utorok 15. júla 2014

Škola noci 10 - Ukrytá (P.C.Cast & Kristin Cast)

Originálny názov - Hidden
Séria - Škola noci
Diel - desiaty
Vydavateľstvo - IKAR
Rok vydania - 2013
Forma - hardcover
Počet strán - 280

Anotácia
Zoey konečne dosiahla, čo chcela: Neferetina pravá tvár je odhalená a Najvyššia rada už nie je na jej strane. Lenže zradná veľkňažka sa nevzdáva, stále robí všetko možné aj nemožné, aby v upírskom svete vyvolala chaos. Najprv stajne Školy noci spustoší záhadný požiar a vzápätí sa Neferet usiluje prehĺbiť nedôveru ľudí voči upírom.
Školu noci ohrozuje aj vnútorný chaos a nedôvera, preto sa Zoeina skupinka musí ešte väčšmi zomknúť. Ukáže sa však, že to nie je také jednoduché. Dvojčatá sa už skoro ani nerozprávajú a bývalý nepriateľ Kalona sa stal bojovníkom Školy noci. Možno mu veriť? Komu vlastne možno veriť?
Zoey má pocit, že ju opúšťa zdravý rozum. Naozaj sa stane to, čo videla cez jasnovidecký kameň? Je možné, aby sa jej Heath vrátil v inej podobe? Preto ju Aurox tak priťahuje, hoci vie, aký je nebezpečný? Má počúvnuť svoje inštinkty, alebo tým všetkých ohrozí? Môže vôbec jej prihoretý kŕdeľ zastaviť šírenie zla?

Obálka
Toto je druhá najkrajšia obálka v tejto sérii. Viac sa mi páči len obálka Zradenej. Proste vypadá úchvatne. Celé farebné zladenie aj všetko je moc krásne.
***

Na túto knihu som sa hrozne moc tešila, lebo som si ju chcela prečítať vlastne odkedy vyšla. No tiež som a aj dosť bála. Túto sériu som čítala ešte v čase, kedy som nemala blog a nebola som taká náročná na knihy. Mala som na sériu moc pekné spomienky a bála som sa, že teraz sa mi pokazia. Žiaľ, túto knihu v knižnici nemali a ja som sa k nej dlho nemohla dostať (vážne nechápem, prečo ju nekúpili, keď už majú deväť dielov -_- Určite nechýba len mne... Miesto toho kupujú kraviny.)

Deviaty diel som čítala pred necelými dvoma rokmi a už som si veľa nepamätala. Preto ma veľmi prekvapilo. že keď som začala čítať, tak som si rýchlo pospomínala na väčšinu vecí. Kto je kto, čo sa stalo... a tak. Možno je to tým, že som mala za sebou deväť dielov, takže už som sa za ten čas do toho dostala.

Zoey lezie na nervy väčšine ľuďom tým, že sa okolo nej mocú všetci chalani, má okolo seba celý hárem a furt sa nevie rozhodnúť. Ale ja ju mám rada. Je silná, odvážna a ide si za svojim cieľom. Za tým, čom uverí. Áno, občas zafňuká nad svojím osudom. A čo? Má šestnásť, preboha! Maximálne sedemnásť. Je moja rovesníčka. A jej osud naozaj nie je ľahký. A aj napriek tomu sa neschováva niekde v kúte a bojuje. Čisto teoreticky, keby sa vám dialo to, čo jej, koľko z vás by si počínalo takto dobre? Nevidím to veľmi optimisticky.


,,Dieťa sedí, plače, utápa sa v sebaľútosti a skľúčenosti. Veľkňažka koná. Čo z toho si vyberieš, Zoey Redbirdová?"
,,Tú správnu cestu! Chcem si vybrať správne."

Mám rada väčšinu postáv tu. Rephaima, Stevie Rae, Kalonu, Afroditu aj celý prihoretý kŕdeľ. Okrem Erin. Kedysi bola fajn, ale teraz bola akási protivná. A jediná podstatná vec, ktorú som si nepamätala je tá, ako sa so Shaunee rozdelili. A to ma štve
A samozrejme, zbožňujem Zoeyinu starú mamu. Je to úžasná, silná a múdra žena. 
Zato som nikdy moc nefandila Erikovi. A veľmi mi chýbal Jack. Nechápem, prečo autorky museli pred časom zabiť práve jeho. Damien je dostatočne skvelý a zaslúži si byť šťastný. 
Neferet je poriadna mrcha, ale rozhodne má svoj štýl a osobnosť a ja ju neviem neznášať. Aj keď si to zaslúži.
No a Nyx. To je úplne úžasná bohyňa. Presne taká, aká ma byť. Krásna, láskavá, spravodlivá... Príde mi to úprimnejšie a dokonca aj reálnejšie ako modlenie sa k nášmu Bohu. Tá aspoň odpovedá. Jasné, je to kniha, ale to nič nemení na tom, že je to skvelá bohyňa. Takže ani náboženská stránka tejto knihy sa mi páči. Dotvára atmosféru.

,,Starobylé zrkadlo
Čarovné zrkadlo
Odtiene sivej
Odhaľ nám skryté
Čo vnútri je zhnité
Hmlu rýchlo odvej
Ukáž, čo bolo
Vidieť nám dovoľ
Osud je môj
Teraz ťa zaklínam
Mágia slúži nám
Vyhrám ten boj!"

Áno, sú aj lepšie série, ale ja ju mám proste moc rada. Autorky vytvorili zaujímavý príbeh a s ničím a nikým sa nemaznajú. Napriek tomu, že bude dvanásť kníh, tak to nevnímam ako umelo predlžované. Proste majú stále o čom písať a ja im to žeriem. Na túto sériu mám proste slabosť a jej čítanie si užívam. Štýl písania mi hrozne sedí, strašne dobre sa mi to číta... i keď trochu pomalšie. Veľmi sa mi páči to striedanie uhlov pohľadu. Dáva to knihe takú iskru, je to svieže. A aspoň zistíme, čo komu beží hlavou a spoznáme postavy do hĺbky. 
Fakt vôbec nechápem, ako sa môže niekto na túto sériu vykašľať po pár dieloch -_-
Pre mňa vytvorili autorky perfektný, prepracovaný príbeh a ja sa hrozne teším na posledné dva diely. Som zvedavá, kedy sa dostanem k jedenástke, veľmi sa na ňu teším. Taktiež by som si chcela čo najskôr zaobstarať Lenobiin slib a Neferetino prokletí. Hlavne tú Neferet. Som zvedavá, čo ju viedlo k tomu, aby sa stala takou, aká je.


Kam ďalej?

4 komentáre:

  1. Sesternica mi rozprávala o tejto sérii. Vravela mi aj o tom jej "háreme" ako hovoríš :D Aj ju to vytáčalo a z toho jej rozprávania neskôr aj mňa. Síce sa jej to páčilo, ale nevyzerá to na moju šálku kávy (kávu nepijem). :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne to zas v tomto prípade tak nevadí. Ale ja tu nie som moc objektívna :D
      Káva je super :D

      Odstrániť
  2. prepracovaný svet? zoey je silná postava? skvelý štýl písania? hodnotenie 4 a pol TARDIS?
    uff, tak fajn, teda. sériu som čítala zatiaľ všetkých 11 častí aj 3 novely (ktoré sú dosť zbytočné, lebo vďaka striedaniu pohľadov v knihe sme sa aj tak dozvedeli všetko potrebné, proste len ďalší spôsob, ako vyťahať z fanúšikov tejto série prachy... ale nevadí)
    táto séria je príliš dlhá. v prvých piatich častiach sme aspoň mali náznak zápletky medzi tým, ako sa riešil zoein milostný život. vychvaľuješ tu mytológiu, ktorá bola dlho jediným svetlým bodom pre túto sériu, ale pravdou je, že castové všetko mytologické a zaujímavé vyžmýkali niekedy v šiestej časti. dvanásť častí je príliš veľa. máme tu opakujúce sa "zápletky", zrecyklovené postavy, predvídavých záporákov, antiklimatické riešenia, ktoré vidím už z piatich kilomertov. dokonca aj tie zmeny pohľadov, ktoré mi dopriali pauzu od dokonalej zoey mi znechutili mnoho postáv. nevieme, čo ďalej s kapitolou? pridajme polovicu kapitoly z pohľadu nejakej bezvýznamnej postavy, ktorej dejová línia sa skončila pred tromi knihami. vytiahnime postavu zo štvrtej časti zo zabudnutia, pričom to vôbec nepomáha tomu chabému pokusu o dej v knihe. a ak je už naozaj zle, treba nájsť zoey nového chlapa. alebo ešte lepšie - priviesť ho späť k životu! posledné štyri knihy to bol len sex, zoein milostný život, neustále naťahovanie sa s prihoretým kŕdľom a zlá neferet, ktorá bezvýznamne vraždí postavy, na ktorých by mi azda malo aj záležať. no namiesto nejakej emotívnej reakcie zo mňa dostane len kývnutie plecom.
    castové to so zoey už od prvej knihy poriadne prehnali. od vyfarebeného polmesiaca, cez 5 živlov a nové tetovania a toho, ako zoey zo seba robí hrdinku cez kŕdeľ chlapov, čo ju obletujú. okej. zoey má šestnásť. život je ťažký, keď máš šestnásť. (mimochodom, marí sa mi, že mala už 17 v nejakej druhej alebo tretej knihe??) ale život nefunguje tak, že sa na teba prilepí milión chlapov, len čo sa staneš hlavnou postavou knižnej série! zoey má svoju mágiu od nyx. na to, akú má silu, ale nič nerobí, len si sedí na riti (alebo s zase chrápe s nejakým chalanom) a sťažuje sa na svoj život. iba HOVORÍ o tom, ako porazí neferet, ale nič pre to nerobí! vyhovárať sa na jej vek je hlúpe. annabeth z percy jacksona - sledujeme ju od dvanástich po sedemnásť rokov (mám sériu prečítanú po House of Hades) a ani v posledných knihách nestvára také somariny ako zoey. katniss z hier o život sa obetuje pre svoju sestru. a prežije. clary z nástrojov smrteľníkov dokáže v šestnástich poraziť valentinea a nepotrebuje na to päť živlov. stačilo dať rozum dohromady a spojiť sily s ostatnými. to sú silné postavy. annabeth je silná postava. katniss je silná postava. tris z divergencie je silná postava. eona je silná postava. clary je silná postava. isabelle z nástrojov smrteľníkov je silná postava. Hermiona je silná postava. mohla by som pokračovať do rána o postavách, ktoré sú zoeine rovesníčky, nemajú takú magickú silu ako ona a vedia záporákovi nakopať zadok.
    pokiaľ ide o štýl písania, tak to je naozaj smutný príbeh. popkultúrne referencie? vážne? otravný tínedžerský slang? postavy, ktoré sa charakterom ničím nelíšia okrem vzhľadu? nulový vývoj postáv? (okrem stevie rave v 3. časti a afrodity, ktorá sa z bosorky stala milou, hoci sarkastickou zoeinou kamoškou. a občasné nálady zoeiných mužov, ktorí sa správajú, akoby mali dostať krámy.)
    s touto sériou by som sekla už dávno, keby som nebola zvedavá na to, aké zas hlúposti budú zoey a spolok stvárať. a tiež aj preto, lebo chcem vedieť, či nakoniec aj neferet prestúpi na dobrú stranu (s kamarátkou žartujeme o tom, ako zoey napravuje... viď stark, kalona, stevie rae, červené mláďatá, aurox,... atď) alebo sa jej nejakým zázrakom odpútať pozornosť od svojho milostného života a konečne poraziť neferet.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak každý máme nejaký názor. Pre túto sériu mám slabosť a proste sa mi páči :) A závidím ti prečítanie jedenástky, Lenobie a Neferet, na tie som zvedavá.
    Napriek tomu celkom nechápem, prečo vlastne tú sériu čítaš. Ako teraz už chápem, že už si zvedavá ako sa to celé skončí. Ale prečo si s tým nesekla už dávno, keď ťa to nebavilo a keď si vedela, že ťa čaká ešte kopa kníh? Veď keď je podľa mňa niečo fakt zlé, tak o tom neprečítam toľko kníh...
    Každopádne uznávam, že máš v mnohých veciach pravdu. Napriek tomu mi to však v tomto prípade vôbec nevadí a stále ju mám rada... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.