streda 24. septembra 2014

Zostaň so mnou (Gayle Formanová)

Originálny názov - If I stay
Séria - Ak zostanem
Diel - 1/2
Vydavateľstvo - Yoli
Rok vydania - 2014
Väzba - paperback
Počet strán - 176

Anotácia
Talentovaná violončelistka Mia má sedemnásť rokov a vlastne všetko, po čom jej srdce piští – trochu otravnú, ale milujúcu rodinu, priateľa rockera Adama, bezstarostný život. Keď ju prijmú na prestížnu umeleckú školu na opačnom konci krajiny, čaká ju prvé vážne rozhodnutie – láska a rodina, alebo vytúžené štúdium hudby?
V jedno februárové ráno je odrazu všetko inak. Na rodinnom výlete s rodičmi a bratom na okamih spokojná zavrie oči, a keď ich otvorí, ocitne sa v priekope pri ceste. Na jej okraji vidí havarované auto a mŕtvych rodičov, počuje Beethovenovu sonátu. Krátko nato zbadá ďalšie telo. S úžasom zistí, že hľadí sama na seba, a nevyhnutne si musí položiť otázku: Som mŕtva?
Ešte včera mala veľa možností, ako sa jej život mohol uberať ďalej. Nič z toho už neplatí a Mia stojí pred novou, oveľa osudovejšou otázkou: Zostanem? Sú tu členovia rodiny, oddaný Adam, super kamoška Kim, hudba. Ale aj jej dochrámané telo a duša s oveľa početnejšími ranami.
V tomto divadle je režisérkou len ona.

 Obálka je veľmi pekná. Filmové obálky sú často super a táto je skvelá. Okrem toho milujem tieto Yoli vydania.



***

Ak zostanem. Ak prežijem. Záleží to na mne.


Na knihu som bola naozaj zvedavá. Väčšina ľudí ju naozaj chváli, momentálne beží v kinách film... A ja som sa tešila, že sa mi táto útla knižočka dostala do rúk. So mnou a touto knihou to bolo komplikované. Od Gayle som ešte nič nečítala, táto kniha ma pôvodne dlho ani nelákala... Dostala som knihu v češtine, ku ktorej som sa ani po roku nedostala a dala som ju preč. Potom som zistila, aké pekné vydanie budeme mať a túto knihu som naozaj moc tešila. 

,,Režisérka je ona. Možno vyčkáva na príležitosť. Porozprávajte sa s ňou. Povedzte jej, nech si vyberiem koľko času potrebuje, ale nech sa vráti. Že ju čakáte.

V tejto knihe mi boli v podstate všetky postavy sympatické. Mia, Kim... Adam. Ten sa síce nezaradí k mojim najobľúbenejším hrdinom, ale naozaj sa mi páčilo, ako sa k nej správal. Bol to úžasný priateľ.
A Mii mi bolo naozaj ľúto. Žiadne dieťa by nemalo prísť o svojich rodičov. Nehovoriac o to, že jej otec bol skvelý. A nosil motýlika (Bow ties are cool!). Len nechápem, že jej bratovi zakazoval Alice Coopera. To je chyba.

,,Ak chceš odísť, choď. Všetci si však želáme, aby si zostala. Chcem aby si zostala viac, než čokoľvek v živote. No možno to vidím z jednej strany a ty to vidíš inak. Len som ti chcel povedať, že pochopím, ak sa rozhodneš odísť. Nebudem sa hnevať, ak nás opustíš. Sľubujem, že sa nebudem trápiť, ak prestaneš bojovať."

Dosť som sa bála, že mi kniha nesadne. Až pričasto sa mi stáva, že sa mi nepáči kniha, ktorú všetci ostatní zbožňujú. Ale táto ma prekvapila. Už na začiatku. Proste dej rýchlo plynul, malo to krásny, silný príbeh. Či už flashbacky, alebo jej "život" v nemocnici. Bolo to napísané veľmi realisticky. Ja takéto knihy moc nevyhľadávam, ale pri tejto som naozaj rada, že som to urobila. Gayle ma presvedčila, že naozaj písať vie, čítalo sa to naozaj moc dobre. A napriek tomu, že sa to skončilo presne tak, ako som celú dobu očakávala
Nechápem, že som sa tej knihe tak dlho vyhýbala, naozaj stojí za prečítanie. Mňa kniha veľmi milo prekvapila, užila som si ju a naozaj sa teším na film. A úprimne dúfam, že už vyjde aj druhý diel v preklade.


Za poskytnutie recenzného výtlačku veľmi pekne ďakujem vydavateľstvu Ikar.
Vy si ju môžete objednať TU.


Kam ďalej?

10 komentárov:

  1. Ja som asi jedna z mála tých, ktorých toto dielo neohúrilo. Čítala som ju už pomerne dávno (v dobe, keď vyšlo prvé vydanie v slovenčine), takže moje dojmy nie sú čerstvé, ale pamätám sa, že to išlo akosi mimo mňa, takže som sa ani nečudovala, že druhý diel vtedy nevydali. Túto knihu (a napríklad aj Skôr než zomriem od Downhamovej) považujem tak trochu za citové vydieranie a to sa mi nepáči. Ale ako nápad to nebolo zlé a nepopieram, že autorka má talent na písanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa zas nepáči veľa iných kníh, ktoré ostatným áno.
      Skôr než zomriem som čítala ešte dávno, to si ju už nepamätám :) Ale neviem, nepovažujem to nejak za citové vydieranie. Bolo to síce emotívne, ale aj tak :D

      Odstrániť
  2. Film by som si rada pozrela, avšak neviem či by som sa pustila aj do knihy :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa kniha dlho nelákala, ale nakoniec sa mi naozaj páčila, takže odporúčam! :)

      Odstrániť
  3. Úprimne ja osobne nemám rada knihy tohto typu, ale po videní filmu som bola nakoniec rada, že som si ju objednala :) Naozaj krásna kniha, ktorá skrýva silný príbeh. Takže je to samozrejmosť, že som si ju obľúbila :3
    A o obálke ani nemusím písať :3 Jednoducho krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hehe Ty máš vážně odlišný vkus od jiných, to co ostatní kritizují Ty chválíš a naopak, ale je to fajn, nic se nemůže líbit všem stejně a každý si v knize hledá to své :) Já knížku nečetla, ale viděla film a ten mě dostal, byl skvělý! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak táto kniha sa väčšine páči, aspoň raz sa nevymykám :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.