pondelok 22. septembra 2014

Štěstí ve stínech (Lynn Flewelling)

Originálny názov - Luck in the Shadows
Séria - Noční běžci
Diel - 1/7
Vydavateľstvo - Fantom print
Rok vydania - 2011
Väzba - hardcover
Počet strán - 400

Anotácia
Bude válka. Vše nasvědčuje tomu, že po dlouhé době míru Plenimar připravuje mohutné válečné tažení proti svým sousedům – Skale a Myceně. Kdysi spojenci sjednocení pod vládou hierofantů, nyní nepřátelé znesváření bojem o půdu a moc.
Plenimarští touží po vítězství ve válce tak silně, že jsou ochotni spolčit se s mocnostmi, vyvolanými tou nejtemnější magií! Jenže stane se něco, s čím ve svých plánech nepočítali…
Když je Alek z Kerry uvězněn za zločin, který nespáchal, očekává jistou smrt. To však netuší, že od tohoto okamžiku bude ve svém životě hledět smrti do očí ještě mnohokrát… Také ovšem netuší, že jeho spoluvězněm bude Seregil z Rhíminee, muž tajemného původu i minulosti, muž mnoha tváří – tulák, špeh, bard, zloděj i šlechtic.
Alek se stává Seregilovým učedníkem. Brzy cestuje po krajích, o nichž ani nevěděl, že existují, vstříc válce, o jejíž hrozbě neměl ani tušení. Netrvá dlouho a se Seregilem se zapletou do zlověstného spiknutí, které sahá hlouběji, než si dovedou představit, a které je, pokud selžou, může stát mnohem víc než jen jejich životy. Ale osud je stejně nepředvídatelný jako Alekův nový učitel, a tentokrát by je mohlo potkat… ŠTĚSTÍ VE STÍNECH.

Obálka
Na obálke sa mi naozaj páčia farby a celkovo vypadá veľmi pekne. 



***

Táto séria mi bola odporúčaná už toľko krát, že som si ju naozaj chcela prečítať. Mala som veľké očakávania, kniha vypadala naozaj skvelo.


Aleka som si obľúbila okamžite.Také zlatíčko. Ako jedenásty Doctor. Človek má len chuť objímať ho a ochraňovať ako dieťa. To, že je oveľa silnejší je irelevantné. Seregil bol úžasný tiež, ale trochu inak. On bol taký podpichovačný a ... neviem, nenachádzam to správne slovo, ktoré by Seregila vystihovalo. Proste bol skvelý.A obdivovala som ho. Nehovoriac o tom, že o tie vtipné scény sa s väčšej časti postaral práve on.
Obaja boli veľmi rozdielni, ale veľmi sympatickí, oboch som si zamilovala. Aj ostatné charaktery boli veľmi rôznorodé a zaujímavé, ale títo dvaja mi proste prirástli k srdcu.

Autorka tiež vymyslela nový svet, ktorý si aj pekne premyslela. Politická situácia, mocnosti, šľachta,... Nové rasy, mágia, mestá... všetko. Perfektne vymyslené.
Taktiež bola rovnoprávnosť medzi mužmi a ženami. A neboli diskriminované sexuálne menšiny. Bolo úplne normálne. Je smutné, že sa pozastavujem akurát nad tým a to riešim fantasy.
Akurát mi tu chýbala mapka.

Bavilo ma to úplne od začiatku. A až do konca som sa vôbec nenudila. 
Sem-tam sa tam síce vyskytlo pár zbytočných a dlhých opisov, ale nejako mi to tam neprekážalo. Taktiež bola kniha sen-tam predvídateľná.
Skvelý príbeh, skvelé postavy, skvelá fantasy. Možno si ma tá kniha tak získala práve preto, že fantasy moc často nečítam. Ale táto bola rozhodne jedna z najlepších, ku akým som sa dostala. Autorka to mala všetko výborne premyslené. Navyše mala veľmi sympatický štýl písania. Ja som si to užila, čítalo sa to naozaj dobre a rýchlo. Bolo to vtipné aj akčné.
Táto kniha má zaslúžené hodnotenie na Goodreads! Nie nejaké braky ako Proroctví, Dôvod dýchať či Príbeh dvoch storočí. Veľmi sa teším na ďalšie diely. Tie si určite nenechám ujsť. Obzvlášť sa teším, keď tí dvaja budú spolu.
A ja vám knihu rozhodne odporúčam. Ja som si ju naozaj obľúbila.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark.
Vy si ju môžete kúpiť TU

7 komentárov:

  1. Po tejto recenzii sa na knižku hrozne teším! :3 aaa, nech mi už konečne príde! >.<

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nikdy jsem o ní neslyšela, ale musím říct, že mě na ni tvoje recenze dost navnadila. Jen nevím, jestli vyšla i v Česku, jdu to omrknout :D Obálka se mi líbí moc :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ehm, jak na to tak koukám, ono to asi JE česky, že? :D

      Odstrániť
    2. Áno, Štěstí ve stínech neznie zrovna slovensky :D
      A určite si to prečítaj :D

      Odstrániť
  3. Táto kniha vyzerá byť super a tuším si ju aj kúpim :)
    pekná recenzia a ako pozerám, niekto tu je whovian :) skvelé hodnotenie a môžeme si podať ruky, tiež milujem doctora <3

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.