piatok 12. septembra 2014

Škola dobra a zla (Soman Chainani)

Originálny názov - The School for Good and Evil
Séria - Škola dobra a zla
Diel - 1/3
Vydavateľstvo - CooBoo
Rok vydania - 2014
Väzba - hardcover
Počet strán - 416

Anotácia
Sophie čakala celý život na to, kým ju unesú do Školy dobra, kde sa z nej stane princezná, nájde si toho pravého princa a budú spolu naveky šťastní. Teda aspoň taký bol plán. Sophie a jej kamarátka Agatha totiž pochádzajú z Gavaldonu, mestečka, kde sa každé štyri roky stratia dve deti. Nikto však netuší, kam sa vlastne podejú. V Škole dobra a zla sa z nich potom podľa predurčenia stanú kladné alebo záporné rozprávkové postavy.

Obálka
Neviem ako tá česká, ale na slovenskej je všetko akési posunuté doprava, čo opticky pôsobí divne. Ale inak je fakt krásna. Rozprávková :3

***

Na túto knižku som sa naozaj moc tešila, ale na druhej strane som sa bála. Malo to skvelý nápad, malo to byť kúzelné, rozprávkové a každému sa to moc páči. Nechcela som prísť o ilúzie a byť sklamaná. Toto proste malo byť fantastické... 
Nechápem, že som to čítanie odkladala. 


Ako Sophie, tak aj Agatha prešli obrovským vývojom, ale vôbec mi to neprišlo neprirodzené. Autor sa s charaktermi krásne vyhral. Okamžite som si ale obľúbila Agathu. To, že napísala rozprávku o tom, ako sa Popoluška utopila vo vani a Snehulienku zožrali supy... Nie je to geniálne? A potom kniha rozprávok s názvom Taký desný koniec prekrásnych deťoch, ktoré umreli strašnou smrťou. Niekedy však bola až hlúpa, ale aj tak mi prirástla k srdcu. 
Pri Sophie som mala väčšinu knihy zmiešané pocity, ale nakoniec ma naozaj prekvapila. 

Zlo a dobro sú veľmi relatívne pojmy. Mnohé tie princezničky zo školy dobra boli márnivé, sebecké, arogantné, povrchné a egoistické, zatiaľ čo študenti školy zla mali aj svetlé stránky. Preto definovať niečo takéto je proste nemožné. Agatha ani Sophie neboli čisto dobré ani čisto zlé. Ako povedal Sirius Black: ,,Ľudia sa nedelia na dobrých ľudí a Smrťožrútov. Každý máme svetlé aj temné stránky. Záleží na tom, podľa ktorých konáme. Takí naozaj sme." 
A prečo by mali byť zloduchovia za každú cenu škaredí? Krásni ľudia majú predsa lepšie prostriedky na manipulovanie, klamanie a tak. Lebo zjav klame. V škole zla by sa nemali snažiť byť škaredí. Skôr naopak. Ako Loki. Alebo Evil Queen. 

Keď mi kniha prišla, tak som si ju len zbežne poprezerala a hneď na mňa vyskočili krásne ilustrácie. Z čoho som bola úplne nadšená, lebo normálne knihy s obrázkami, ktoré mám, by som dokázala spočítať na prstoch jednej ruky.


Táto kniha ma zaujala hlavne vďaka rozprávkovému námetu. Milujem rozprávky. A ono to naozaj bolo kúzelné. Magické. Krásne. Nehovoriac o tom, že jedna dievčina mala schopnosť meniť veci na čokoládu. Už len to je úžasné. 
Spočiatku mi to prišlo také detinskejšie. Naozaj sa mi to však páčilo, bolo to také nadpriemerné čítanie. Ale nepadala som z toho na zadok. To prichádzalo až v druhej polovici. Čakala som, že príbeh bude postupovať klasicky. Podľa nejakej tej šablóny, ktorú som už mala v hlave. Miesto toho som dostala niečo úplne iné. Miestami to bolo až desivé, len som to čítala s otvorenými ústami, vyvaľovala som oči a hltala stránku za stránkou. Niektoré veci aj boli celkom ľahko predvídateľné (napríklad kto je Sophiina Nemesis. To mi bolo jasné hneď). Napriek tomu ma tam čakalo množstvo prekvapení. Od tejto knihy som nečakala toľko, koľko som dostala. A už vôbec nie to, že sa Sophie nakoniec prejaví ako jedna z najsilnejších hrdiniek o akých som čítala. 

Čítanie som si užívala od začiatku do konca. Autor to mal všetko premyslené. Vymyslel úchvatný príbeh a spracoval perfektne. A ja som maximálne nadšená. Vážne. 
Už dávno som toto nepovedala o nejakej knihe, takže je najvyšší čas. Toto bolo absolútne geniálne a knihu odporúčam úplne každému. Táto kniha sa zaradila medzi najlepšie prečítané knihy za tento rok. Možno sa tomu budete vyhýbať, že ste už na to starý. Ale viete čo? Na rozprávky nie je človek nikdy starý! Určite neoľutujete. Ja som naozaj moc rada, že mám túto knihu v knižnici. 
A ja mám momentálne fakt silné nutkanie si objednať dvojku v angličtine, nech nemusím pridlho čakať. CooBoo však už onedlho vydáva ďalšiu knihu s podobným námetom. Ever after high si tiež určite nenechám ujsť.
A z tohoto by bol proste fantastický film!


Za knihu veľmi pekne ďakujem spoločnosti Albatros media.
Kúpiť si ju môžete napríklad TU

Kam ďalej?

17 komentárov:

  1. Obálka pôsobí detsky, ale je pekná a ako vidím, budem si to musieť prečítať aj ja. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Po knize pokukuju :) A docela se mi na základě tvé recenze líbí :) Nebyla jsem si úplně jistá kvůli obálce :) Ale super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si ju zožeň, som si istá, že neodoláš :)

      Odstrániť
  3. Úplne mega recenzia. Prvá kniha po dlhom čase čo ma vážne zaujala. :3 V kníhkupectvách sú samé knihy typu: anjeli, upíri, vlkolaci alebo je tam VEĽA lásky (nič v zlom). :D Ďakujem za nalákanie na knihu... :D :) (ak som to už raz odoslala ospravedlňujem sa za to pretože mi blbne internet) :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma naozaj moc teší, ďakujem :)
      Aj tu bola láska, ale tu bola taká rozprávková, takže to bolo milé a nie hlúpe a otravné ako to často býva :)
      Dúfam, že sa kniha bude pačiť :3

      Odstrániť
  4. Jo, tahle knížka je úžasná :) já už dvojku v originále mám. Brzo se do ní pustím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja zvažujem, že si ju kúpim, lebo sa mi nechce zas čakať bohvieako dlho, kým bude v slovenčine :)

      Odstrániť
  5. Přemýšlela jsem, zda si knihu koupit, či ne... A po tvojí recenzi jsem se rozhodla, že ji prostě musím mít!! :)
    Jinak, recenze se ti vážně povedla:).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aaach jo :D Všichni mě s tím otravujte, vždyť jo :D Teď už jen doufat, že ji u tebe vyhraju :D Víš, jak mě tenkrát potěšilo, že ji i u nás budou vydávat? Daří se mi sem tam se dostat ke knihám, které se plánují vydávat i u nás. Ale beztak takovej ohromnej počet knih, které jsou jen v ájině :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ehm.. moja súťaž skončila už asi pred mesiacom. I'm sorry, I'm so sorry.
      Ale určite si ju zožeň, vážne stojí za to :)

      Odstrániť
    2. tos neměla říkat, neměla :DD mělas mě nechat v nějakém snovém oparu :DD

      hmm, bohužel se teď musím knihám vyhýbat obloukem, mám velké plány, na které je třeba šetřit :/:DD

      Odstrániť
    3. Okej, tak nabudúce nič nepoviem teda :D

      Odstrániť
  7. Aaaaaaa chcem to už čítať, teraz som hrozne zvedavá, o čom to vlastne bude a tak.:) Inak super recenzia a navyše s citátom od Siriusa!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, pri jej písaní ma to napadlo, musela som to tam dať! :D

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.