho -věřím-že- přimluvil a třeba by pak nemusel proběhnout rozhovor s June, kdy jí otec říká, že jeho matka je de facto -vypípané-slovo- :D Ale jinak mě to celkem baví, každopádně z těch postav si tady musím plácat do čela každou druhou stránku a potřebovala jsem se někde spoilerově vypsat :D No máš pravdu, nebýt June, Grety a její matky (ideálně i otce) ... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ich otca si už nepamätám, ale hentie tri som mala neraz chuť zabiť.
      Ale. Aj tak to bola úžasná knižka :3

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.