sobota 5. júla 2014

Knižné série 1


Je tu nový článok do môjho nového projektu, meme... nazvite si to ako chcete. Nebude pravidelné, proste vám len sem-tam predstavím 5 mojich knižných sérií, ktoré mám doma (celé, nie série, kde mi chýbajú nejaké diely) a ktoré mám už aj prečítané. K daným sériam vám napíšem môj vzťah k nim, ako som ich spoznala, proste čokoľvek čo budem mať na srdci k tomu. Inak upozorňujem, že ikonka je celá moja, myslím tým, že aj odfotená mnou. Mimochodom, ak by sa chcel niekto zapojiť, budem len rada.
A to bude asi všetko, čo som chcela povedať, takže ideme na to.





Harry Potter (J.K.Rowlingová) + doplňujúce knihy
Myslím, že nikoho neprekvapí, že začínam akurát Harrym. Je to moja celoživotná srdcovka, knihy, na ktoré proste nedám dopustiť. Boli to vlastne prvé knihy, ktoré som prečítala. Ešte asi ako druháčka. Harry ma priviedol ku knihám a fantasy už v dosť mladom veku a ja som mu za to neskutočne vďačná, pretože si proste neviem predstaviť detstvo bez neho. 


Mariotovi dediči (Marja Holecyová)
Táto slovenská fantasy séria je jedna z mojich najobľúbenejších. Dostala som sa k nej úplnou náhodou - videla som edičák Fragmentu, v ktorom bol prvý diel a povedala si, že to nie je nič, čo nutne musím mať, ale ak budem mať príležitosť, tak si to prečítam. Hneď potom pri prvej návšteve knižnice som ho tam našla a keďže som nemala tam nejaký veľký výber, tak som si to zobrala, že ja to teda skúsim. Prečítala som to na jeden dych a tú sériu si absolútne zamilovala. Prvý a druhý diel som čítala asi miliónkrát. Štvorku žiaľ len dvakrát. Okrem toho Majka je veľmi zlatá baba, s ktorou som sa stretla hneď dvakrát a tak sa môžem pochváliť, že mám podpísanú s venovaním celú sériu. Nedám na ňu dopustiť a hrozne by som chcela jej (ďalší) re-reading.


Anna zo zeleného domu (Lucy Maud Montgomeryová)
Anna je jedna z najdokonalejších kníh, aké boli kedy napísané. A tiež som ju prečítala miliónkrát. Prvé tri diely skvelé (hoci jednotku žiadna neprekonala), tie ďalšie, keď už je Anna dospelá už podľa mňa nie sú ono. A myslím, že som Anninu dcéru Rillu nikdy neprečítala. Ale to vôbec nevadí, mne k šťastiu stačia prvé tri. Alebo kľudne aj len jednotka. 


Upírske denníky (L.J.Smith) 
Nech si o tejto sérii myslíte čokoľvek, ja ju mám rada. A pre mňa séria končí desiatym dielom (i keď skončila fakt zle). Čítala som aj jedenástku a dvanástku, ale tam už je tak cítiť, že to nepísala Smithová, že to ani pekné nie je. Mne sa to páčilo tak, ako to bolo. Prvé štyri (päť?) kníh som čítala ešte pred tým, než som začala pozerať seriál a rýchlo som sa naučila oddeliť tie dve. Keď ich niekto porovnáva, tak to pre knihy nikdy nedopadne dobre, ale keď sa to naučíte brať ako dva úplne odlišné príbehy, ktoré majú náhodou spoločný len názov a pár mien, tak je to fajn. 


Percy Jackson (Rick Riordan) 
Myslím, že som nenarazila na nikoho, komu by sa táto séria nepáčila. Originálny nápad, skvelé spracovanie a výborný štýl autora proste oslnia každého a séria patrí k mojim najobľúbenejším. Tiež som na ňu náhodou narazila v knižnici, prečítala a povedala mame, že si to má prečítať. Tú to tiež chytilo a dobre, že to nečíta stále dookola (ona to ešte strieda s Harrym, Kronikami železného druida a Annou). Každá kniha má iný príbeh, ale sú naozaj pekne prepletené a pokračovania v sérii Bohovia Olympu sú tiež super.

16 komentárov:

  1. Ten úvodný pict sa ti podaril.:D
    Inak pekné zbierky, HP, Annu, Percyho a MD mám tiež veľmi rada.:D Inak čítala som aj Rillu a tak dalo sa, ale začiatok je fakt naj.:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ono to pôvodne bola fotka na nejakú vec do školy, ale potom som si povedala, že to môže mať aj užitočné využitie, ďakujem :)

      Odstrániť
  2. Pekne si to urobila :) Upírska akadémia a všetko tak krásne červené :)
    Možno sa niekdy pridám :) Z týchto sérií vlastním len Harryho Pottera a aj to bez tých bočných kníh :) Mariotovích dedičov by som skúsila, ale stále sa k tomu neviem dostať. No a čo sa týka Percyho Jacksona, tak si konečne narazila na prvého človeka, koho knihy neoslovili :D Prečítala som tak polovicu jednotky, ale absolútne som sa nevedela začítať. Vrátila som ju do knižnice a viac sa ani nesnažila k nej vrátiť. Možno som len vtedy nebola správne naladená... Nuž, snáď inokedy:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milujem Harryho a Annu :) !! Takisto by som si chcela prečítať Percyho a vďaka tebe aj Mariotovích dedičov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Já bych moc chtěla sérii Percyho Jacksona. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mě se naopak Upíří deníky líbí až ty novější, 13. díl byl parádní :)
    Beauty of pink

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne vôbec, to bol des podľa mňa, ďalej som už radšej nečítala :D

      Odstrániť
  6. Ten úvodný obrázok. ^^ :) Ale veď ty máš VA v českom vydaní, či?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám. Ale mala som prvé dva diely v slovenčine. Potom som však dokúpila sériu v češtine, zohnala si jednotku a dvojku v češtine a tie slovenské dala preč :)

      Odstrániť
  7. Annu som čítala len prvý diel a tiež ma tá kniha očarila. K ďalším som sa však nedostala, ale ak vravíš, že ten prvý je najlepší, tak môžem byť rada, že som z Anny prečítala aspoň to najlepšie :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prvá je síce najlepšia, ale za prečítanie stoja aj ďalšie dve ;)

      Odstrániť
  8. Asi jsem zvláštní, ale Percy Jackson mě moc nechytil. Četla jsem první díl, ale netrhalo mi to srdce. Neměla jsem zrovna sílu číst další díly a ani toho nelituju.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak každému všetko nesadne, no. Ale podľa mňa je skvelý :)

      Odstrániť

Ďakujem vám za každý komentár :)

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.